Prośba w doborze routera LTE i ewentualnych anten
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Prośba w doborze routera LTE i ewentualnych anten
Witam,
planuję zakup routera LTE ale nie jestem pewien czy będę potrzebował anteny zewnętrznej. Mam upatrzone modele:
Huawei B535-232 oraz Huawei B715
oraz anteny :
https://allegro.pl/oferta/antena-dual-t ... 7207646700
https://allegro.pl/oferta/antena-dual-4 ... 7079508492
Czy jeżeli podam które konkretnie stacje BTS znajdują się obok mnie będziecie w stanie określić czy będę potrzebował anteny czy wystarczy sam router oraz czy podane routery do dobry wybór?
Mam zainstalowany na telefonie HManager oraz Network Cell Lite więc mogę zrobić odpowiedni test.
Jeżeli to istotne to mieszkam w dużym mieście a sieć z której planuję net to PLAY(na telefonie w aplikacji speeedtest pokazuje prędkość 103-116Mbps) .
Potrzebuję żeby ktoś przeprowadził mnie przez proces wyboru gdyż do tej pory przez ponad 20 lat miałem kabel i o internecie LTE wiem tyle co o rybach głębinowych.
planuję zakup routera LTE ale nie jestem pewien czy będę potrzebował anteny zewnętrznej. Mam upatrzone modele:
Huawei B535-232 oraz Huawei B715
oraz anteny :
https://allegro.pl/oferta/antena-dual-t ... 7207646700
https://allegro.pl/oferta/antena-dual-4 ... 7079508492
Czy jeżeli podam które konkretnie stacje BTS znajdują się obok mnie będziecie w stanie określić czy będę potrzebował anteny czy wystarczy sam router oraz czy podane routery do dobry wybór?
Mam zainstalowany na telefonie HManager oraz Network Cell Lite więc mogę zrobić odpowiedni test.
Jeżeli to istotne to mieszkam w dużym mieście a sieć z której planuję net to PLAY(na telefonie w aplikacji speeedtest pokazuje prędkość 103-116Mbps) .
Potrzebuję żeby ktoś przeprowadził mnie przez proces wyboru gdyż do tej pory przez ponad 20 lat miałem kabel i o internecie LTE wiem tyle co o rybach głębinowych.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Prośba w doborze routera LTE i ewentualnych anten
Podaj najpierw lokalizację i testy Play, później zobaczymy czy u konkurencji może być lepiej czy nie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Te anteny to elektrośmieci są.
Nie pomagam na PW!
-
Lokalizacja Katowice ul.Jaworowa 51 . Testy jeszcze dzisiaj będą robione więc wkleję odpowiednie screeny.piotrzet pisze:Podaj najpierw lokalizację i testy Play, później zobaczymy czy u konkurencji może być lepiej czy nie.
-
W opiniach na allegro w 90% przypadków pomogły ludziomwojteks pisze:Te anteny to elektrośmieci są.

-
- Guru bezprzewodowy
To, że komuś pomogły na allegro nie znaczy, że tutaj każdy będzie zachwalał. Tym bardziej, że faktycznie to są jakieś elektrośmieci.
Po za tym czemu LTE? Nie ma światłowodu?
Sprawdź jeszcze Orange i T-Mobile jak działają u ciebie.
-
Jest światłowód po drugiej stronie ulicy.piotrzet pisze:To, że komuś pomogły na allegro nie znaczy, że tutaj każdy będzie zachwalał. Tym bardziej, że faktycznie to są jakieś elektrośmieci.
Jako ciekawostkę powiem,że piętro wyżej i piętro niżej sąsiedzi mają UPC. Mi chwilę przed przeprowadzką powiedziano w UPC,że jest to tylko kwestia dopisania mojego adresu do czegoś w rodzaju ich bazy danych. Po miesiącu zadzwonili,że skierowali sprawę do działu inwestycji i to od nich wszystko zależy. Po kolejnym miesiącu zadzwonili z informacją o tym,że teraz skupiają się na nowych osiedlach i nie będą już inwestowali w dodatkowy kabel ze słupa obok budynku w którym mieszkam bo na to potrzeba zezwolenia z UM Katowice - jest to ingerencja w przestrzeń powietrzną więc to nie jest takie proste itd. Obdzwoniłem już wszystko co tylko na Śląsku jest i nikt nie jest w stanie zaproponować mi kabla.
Nie wiem czy dam radę zrobić test na T-Mobile ale na Orange jak najbardziej.
- wojteks
- *** Administrator ***
Anteny o zysku 46-48dBi nie istnieją (te z alledrogo za grosze), równie dobrze ktoś mógł napisać 100dBi, opinie z alledrogo nie mają wiele wspólnego rzeczywistością.kezook pisze:W opiniach na allegro w 90% przypadków pomogły ludziom
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Test T-Mobile zrobisz kupując zwykłą kartę w kiosku. Ale jesli masz orange to sprawdź Orange, bo może w ogóle nie warto.kezook pisze:Jest światłowód po drugiej stronie ulicy.piotrzet pisze:To, że komuś pomogły na allegro nie znaczy, że tutaj każdy będzie zachwalał. Tym bardziej, że faktycznie to są jakieś elektrośmieci.
Jako ciekawostkę powiem,że piętro wyżej i piętro niżej sąsiedzi mają UPC. Mi chwilę przed przeprowadzką powiedziano w UPC,że jest to tylko kwestia dopisania mojego adresu do czegoś w rodzaju ich bazy danych. Po miesiącu zadzwonili,że skierowali sprawę do działu inwestycji i to od nich wszystko zależy. Po kolejnym miesiącu zadzwonili z informacją o tym,że teraz skupiają się na nowych osiedlach i nie będą już inwestowali w dodatkowy kabel ze słupa obok budynku w którym mieszkam bo na to potrzeba zezwolenia z UM Katowice - jest to ingerencja w przestrzeń powietrzną więc to nie jest takie proste itd. Obdzwoniłem już wszystko co tylko na Śląsku jest i nikt nie jest w stanie zaproponować mi kabla.
Nie wiem czy dam radę zrobić test na T-Mobile ale na Orange jak najbardziej.
-
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście żadenz routerów się do Play nie nadaje, stacje Play na Jankego 116, Ziołowej 58a i Łętowskiego 32 działają w agregacji LTE2600+2100+1800+800, test w domu i na zewnatrz na telefonie z kartą Play ale screen z aplikacji https://play.google.com/store/apps/deta ... l=pl&gl=US i spedtest, ewentualna antena Dual LTE1800-2600MHz a nie te elektrośmieci, Janusze na Allegro to są i.... a ich opinia jest bez żadnej wartośći.
-
-
-
- Guru bezprzewodowy
Orange jak widać również ma stację 4CA do tego lepsze wysyłanie. Moim zdaniem warto kupić i przetestować T-Mobile prędkości mogą wyjść jeszcze lepsze. Do tego jak widać Orange niższy ping. Powtórz testy o różnych porach i się podziel. Oczywiście mowa o speedtestach
-
W weekend PLAY jakoś lepiej chodził. Może nie był tak obciążony.
-
Oboje z żoną mamy telefony w PLAY więc z tego względu może internet będzie też tańszy.
Ciekawe jak wygląda sprawa routerów u operatorów komórkowych w sensie czy któreś z ofert nadają się czy obowiązkowo brać coś swojego.
Ciekawe jak wygląda sprawa routerów u operatorów komórkowych w sensie czy któreś z ofert nadają się czy obowiązkowo brać coś swojego.
-
- Guru bezprzewodowy
Play w agregacji z Jankego pokazuje pazury sprzęt bierz w abonamencie w Play jest najnowszy w dobrej cenie.
-
Na stronie 200GB jest za 50zł(bez routera). Podjadę w weekend do salonu i zobaczę co mi zaproponują.matek451 pisze:Play w agregacji z Jankego pokazuje pazury sprzęt bierz w abonamencie w Play jest najnowszy w dobrej cenie.
Myślałem o 5G z jakiejś sieci ale musiałbym brać po kolei i testować czy w ogóle mam zasięg.
No ale to polecasz któryś konkretnie router z ich oferty? Bawić się w anteny czy dać sobie siana?
-
huawei B818 + PLAY będzie ok?matek451 pisze:Play w agregacji z Jankego pokazuje pazury sprzęt bierz w abonamencie w Play jest najnowszy w dobrej cenie.
Rozumiem,że w PLAY nie ma sensu brać "5G"?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
5G to póki co chwyt marketingowy, więc nie ma co przepłacać skoro na B818 wyciśniesz podobnie:)
-
Kusi mnie ten B818:)
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jeżeli rozważasz abonament to wychodzi korzystnie w Play z tym sprzętem (sprzet nówka na allegro to 700-800zł na ten moment więc trochę szkoda gotówki tyle na raz wyrzucać) a efekty korzystania z porządnego sprzetu są odczuwalne.
-
Pierwszy testAnil321 pisze:Jeżeli rozważasz abonament to wychodzi korzystnie w Play z tym sprzętem (sprzet nówka na allegro to 700-800zł na ten moment więc trochę szkoda gotówki tyle na raz wyrzucać) a efekty korzystania z porządnego sprzetu są odczuwalne.