Internet na wsi
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Internet na wsi
Szukam najodpowiedniejszego operatora na wsi, interesuje mnie oferta playa z 500 gb transferu
lokalizacja Miszory woj Mazowieckie, jakieś rady, którym internetem najlepiej się zainteresować?
lokalizacja Miszory woj Mazowieckie, jakieś rady, którym internetem najlepiej się zainteresować?
-
- Użytkownik forum
Re: Internat na wsi
A jeśli już ten play to jaki zestaw router+antena najlepszy do mojej lokalizacji?
-
- Użytkownik forum
widzę, że często polecany zestaw to B818 i antena Cybertech 1800/2600, jednakże czy sprawdzi się również u mnie, pomoże ktoś?
- wojteks
- *** Administrator ***
Masz smartfon z LTE?
Kup starter Play internetowy, w smartfonie uruchom aplikację netmonster, pokaż obrazek i speedtest w domu i na zewnątrz (balkon czy tam dach).
Kup starter Play internetowy, w smartfonie uruchom aplikację netmonster, pokaż obrazek i speedtest w domu i na zewnątrz (balkon czy tam dach).
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Test na zewnątrz na karcie Play i telefonie z https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl i screen z niej. Lokalizacja nie jest łatwa.
-
- Użytkownik forum
a mogę to jakos sprawdzic w komputerze/wifi? sąsiad ma netboxa z WF830 i u niego mógłbym teoretycznie te dane pozyskać
-
- Użytkownik forum
sąsiad zrobił przed chwilą speedtesta i wysłał mi wynik: https://www.speedtest.net/result/10775923591
-
- Guru bezprzewodowy
Prędkość o 13 nie ma za duzego znaczenia, z którego BTS-a Play korzysta sąsiad, agregacja jakich 2 pasm z niego i jakie ma na nich parametry sygnału, to pokazuje zakladka Ustawienia LTE na WF830.
-
- Użytkownik forum
proszę
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Tak na wszelki wypadek, ze względu na masowe nauczanie zdalne jednak proponowałbym również rzucić okiem na prędkości od 8 do 14, jeśli wtedy korzystasz z łącza. Szczególnie, jeśli w miejscowości, w której jest BTS jest sporo mieszkańców, nieopodal szkoła i brak neta po kablu.
-
- Guru bezprzewodowy
Dość słaby sygnał z BTS-a Mokas na LTE1800 , brak pasma w agregacji, w tej lokalizacji WF830 jest za słaby.
-
- Użytkownik forum
co powinienem więc zrobić?
-
- Użytkownik forum
Jaki sprzęt najlepiej wybrać z ich oferty?
-
- Użytkownik forum
ZTE NETBOX MF-258K kat. 15 da radę?
Czy może próbować kombinować coś przykładowo z B818 + jakaś antena?
Czy może próbować kombinować coś przykładowo z B818 + jakaś antena?
-
- Guru bezprzewodowy
Gdyby ten znajomy miał mozliwość wymuszenia konkretnego pasma LTE z konta smartadmin i sprawdził LTE2600, i LTE2100 po kolei to wiele by to wyjaśniło bo jak na razie to masz screena z LTE1800 z Mokasa na dodatek bez speedtestu, parametry sygnału wskazuja ze powinien być zasięg na tych pasmach LTE ale potrzebne szczegółowe dane i speedtesty.
-
- Użytkownik forum
Jak uzyskać te konto smartadmin? Domyslam się, że to coś w routerze, ale on loguje się jako po prostu admin. Chyba, że o to chodzi, lecz jak tam wcześniej u niego zerkałem nie widziałem opcji wymuszania danych pasm.
Ja się na tym nie znam a co dopiero on...
//edit: wyczytałem, że trzeba napisać do ZTE o utworzenie tego konta, tak też poleciłem sąsiadowi.
Jak dostanie te konto przejdę się do niego i porobię te testy na danych pasmach, mam nadzieję, że sobie poradzę
Ja się na tym nie znam a co dopiero on...
//edit: wyczytałem, że trzeba napisać do ZTE o utworzenie tego konta, tak też poleciłem sąsiadowi.
Jak dostanie te konto przejdę się do niego i porobię te testy na danych pasmach, mam nadzieję, że sobie poradzę

-
- Użytkownik forum
Dodaję kolejno wykonane testy, widniały tam takie rzeczy jak pasmo 1,3,7,8,20 - na 8 nic nie łapało.
Testy robione ok. 16:30
Zauważyłem też, że sąsiad ma antenę zwróconą w niekoniecznie odpowiednią stronę, skierowaną chyba docelowo na Młodzieszyn, więc w stronę Mokasu jest prawie że bokiem. To zapewne powoduje też nieco gorsze wyniki niż powinno, skoro tak jak mówiono mi tu wcześniej łączy się z Mokasem.
Testy robione ok. 16:30
Zauważyłem też, że sąsiad ma antenę zwróconą w niekoniecznie odpowiednią stronę, skierowaną chyba docelowo na Młodzieszyn, więc w stronę Mokasu jest prawie że bokiem. To zapewne powoduje też nieco gorsze wyniki niż powinno, skoro tak jak mówiono mi tu wcześniej łączy się z Mokasem.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jak zostanie wydana decyzja pozytywna to za kilka miesięcy będzie znacznie lepszy sygnał na terenie gminy Brochów: http://wyszukiwarka.gunb.gov.pl/wniosek ... 27d5a932e/
Pozdrawiam
-
- Użytkownik forum
Kolejny powód aby postawić na play, tylko jaki sprzęt wybrać z uwagi chociażby na te aktualne dane.
@matek451 słucham eksperta
@matek451 słucham eksperta

-
- Guru bezprzewodowy
Ten sąsiad to niech ustawi antenę na Mokas bo pewnie mu na Młodzieszyn ustawil monter-i... a , stacja z agregacja 4 pasm LTE więc B818 i antena Dual LTE1800-2600 lub mf258K
-
- Użytkownik forum
opcja z mf258k odpowiada bardziej bo wszystko ze tak powiem jest na gotowe, na stronie playa w ofercie 500 gb, ktora mnie interesuje.
Powstaje w takim wypadku jeszcze jeden maly problem, kabel LAN 10m bedzie raczej za krotki gdyz chce antene umiejscowic obok nieuzywanego komina (najwyzsze mozliwe miejsce), mam wrazenie, ze pierwszy lepszy kabelek z allegro nie bedzie najlepszym wyborem, polecisz cos ok. 20 metrow, ewentualnie 15, sproboje to zmierzyc, zeby wziac krotsza opcje.
Powstaje w takim wypadku jeszcze jeden maly problem, kabel LAN 10m bedzie raczej za krotki gdyz chce antene umiejscowic obok nieuzywanego komina (najwyzsze mozliwe miejsce), mam wrazenie, ze pierwszy lepszy kabelek z allegro nie bedzie najlepszym wyborem, polecisz cos ok. 20 metrow, ewentualnie 15, sproboje to zmierzyc, zeby wziac krotsza opcje.
-
- Użytkownik forum
Jednak dogadałem się z konsultantem i wziąłem ofertę z B818 na własność, w takim wypadku powstaje jeszcze inny problem, jakie złącze/konektor wybrać przy tej polecanej wyżej antenie? i czy kabel 20m będzie bardzo stratny w porównaniu z 15m?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przy 20 m kabla antenowego, uzywanie anteny praktycznie nie ma sensu - popularny H155 ma przy tej dlugosci okolo 10 dB @2.6 GHz tlumienia. Psujesz zysk anteny, a co gorsze bardzo psujesz SINR.
Zastanow sie, czy ten B818 nie moze byc gdzies bardzo blisko anteny - tylko wtedy cala kombinacja ma sens.
Zastanow sie, czy ten B818 nie moze byc gdzies bardzo blisko anteny - tylko wtedy cala kombinacja ma sens.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Hmm, gdyby wywiercić dziurę w jednej ścianie to nawet dałoby rade zmieścić się w tych 10m, pomyślę o tym.
Natomiast w takim wypadku długi kabel router- komputer już nie spodowuje problemów, tak?
Natomiast w takim wypadku długi kabel router- komputer już nie spodowuje problemów, tak?
-
- Użytkownik forum
Mógłbym wziąć 5 metrów, ale wtedy router musiałby stać na strychu, co jest chyba niekoniecznie odpowiednim rozwiązaniem, więc zdecyduję się na 10 metrów.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zalezy o jakim kablu mowimy: USB jest krytyczne i tez ma ograniczony zasieg, ethernet moze miec do 100m dlugosci.playuserr pisze:Hmm, gdyby wywiercić dziurę w jednej ścianie to nawet dałoby rade zmieścić się w tych 10m, pomyślę o tym.
Zmiana dlugosci kabla antenowego z 10m na 5m oznacza ze straty beda zmniejszone o polowe.
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli jest sucho to router jak najbardziej może stać na strychu.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Z tą suchością może być różnie, niby zadaszone ale niekoniecznie szczelnie i wilgoć może się pojawiać no i w obecnym czasie spory mróz, a nie wiem czy to dobrze, żeby router w takim zimnie stał
- wojteks
- *** Administrator ***
Kapie woda czy tylko tak gdybasz? Mróz
do -20-25 żadnych problemów nie widzę, sprzęt pobiera prąd więc się ogrzewa. Router zawsze będzie cieplejszy niż otoczenie więc nic się na nim nie skropli.

Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
No woda żadna bezpośrednio tam nie leci, ale wilgoć można ocenić na taką samą jak na dworze, więc nie będzie to problem w deszczowe dni?