Po 4 latach LTE w Orange z prehistorycznym Huawei B315 przyszedł czas na zmiany.
Pomimo światłowodu w mojej lokalizacje chce zostać z LTE. Aktualna firma z kablem ma monopol więc ceny szokują, a opinie mają mocno średnie.
Sytuacja wygląda następująco:
Michałowice 32-091 ul. Górna https://imgur.com/PkokNeX
Router ustawiony w północnym oknie, na parterze, parametry sygnału -6dB -98dBm -75dBm 5dB 7.
Chce nabyć drogą kupna urządzenie nowszego typu i postawić antenę na samym szczycie dachu/kominie. Wtedy chyba będzie szansa widzieć gołym okiem BTS'a, z którą się łączę. Z najbliższym nadajnikiem niestety nie ma takiego kontaktu, jest znacznie niżesz i wiele zabudowań jest między nami. Nadajnik na dole jest wiecznie przeładowany.
Urządzenia nad którymi się zastanawiam:
Huawei B818 + jakieś anteny?
ZTE MF258
Huawei B2368
MIKROTIK LHGG LTE6
Zdaje sobie sprawę, że mogę nie agregować 4 pasm, ale może sytuacja w niedługim czasie się zmieni i Orange dołoży jakieś pasmo.
Testowałem również inne lokalizacje rutera ale w obecnej generuje najlepsze wartości.
Prędkości przy obecnym ustawieniu.
DL 6-32 Mbps
UP 4-19 Mbps
piętro wyżej potrafił łapać nawet ponad 40 w DL ale miał mniejszą stabilność na LTE.
Przejechałem się z telefonem (iP11) po okolicznych nadajnikach w godzinach szczytu.
Orange (26003) ID: ?,51182 (aktualny) 128/25
Orange (26003) ID: ?,51163 na prawo ode mnie 125/28
Orange (26003) ID: ?,51374 na dole 50/20
Z góry dzięki za wszelkie wskazówki i porady