Tymczasowy router LTE

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
werrtus
Początkujący użytkownik forum

Tymczasowy router LTE

Post autor: werrtus »

Cześć wszystkim.

Kieruję do Was, specjalistów prośbę o pomoc w wyborze operatora (mniejszy problem) i urządzenia (większy problem) do tymczasowego rozwiązania mobilnego. Na nowo wybudowanym osiedlu Orange ma doprowadzić światłowód jeszcze w tym roku. Jako, że mamy dopiero luty, trzeba jakoś przetrwać i móc pracować w tym czasie :)

Moja lokalizacja to 51,0695; 17,1767 - Kamieniec Wrocławski.
Z tego co udało mi się przeanalizować to chyba najlepszym wyborem będzie Play. Jeżeli się mylę, to proszę skorygujcie. Robiłem speedtesty w okolicach godziny 17 na karcie z Virgin:
Obrazek
Obrazek

I dane z NetMonstera:
Obrazek
Obrazek

Czy jest sens sprawdzać innych operatorów, czy skupić się na Virgin lub Playu (jest w ogóle jakaś różnica poza ofertą?)?

I do tego potrzebowałbym kupić router, najlepiej do ok. 500 zł. Nie chcę dużo inwestować, ponieważ jak pisałem wyżej czekam z utęsknieniem na kabel :)

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i pomoc.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Tymczasowy router LTE

Post autor: matek451 »

Sam router nie wystarczy, potrzebna antena zewnętrzna do niego lub CPE LTE, telefon loguje się do BTS-a Gajków w agregacji LTE1800 plus pasmo dodatkowe, sygnał na 1800MHz dość słaby, podobnie pewnie na LTE2100 a jeszcze gorzej na LTE2600. Stacja z agregacją 4 pasm LTE.
werrtus
Początkujący użytkownik forum

Post autor: werrtus »

Ok, rozumiem. A jakie w takim razie urządzenie i antenę polecasz?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Do PLAY B818 plus antena Dual LTE1800-2600MHz z Cybertecha lub CPE LTE MF258k. Korzystaj z pre-paida odNowa starter za 3-5 zł i na nim 100GB za darmo do 31.04 ilość kart ile chcesz, nie ma limitu prędkości do 70Mb/s jak w VM.
bhcmw
Użytkownik forum

Post autor: bhcmw »

Miałem podobny dylemat, czyli potrzebuję opcji LTE na maksymalnie rok czasu, bo czekam na światłowód. I jeśli chodzi o sprzęt zdecydowałem się na router Huawei B535 z Play (w outlet z roczną gwarancją za 339 zł, nówka router ze zwrotów 14 dniowych), z agregacją 2 pasm. Korzystam bez anteny i jestem bardzo zadowolony z osiągów i stabilności połączenia - u mnie mam DL 70 / UP 25, ciut mniej w weekend wieczorami co najmniej satysfakcjonująco jak na tymczasowy net.

B818, agregujący 4 pasma LTE, zgodnie z poradami speców na forum sprawdza się najlepiej w kontekście LTE w Polsce, razem z anteną bajka, ale bez dwuletniego abonamentu w Play to jednak spory koszt. Testowałem sam przez kilka dni (po czym zwróciłem jak się okazało że w okolicy montują w tym roku światłowód) i działa świetnie, ale kosztuje swoje, razem z anteną to około 1000 zł wydatku. Teoretycznie towar tak chodliwy że po roku pójdzie za niewiele mniej, ale jednak trzeba worek pieniędzy teraz wyłożyć, a internet tymczasowy.

Jeśli chodzi o oferty operatorów to oczywiście wybierasz z tych, którzy działają dobrze w Twojej okolicy. Najlepiej zrobić testy telefonem na starterach SIM różnych operatorów. U mnie okazało się, że Play działa słabo, konieczna byłaby antena, mimo że maszt dokładnie ten sam, co pozostali operatorzy, wszyscy operatorzy na tym maszcie pozwalają na agregację 4 pasm. Jednocześnie w większości lokalizacji Play ma nowocześniejszą technologię niż reszta operatorów, więc jak widzisz nie ma reguły. Bez anteny, na średnim routerze w tym samym momencie Orange i T-Mobile działają satysfakcjonująco. Warto na pewno sprawdzić w swojej lokalizacji wszystkich operatorów - Play, Orange, T-Mobile, od biedy Plus.

Patrząc na oferty, będąc w Twojej sytuacji szukałem takich na max rok lub bezterminowych. U mnie stanęło na Orange Free (karta) - płacisz 360 zł i doładowując przez internet masz ponad 1,2 TB transferu, w przeliczeniu na rok około 100 GB miesięcznie, a na złotówki 30 zł miesięcznie. W odróżnieniu od ofert na abonament, w jednym miesiącu możesz wykorzystać 70 GB, a w innym 130 GB. Jako że jednak płacisz z góry, wiążesz się jednak w praktyce roczną umową, przy założeniu wykorzystania średnio 100 GB miesięcznie.

Dodatkowo przeszedłem też do Orange Flex ze smartfonem, umowa bezterminowa w formie subskrypcji, świetna apka mobilna do zarządzania kontem i kontroli wydatków i wykorzystania pakietu, za 30 zł mam 30 GB transferu i drugą kartę SIM gratis. Tą drugą kartę SIM włożyłem do routera mobilnego E5783 (koszt w Play w promocji za 149 zł), który mam na stałe podłączony do TV. A to z racji takiej że w Flex masz coś takiego jak Video Pass za 10 zł miesięcznie, co pozwala Ci korzystać bez zużywania transferu z Netflixa, HBO GO, WP Pilot (tu mam wykupione Eleven Sports) i kilku innych serwisów.

Sumarycznie mam 130 GB transferu i darmowe zużycie serwisów wideo (u mnie to byłoby pod 200 GB miesięcznie) za praktycznie 40 zł miesięcznie (100 GB za 30 zł w Orange Free i 10 zł za Video Pass w Orange Flex), bo za abonament smartfonowy i tak płaciłem tyle co teraz, a zużycie mam na tel marginalne, max kilka GB per miesiąc. W Orange jest jeszcze fajna oferta 999GB miesięcznie na firmę, za bodaj 80 zł brutto bezterminowo, ale tam są lejki techniczne - można pogooglać o co chodzi. W T-Mobile są super oferty na firmę, bo bez limitu transferu (z limitem prędkości, np 200 Mbps), ale na firmę, na 24 miesiące, kosztują krocie. W Play jest natomiast najlepsza oferta ze świetnym sprzętem za grosze (B818 wychodzi za tyle co słabszy B535), ale umowy na dwa lata. W Play można się natomiast rozejrzeć za karta (jest pakiet miesięczny za 50 zł bodaj 100 GB), można też w Play kupić kilka starterów za grosze z 100 GB na start. Plus zazwyczaj najsłabszy technologicznie i przeciążony.
ODPOWIEDZ