Witam Wszystkich - mam na imię Gabriel i to mój pierwszy post tutaj:) oczywiście czytałem wcześniejsze wątki, ale pomyślałem, że napiszę, gdyż nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
Otóż mieszkam w takim miejscu (niby centru miasta - Przemyśl) o strasznym tłumieniu i miałem problem z internetem LTE w njuMobile, który mam od kilku lat i w innym miejscu zamieszkania działał w porządku.
Robiłem testy na różnych telefonach, gdyż chciałem je wykorzystać jako punkt hot spot w mieszkaniu. Testowałem Network cell info Lite oraz Speed Testem. W większości transfery były słabiutkie od 3-20 Mbitów w porywach. Dopiero kupiłem świadomie po różnorakich lekturach nt agregacji częstotliwości - Huawei P20 i wychodzi, że w porównaniu do tamtych telefonów ma mocne anteny i transfer ok 70-80 Mbitów.
Ale mam 2 pytania do Was:
1. czy można na nim wymusić konkretne częstotliwości oraz w opcjach np włączyć mimo4x4 lub 256qam (wiem do jakiego btsa się podłącza i jest znaczek LTE +) ?
2. jak odbieram wifi z niego na laptopie to robiąc speedtesta na laltopie pokazuje ok 30 Mbitów i siłę sygnału dobrą ale czemu o połowę transfer zmniejsza? - huawei jest w pokoju obok.
Mam nadzieję, że czytelnie to wszystko opisałem i proszę Was koledzy o odpowiedź bo ja sam nie mam pomysłu w tych dwóch kwestiach.
Pozdrawiam!
Huawei P20 jako router
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Huawei P20 jako router
Mimo 4x4 i QAM 256 zależy od sygnału RSPR i SINR(RSINR) najlepiej powyżej SINR 20db dane w network cell.
Jeśli Hotspot jest na 2,4 GHz to prędkości będą małe spróbój zmienić w ustawieniach na 5Ghz lub przez kabel USB internet do laptop wtedy będziesz miał lepszy transfer. Jaki sygnał, jakie pasma agreguje ? zainstaluj netmoster i podaj dane bts.
Smartfon to smartfon hotspot to tylko przenośnię na krótki czas jeśli chcesz internet w mieszkaniu stabilny to router jak Huawei B818 + antena lub zewnętrzne IDU jak ZTE MC7010 lub inny.
Jeśli Hotspot jest na 2,4 GHz to prędkości będą małe spróbój zmienić w ustawieniach na 5Ghz lub przez kabel USB internet do laptop wtedy będziesz miał lepszy transfer. Jaki sygnał, jakie pasma agreguje ? zainstaluj netmoster i podaj dane bts.
Smartfon to smartfon hotspot to tylko przenośnię na krótki czas jeśli chcesz internet w mieszkaniu stabilny to router jak Huawei B818 + antena lub zewnętrzne IDU jak ZTE MC7010 lub inny.
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Huawei P20 jako router
zainstalowałem apkę net monster i pokazuje agregację 2600, 1800, 2100. A takie rozwiązanie chciałem na stałe z tym routerem z komórki, tylko muszę sprawdzić w jakiś sposób czy można ustawić wifi w laptopie na 5Ghz. Czyli chyba już nie muszę kombinować z jakąś apką do wymuszania agregacji, gdyż on wyłapuje chyba te najszybsze.