Tp-link WR542G!!! Problem!!!

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Rafik
Początkujący użytkownik forum

Tp-link WR542G!!! Problem!!!

Post autor: Rafik »

Witam !!! Zakupiłem niedawno w/w router i wszystko było ok zanim nie zablokowałem go w ustawieniach. Od tego momentu siec bezprzewodowa jest wykrywana ale nie mogę się połączyc. W trakcie łączenia u dołu ekranu wyskakuje chmurka z następującą informacją: "system windows nie może uzyskac certyfikatu do połączenia z siecią TP-LINK" Czy ktoś może mi powiedziec o jaki certyfikat chodzi i jak to zrobic żeby wszystko znowu chodziło jak trzeba. Próbowałem go nawet zresetowac różnymi sposobami które znalazłem na innych forach ale żaden nie odnióśł skutku. Jesteście moją ostatnią deską ratunku. Dodam jeszcze że nie znam się super dobrze na komputerach więc proszę o ewentualne informacje w prostym i zrozumiałym języku :D POMOCY!!!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Tp-link WR542G!!! Problem!!!

Post autor: Jo_gurt »

Rafik pisze:ok zanim nie zablokowałem go w ustawieniach
coz to znaczy "zablokowales"? Mozna dokladniej? :) Co robiles tak ogolnie - ustrawiales wifi, lan czy cos jeszcze innego?

Zrob screena z ustawien wifi na poczatek.

Siec w windowsie jak masz ustawiona?
Rafik

Zablokowałem routera poprzez WPA, ustawiłem hasło i chyba cos namieszałem bo od tego czasu nie łączy mi się router z internetem. Ustawienia sieci w windowsie mam ustawione bo przed konfiguracją routera wszystko było ok. Screna zrobic nie mogę bo nie wejde w konfigurację routera. A może ktoś wie dlaczego nie mogę zresetowac tego routera??
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Jak go resetowales? Nie ma jakiegos przycisku ktory trzeba przytrzymac 20s?
Inna sprawa - po kablu tez nie da sie wejsc?
Rafik

Resetowałem go różnymi sposobami i nic nie pomaga. Przez kabel się nie da bo żeby wejśc w ustawienia routera trzeba sie połączyc z netem.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Rafik pisze:Przez kabel się nie da bo żeby wejśc w ustawienia routera trzeba sie połączyc z netem.
Bzdura, musi sie dać, podłączasz kabel do komputera i jednego z gniazdek LAN, musi sie dać wejść na stronę konfiguracji (chyba że nie wiesz jakie router ma IP albo zapomniałeś hasło)
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Rafik pisze:Przez kabel się nie da bo żeby wejśc w ustawienia routera trzeba sie połączyc z netem.
Nic podobnego - router musi sie dac konfigurowac jak jest podlaczony kablem tylko i wylacznie do kompa. Jesli tak sie nie da znaczy, ze router padl.

Rozumiem, ze robisz tak:
1. Hard reset routera:
- wylaczasz router
- przyciskasz i przytrzymujesz przycisk "Factory Default Reset"
- przy przycisnietym przycisku Reset wlaczasz router
- czekasz az zapali sie dioda "SYS LED"
- puszczasz Reset
2. Ustawiasz kompa na automatyczne pobieranie adresu IP
3. Podlaczasz kompa kablem do routera do gniazda LAN (1-4)
4. Logujesz sie na router na 192.168.1.1 (uzytkownik: admin haslo: admin) i konfigurujesz tak jak trzeba.
Rafik

Dziękuję za pomoc!!! Ten sposób na zresetowanie routera podziałał :D Teraz wszystko śmiga jak należy :) Jeszcze raz dziękuję.
ODPOWIEDZ