Mf-258K czy Huawei B818? Moje warunki, pomiary itd. w wątku.

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ZiemniakPRO
Początkujący użytkownik forum

Mf-258K czy Huawei B818? Moje warunki, pomiary itd. w wątku.

Post autor: ZiemniakPRO »

Cześć,
Muszę wybrać pomiędzy
Huawei B818 (Cat19) a ZTE MF258K (Cat15) z oferty T-Mobile
Prosił bym o poradę, nie wiem co lepiej u mnie zadziała
Póki co nie planuję dokupywania anten

Poniżej opisałem wszystkie warunki

1. Odległość do najlepszego bts w linii prostej: 11km, z miejscowości Dąbrowa-Dzięciel do Sobolewo

2. Sieć: T-Mobile

3. Pasma BTS: 800/1800/2100MHz

4. Co już mam? - puszkę hermetyczną umocowaną na maszcie, w miejscu w którym jest najlepszy możliwy zasięg (najprawdopodobniej odbity sygnał, bo w innych miejscach RSRP jest większe o 10dBm)

5. Parametry sygnału i prędkości dla poszczególnych pasm + agregacja na routerze
ZTE MF981 (KAT.6)

Router łączy się z bts o którym napisałem wyżej, jest umiejscowiony w puszcze hermetycznej w najlepszym punkcie

800MHz:
- 103dBm RSRP - 10-20 Mbps dl / 8-10 Mbps up
1800MHz:
- 115dBm RSRP - 5-15 Mbps dl / 2-5 Mbps up
2100MHz:
- 125+dBm RSRP - 1-4 Mbps dl / 1 Mbps up

CA 800+1800 =
średnio 35Mbps dl / 8Mbps up
maksymalnie 50-60Mbps dl / 8Mbps up
minimalnie 25Mbps dl / 6Mbps up

Będąc pod bts maksymalne transfery w godzinach szczytu wynosza odpowiednio:

800+1800MHz - 80-90Mbps dl 40Mbps up
1800MHz - 80Mbps dl 60Mbps up

Inne bts raczej nie wchodzą w grę bez anten, bo lasy
Swoją drogą, wyniki w godzinach szczytu są na nich słabsze

Nigdzie w pobliżu nie ma 2600MHz, a T to najlepszy operator pomimo najsłabszego zasięgu
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Mf-258K czy Huawei B818? Moje warunki, pomiary itd. w wątku.

Post autor: matek451 »

Ty podaj lokalizację a chwalić sie to i tak nie masz czym ale nic dziwnego skoro korzystasz z takiego pseudo rozwiązania, to nie ma prawa działać optymalnie i nie działa. W takich lokalizacjach antena zewnetrzna to podstawa a kable do niej jak najkrótsze.
ZiemniakPRO

matek451 pisze:Ty podaj lokalizację a chwalić sie to i tak nie masz czym ale nic dziwnego skoro korzystasz z takiego pseudo rozwiązania, to nie ma prawa działać optymalnie i nie działa. W takich lokalizacjach antena zewnetrzna to podstawa a kable do niej jak najkrótsze.
Lokalizacja została podana w wątku. Dąbrowa-Dzięciel:
Pinezka
W pobliżu: Dąbrowa-Dzięciel 29, 18-200 Dąbrowa-Dzięciel
https://maps.app.goo.gl/nFxgHAN74KDHbTTg6

A bts: Sobolewo

Poza tym twój komentarz nic nie wnosi, jestem doświadczonym użytkownikiem i nie chwalę się, a podaję realne, wykonane przeze mnie pomiary by ułatwić i przyspieszyć pomoc.
Owszem takie rozwiązanie ma prawo działać i zysk w porównaniu z zasięgiem w moim domu to ok. 10dBm RSRP

Zyski dl to max 30Mbps, a min. 10Mbps
ZiemniakPRO

Pomiar w dzień

Obrazek

Obrazek
ZiemniakPRO

Obrazek
Pomiar w nocy
VAHANARA

Post autor: VAHANARA »

Jakie SINR-y na pasmach?
ZiemniakPRO

VAHANARA pisze:Jakie SINR-y na pasmach?
Są to pomiary z zewnątrz, z miejsca o którym pisałem.
Wyniki speedtestów też są z zewnątrz.
Sinrów nie zczytam z tego routera, a umowa się skończyła więc nie skorzystam z karty w telefonie.
Internet był bardzo stabilny, a różnice pomiędzy tym co było wewnątrz były znaczące

Obrazek
Debik
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Debik »

@ZiemniakPro Skoro jesteś doświadczonym użytkownikiem to czemu prosisz o pomoc na forum powinieneś sam "ogarnac" takie rzeczy :)
ZiemniakPRO

Debik pisze:@ZiemniakPro Skoro jesteś doświadczonym użytkownikiem to czemu prosisz o pomoc na forum powinieneś sam "ogarnac" takie rzeczy :)
Na tyle doświadczonym by ktoś nie podważał tego co piszę, bo staram się podać wszystkie możliwe dane żeby ułatwić sobie pomoc. Przecież wiem ile zajmuje grzebanie w internecie na temat tych wszystkich rzeczy (konwersja cellid hex-dex, szukanie na mapie...) i dowiadywanie się ich po kolei w wątku. Ja podałem wszystko za jednym zamachem, ot co, bo szanuję czyjś czas.

Ale może niektórzy nie potrafią tego zrozumieć i uznają to za jakąś próbę chwalenia się
*Chwalić się będę gdy dostanę starlinka na testy i wykręcę na tym <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> 1Gbps dl*

Piszę na forum, ponieważ sprzęt od ZTE jest dość nowy, a Huawei ma mimo 4x4. Zastanawiam się co będzie lepsze patrząc na to jakie mam warunki i jak to teraz działa.

Huawei poszedł by do puszki, a ZTE puszkę by zastąpił
ZiemniakPRO

matek451 pisze:Ty podaj lokalizację a chwalić sie to i tak nie masz czym ale nic dziwnego skoro korzystasz z takiego pseudo rozwiązania, to nie ma prawa działać optymalnie i nie działa. W takich lokalizacjach antena zewnetrzna to podstawa a kable do niej jak najkrótsze.
Także wybacz matek, jeśli w jakiś sposób cię uraziłem
Po prostu oczekuję merytorycznej dyskusji :/
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Żeby merytorycznie ze mną dyskutować to trzeba mieć podstawową wiedzę której ci brak a co gorsza to wprowadzasz w błąd, delikatnie rzecz ujmując. Niektórzy to łykają ja nie, zawsze opieram się na tym co pokazują testy a nie na tym co wypisują tutaj laicy tacy jak ty, screen z MF971 to akurat na karcie Play w agregacji LTE800+1800 z BTS-a Klukowo Kolonia a nie żaden T-mobile z Żabieńca. No i masz pecha bo podejmujesz dyskusję z kimś kto sprzęt ZTE ma w małym palcu, niektórzy wiedzą skąd i dlaczego. Rozwiązania typu router w puszcze jak ma się tam RSRP -115/-125dBm na LTE1800/2100 to dramat i brak gwarancji na stabilne połączenie.
ZiemniakPRO

Faktycznie, mój błąd, wysłałem nie ten screen, robiłem pomiary dawno temu, do czasu gdy to działało nie miałem potrzeby robienia screenów

Tak czy siak pomiary w początkowym poście są prawdziwe
Zaktualizuję zdjęcie

Edit: niestety nie posiadam screena, bo ostatnie były z lipca i już ich nie ma, jednak zapewniam że cały czas działa na tym bts, z takimi wynikami - cell id wklejone zamienione na dec i wyszukane w bazie
Może i gdzieś znajdę to wrzucę

Tymczasem zachęcam do oceny sytuacji i tych obu rozwiązań dla danych podanych w początkowym wpisie

Skoro brak mi podstawowej wiedzy to może zawołam tu admina? To on najlepiej oceni moją wiedzę. Może i wszystkiego nie wiem, ale wiem dość sporo, a nazywanie mnie lelakiem to przesada, bo oprócz pomyłki przy dodawaniu screena nic takiego nie zrobiłem, a ty na mnie najeżdżasz. Pomyłka świadczy jedynie o tym, że robiłem pomiary.

Może i dramat, ale gdy budżet jest bardzo ograniczony to świetne rozwiązanie, a jak widać, lata nawet 50Mbps na załączonym obrazku.

Skoro masz do czynienia ze sprzętem ZTE, to może wypowiesz sie na temat tego konkretnego modelu, jakie wzmocnienie oferuje dodawana przez producenta antena i jaką ma charakterystykę?
ZiemniakPRO

ZiemniakPRO pisze:Cześć,
Muszę wybrać pomiędzy

1. Odległość do najlepszego bts w linii prostej: 11km, z miejscowości Dąbrowa-Dzięciel do Sobolewo

4. Co już mam? - puszkę hermetyczną umocowaną na maszcie, w miejscu w którym jest najlepszy możliwy zasięg (najprawdopodobniej odbity sygnał, bo w innych miejscach RSRP jest większe o 10dBm)

5. Parametry sygnału i prędkości dla poszczególnych pasm + agregacja na routerze
ZTE MF981 (KAT.6)

Router łączy się z bts o którym napisałem wyżej, jest umiejscowiony w puszcze hermetycznej w najlepszym punkcie

800MHz:
1800MHz:
2100MHz:

CA 800+1800 =

Nigdzie w pobliżu nie ma 2600MHz, a T to najlepszy operator pomimo najsłabszego zasięgu
!!!!POPRAWIONA WERSJA!!!!
Muszę wybrać pomiędzy

1. Odległość do najlepszego bts w linii prostej: 11km, z miejscowości Dąbrowa-Dzięciel do ŻABINIEC

ZTE MF981 (KAT.6)

800MHz:
1800MHz:
2100MHz:

CA 800+1800 =

ODPOWIEDZ