Jaki router LTE (od Orange lub wolny rynek) jako stacjonarny do domu/biura

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kev21
Początkujący użytkownik forum

Jaki router LTE (od Orange lub wolny rynek) jako stacjonarny do domu/biura

Post autor: kev21 »

Witam,

Chciałbym wymienić swoj obecny router LTE (huawei B315s-22 antena wbudowana) którego mam ok 5 lat ale ostatnio coraz częściej muszę go resetować (zazwyczaj mam ok 30mbs w lepszych godzinach i 60mbs ale czesto ostatnio osiąga 300kbs i muszę go restartować) z racji wieku chciałbym go wymienić.

Miejscowość Długowizna ok 4km od Mszczonowa
Operator Orange i tego raczej zmieniać nie będę (mam tam największy limit danych 1059GB miesięcznie) mimo iż nadajnik Play mam bliżej (mapa - park of poland) to orange zostaje

Wspomniany operator ma jakieś routery, również B818 często tu polecany, ale pytanie co w moim przypadku byłoby rozsądne, jaki router. Dodam w załącznikach mapę oraz zrzuty z aplikacji network cell info lite z telefonu (karta nju mobile ale to zasięg orange) telefon w chwili testów leżał na parapecie na oknie skierowanym na BTS jak na mapie (tak mam skierowany obecnie router)

Z góry dzięki za pomoc

Router musi być wyjścia na LAN, używany bedzie jako stacjonarny internet domowy/biurowy (obecna umowa dla firm)

Edit: nie wiem czemu takie małe załączniku się tu dodały :-( dołączałem zdjęcia duzej rozdzielczości )
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki router LTE (od Orange lub wolny rynek) jako stacjonarny do domu/biura

Post autor: matek451 »

Nędza z nowo odpalonej stacji NetWorks Wręcza, agregacja LTE2100 jako pasmo podstawowe plus jakieś dodatkowe , zapewne LTE1800 , trzeba sprawdzić wszystkie pasma LTE2100, LTE1800 i LTE800 po kolei na B315. Na telefonie korzysta się z https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl . screen z niej i normalny speedtest, test oczywiście na zewnątrz. Do takich stacji bez LTE2600 wystarcza B535 ale jak ktoś chce to i B818. Twoim głównym problemem nie jest router tylko brak anteny zewnętrznej, od lat nie miałeś szans na normalny internet w Orange, stacja Wręcza spadła ci z nieba bo nie zrobiłeś nic aby poprawnie korzystać z Orange ze stacji NW w Mszczonowie.
kev21

matek451 dzięki za zainteresowanie tematem, nadajnik we Wręczy ma chyba tylko PLAYa ? ich oferta mnie mało ciekawi.. największy pakiet to 500gb/mc niestety odpada.. ubogo dla mnie.

Nie wiem czy na tym B315 mogę sprawdzić wszystkie pasma ?

P.S. tyle lat mi ten necik m.in netflixa w 4k ciągnął bez problemu.. ale jeśli można lepiej .. czemu nie ;-)
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

To że masz teraz sensowne prędkości to zasługa uruchomienia BTS-a NW Wręcza bo z niego na LTE2100 masz w domu dostateczne parametry sygnału, wcześniej to rzeźbiłeś latami na jakiś szczątkach sygnału lub na LTE800 z Szelig, to skutek braku anteny zewnętrznej. Tak jak napisałem ona jest podstawą , nawet teraz jak na BTS-ie Play Wręcza dowiesił się NW, trzeba sprawdzić jakie pasma są na nim dla Orange. Play tam to zupełnie inna bajka z dwoma stacjami 4CC CA, w Play oczywiście jest tez oferta 1TB ale cena w Orange za 999GB to grosze nawet jak ta oferta ma lejki techniczne.
kev21

Ale ja na tej Wręczy nie widzę nic innego jak Play.. jakim cudem mój Orange z tego korzysta ?

Serio od początku tj 5 lat nie mam problemu z prędkościami minimum 30mbs bez anten ,

Jak sprawdzić te pasma na moim obecnym ubogim routerze? On chyba się ch nawet nie ogarnia
kev21

Ok, programem LTEWatch po uprzednim zalogowaniu się zrobiłem testy tych 3 pasm, w załączniku info
ODPOWIEDZ