Dobór sprzętu do nadajnika Orange
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Dobór sprzętu do nadajnika Orange
Witam
Wiele lat korzystam z LTE na starym b315. Wcześniej jakieś b593. Do tego posiadam antenę cybertech LTE 1800 z kablem 10 m.
Testowo kupiłem b535 czy poprawi się odbiór. Wielkiej różnicy nie widzę. Konieczność to Orange bo tylko on ma w ofercie dla firm 999 GB - moje zapotrzebowanie 300-400 GB.
Poniżej wrzucam ss z b535.
Czy da się coś więcej wyciągnąć z tego nadajnika? Prędkości wielkich nie potrzebuję, bardziej liczę na maksymalne wykorzystanie agregacji aby wieczorem było około 15-20Mbps.
Teoretycznie mógłbym zejść z kablem do np 5 metrów tylko wtedy router nie będzie podpięty do UPSa. Dlatego na dzień dzisiejszy jest 10 m kabla. Chyba że da się router zasilić poprzez POE to nie będzie problemu nawet z anteną i kablem 2 metry.
Ps. B535 mogę w każdej chwili oddać.
Wiele lat korzystam z LTE na starym b315. Wcześniej jakieś b593. Do tego posiadam antenę cybertech LTE 1800 z kablem 10 m.
Testowo kupiłem b535 czy poprawi się odbiór. Wielkiej różnicy nie widzę. Konieczność to Orange bo tylko on ma w ofercie dla firm 999 GB - moje zapotrzebowanie 300-400 GB.
Poniżej wrzucam ss z b535.
Czy da się coś więcej wyciągnąć z tego nadajnika? Prędkości wielkich nie potrzebuję, bardziej liczę na maksymalne wykorzystanie agregacji aby wieczorem było około 15-20Mbps.
Teoretycznie mógłbym zejść z kablem do np 5 metrów tylko wtedy router nie będzie podpięty do UPSa. Dlatego na dzień dzisiejszy jest 10 m kabla. Chyba że da się router zasilić poprzez POE to nie będzie problemu nawet z anteną i kablem 2 metry.
Ps. B535 mogę w każdej chwili oddać.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Dobór sprzętu do nadajnika Orange
Stacja NW Busko-Zdrój-Mickiewicza pracuje w agregacji 4 pasm LTE więc na poczatek testy na B535 lte2600, LTE2100, lte1800 i LTE800 po kolei i screeny z aplikacji i speedtesty. A potem zmiana routera a i pewnie anteny. Sprawdziłbym przy okazji Play.
-
- Stały użytkownik forum
Dzięki za odpowiedź. Spodziewam się że Play będzie lepiej działał no ale niestety potrzebny mi duży pakiet gdzie w Play takiego nie dostanę. Podpisałem już umowę na Orange (wcześniej miałem umowę na 2 lata i dobrze działało, teraz też nie narzekam ale jak się da to czemu nie zmienić sprzętu na lepszy).
Próbowałem także wykonać agregację na tym routerze, pojawia się znaczek + jednak nie widzę za bardzo sum w pobieraniu.
Próbowałem także wykonać agregację na tym routerze, pojawia się znaczek + jednak nie widzę za bardzo sum w pobieraniu.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
A co Ci z dużego pakietu w Orange jak wrzucają lejki jak opętani
?

-
- Stały użytkownik forum
To że potrzebuję 400 GB i spokojnie tyle jestem w stanie wykorzystać? Normalnie korzystam z internetu i nigdy nie było problemu z lejkiem.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
No to nie są duże ilości, 100-500GB dostaniesz w każdej sieci bez obaw o lejki
-
- Stały użytkownik forum
To pokaż mi proszę ofertę bo ja nie widziałem. 100 mnie nie interesuje, 200 też nie, 300 też nie. Bo zdarzało mi się zużyć np 450 GB. Stąd tylko Orange wchodziło w grę.
Dwa lata korzystałem i nie było problemu.
Dwa lata korzystałem i nie było problemu.
-
- Stały użytkownik forum
@matek451 wrzuciłem ss. Rzucisz okiem czy coś da się wyciągnąć więcej na innym sprzęcie z tego btsa i Orange?
-
- Stały użytkownik forum
@matek451 zobaczysz?
-
- Stały użytkownik forum
UWAGA! W tym forum chodzi tylko i wyłącznie o sprzedaż abonamentów Play. Po moim poście natrętnie zaczął odzywać się przedstawiciel Play, nie potrafi przeczytać ze zrozumieniem postów gdzie jasno piszę że mam już abonament ORANGE!
- wojteks
- *** Administrator ***
Z treści poprzednich postów ( autor: dawidb3 » 24 lut 2021, 2021 19:26 ) wynika że szukasz oferty
.dawidb3 pisze:o pokaż mi proszę ofertę bo ja nie widziałem.
Bajki opowiadasz, przecież nikt nie broni konkurencji robić tak samo.dawidb3 pisze:UWAGA! W tym forum chodzi tylko i wyłącznie o sprzedaż abonamentów Play.
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
To masz fajnie, możesz sobie pogadać o strategii rozwoju P4; do mnie jakoś nikt się nie odzywa. Mam nieodpartą chęć pokonać natręta jego własną bronią. Pozdrawiam Hermogenes
-
- Guru bezprzewodowy
@Hermogenes
Do ciebie zapewne nikt nie napisze, bo masz pojęcie dlatego byle czego nie da się wcisnąć
Do ciebie zapewne nikt nie napisze, bo masz pojęcie dlatego byle czego nie da się wcisnąć

-
- Guru bezprzewodowy
A ja jestem ciekaw kto do niego napisał na PW i jaką mu złozył propozycję 

-
- Stały użytkownik forum
@wojteks ty bajki opowiadasz. Przeczytaj pierwszy mój post ze zrozumieniem. Ale jak widać nie potrafisz tego zrobić bo nie napisałbyś tak jak napisałeś.
Dopytuję co można z tego btsa wyciągnąć a tu mi oferty na play składają. Parodia.
Dopytuję co można z tego btsa wyciągnąć a tu mi oferty na play składają. Parodia.