Nokia 5200

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
niedobradzidzia
Stały użytkownik forum

Nokia 5200

Post autor: niedobradzidzia »

Hej, niedawno wzięłam Nokię 5200 w MixPlus. Wszystko fajnie, wgrałam Paplę, Operę Mini 4.0. Wszystko pięknie chodzi, ale za jedną stronę potrafi mi zjeść 1.22, a wchodzę na kilka sekund. Innym zjada parę groszy. Raz to nawet 5 złotych poszło za nic. Coś nie gra, mimo że wysłałam zdalną kofigurację ze strony Plusa. Wysłałam ustawienia Internet GPRS. W konfiguracji telefonu mam zapisane, że punktem dostępu jest Internet, a nie WAP, więc dlaczego tak się dzieje? Może ktoś spotkał się z takim problemem? Chciałabym, żeby zjadało mi za wysłane i odebrane pakiety, a nie za czas. 1,22 za wejście na stronę głowną forum, to za dużo. Taki mi mówią znajomi. Chciałam zrobić tak, że wykupię pakiet w Plusie krótkim kodem, ale czy to pomoże? Za 5 zł jest 20 MB. I mam pytanie: czy jak wykupię ten pakiet, to będzie z niego jechało, a nie czasem z konta? Jakie muszą być ustawienia? Bo przy takich jak teraz, to splajtuję chyba. Z góry dzięki za odpowiedzi.

PS. Nie bardzo orientuję się w Nokiach, gdyż zawsze miałam Samsungi.
heroiczna walka o lepsze jutro...
Mavie

Re: Nokia 5200

Post autor: Mavie »

Ten pakiet jest na połączenia z APN: internet. W Nokiach w paru miejscach są te ustawienia, na pamięć nie znam ich położenia, ale nie są jakoś głęboko schowane.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

niedobradzidzia pisze:Wszystko pięknie chodzi, ale za jedną stronę potrafi mi zjeść 1.22
Wszystko zależy jaka strona, czy przeładowana grafikami czy nie?
niedobradzidzia pisze:1,22 za wejście na stronę głowną forum, to za dużo
Na to forum?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
niedobradzidzia
Stały użytkownik forum

BliSki pisze:Wszystko zależy jaka strona, czy przeładowana grafikami czy nie?
Bez przesady, kumpel wchodził na interię, albo onet, gdzie o wiele więcej jest elementów graficznych i niecałe 10 gr wzięło. Ja weszłam na stronę główną swojego forum. Nawet się nie logowałam. Tam żeby widzieć tematy, trzeba się najpierw zalogować. To jest chyba przesada? Widoczne były tylko linki typu: Zaloguj, Rejestracja i inne, oraz logo forum...
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

niedobradzidzia pisze:MixPlus.
To poczytaj ile kosztuje w tym MixPlusie połączenie.Być może jest większa stawka niż dla przykładu w abonamencie.
Awatar użytkownika
niedobradzidzia
Stały użytkownik forum

Stawka za korzystanie z GPRS WAP (za każde rozpoczęte 10 kB odebranych i wysłanych danych naliczane oddzielnie) 0,30 zł
Stawka za korzystanie z GPRS Internet (za każde rozpoczęte 100 kB odebranych i wysłanych danych naliczane oddzielnie) 0,61 zł
źródło: www.plus.pl (zakładka MixPlus)

Wysłałam sobie ustawienia zdalne Internet GPRS. Ale jes jeszcze możliwość taka dla użytkowników MixPlusa :
można wykupić pakiet 5 zł - 20 MB i 10 zł - 50 MB do Internetu. Więc jeśli wykupię ten pakiet, to będzie ciągnęło z pakietu, a nie z konta ? Ponoć po każdym wyjściu z przeglądarki, przychodzi informacyjny sms, ile zostały MB. Ile w tym prawdy? Korzystał już ktoś z tego lub korzysta?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

niedobradzidzia pisze:ięc jeśli wykupię ten pakiet, to będzie ciągnęło z pakietu, a nie z konta ?
Z pakietu.
niedobradzidzia pisze:Ile w tym prawdy? Korzystał już ktoś z tego lub korzysta?
Korzystałam z pakietu 50 i zabawa skończyła się na zerowym stanie konta bo nie dostałam powiadomienia o końcu pakietu.
Awatar użytkownika
Jaco

Dla Nokii najlepiej pobierać ustawienia tu: http://www.nokia.com.pl/link?cid=PLAIN_TEXT_265534
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

niedobradzidzia pisze:Bez przesady, kumpel wchodził na interię, albo onet, gdzie o wiele więcej jest elementów graficznych i niecałe 10 gr wzięło. Ja weszłam na stronę główną swojego forum.
No to właśnie o to pytałem. Nie wiedziałem o jakich stronach/forach piszemy, dlatego chciałem żebyś sprecyzowała. :]
niedobradzidzia pisze:Widoczne były tylko linki typu: Zaloguj, Rejestracja i inne, oraz logo forum...
Czyli faktycznie cos Ci źle naliczało albo takie masz stawki w swojej taryfie.
niedobradzidzia pisze:Stawka za korzystanie z GPRS Internet (za każde rozpoczęte 100 kB odebranych i wysłanych danych naliczane oddzielnie) 0,61 zł
No to masz odpowiedź.
Każde uruchomienie internetu - że tak to nazwę - to koszt 2x0,61 o ile dobrze widzę, czyli 1,22 - niezależnie od tego czy wykorzystasz ten limit czy nie. Czyli podobnie jak w Tak-Taku.
niedobradzidzia pisze:można wykupić pakiet 5 zł - 20 MB i 10 zł - 50 MB do Internetu

I to chyba najlepsze wyjscie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
niedobradzidzia
Stały użytkownik forum

Sundance_kid pisze:Korzystałam z pakietu 50 i zabawa skończyła się na zerowym stanie konta bo nie dostałam powiadomienia o końcu pakietu.
Nie da się jakoś ustawić żeby przychodził informacyjny sms, lub jakaś informacja o koncu pakietu, albo ile zostało MB? Nic takiego na stronie Plusa nie widzę. W Mixie jest możliwość ustawienia sobie którkim kodem, że stan konta sprawdza się *100#, a po każdej rozmowie przychodzi informacyjny sms o czasie rozmowy i kosztach.
Jaco pisze:Dla Nokii najlepiej pobierać ustawienia tu:
Pobrałam i okazały się takie same jak miałam pod "Internet", tylko była inna nazwa "Plus WEB". Weszłam w szczegóły i te same informacje były: Web i punkt dostępu.
Awatar użytkownika
niedobradzidzia
Stały użytkownik forum

Hej, już znalazłam rozwiązanie. Wysłałam sobie ustawienia ze strony Plusa internet gprs i wszystko ok. Wykupuję pakiet 20MB, wgrałam Operę Mini 4.0 i Jadu Gadu, które jest za free. Nic nie bierze z konta, tylko z pakietu i jest już ok. Ustawienia punktu dostępu muszą być internet gprs, a nie wap bo wtedy będzie brało z konta.
Ile zostało MB lub KB, sprawdzić można krótkim kodem: *121#.
Skupek
Początkujący użytkownik forum

asd

Post autor: Skupek »

Cześć. Wykupiłem sobie pakiet 50mb, mam gg na telefonie (nokia 5200, sieć Plus), które ciągnie z pakietu, a nie z konta. Mam też operę mini, ale nie wiem do końca jak ją skonfigurować. Możesz mi pomóc tutaj, lub na gg? :>
Awatar użytkownika
compile
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: compile »

Opery się nie konfiguruje, jedynie tel.
Skupek

K, no to tel. :]
btw, w da się zrobić w operze, żeby wszystko było małe, i jak się wybierze jakieś pole, wciśnie OK to się powiększy?
pidsud

Post autor: pidsud »

Jeżeli korzystasz z GG i ciągnie Ci z pakietu to i Opera będzie korzytac z pakietu.

Narzędzia> Ustawienia>Zaznacz Pokaż podgląd, będziesz miec całą stronę ekranie.
W Operze Mini 4
Skupek

Ale ja właśnie chcę mieć małą. Tzn, żeby strona była mała, i żebym mógł powiększyć sobie wybrane pole... :/
pidsud

Post autor: pidsud »

Odznacz "Tel. kom." i zaznacz "Pełny ekran". I wtedy możesz sobie powiekszać, a jeżeli nie o to Ci chodzi, to sam pokombinuj, przecież tych ustawień nie jest taka masa. :hyhy:
Skupek

:asd "problem" rozwiązałem sam, zaraz po napisaniu tego posta, lecz zapomniałem o nim (o poście...). ale pidsud, dziękować za reakcje. :)
pytanie:
czy da się ustawić hasło na dowolny folder tak, żeby za każdym wejściem trzeba byłoby je podać?
marla10

Post autor: marla10 »

Mam pytanko mam Nokie 5200w sieci plus i gdy klikam na web to wyswietla sie polaczenie danych pakietowych niedostepne ... Mam jadu gadu ktore tez niedziala... A mam pakiet 20mb
:cry:
Awatar użytkownika
Jaco

marla10 pisze:polaczenie danych pakietowych niedostepne
A czy masz uruchomioną usługę na karcie SIM? Może brak prawidłowej konfiguracji w telefonie? Możesz ją pobrać ze strony producenta lub operatora sieci. Możesz pójść na skróty i poczytać ten temat: Konfiguracja
marla10

Post autor: marla10 »

juz probowalam i efektu nie widac wyswietla sie to samo
Awatar użytkownika
Jaco

A usługa uruchomiona?
ODPOWIEDZ