IPlus - problem z wykryciem modemu przez managera

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
question
Początkujący użytkownik forum

IPlus - problem z wykryciem modemu przez managera

Post autor: question »

Witam,
Przedstawię na czym problem polega.
Przed włożeniem karty GT MAX 3G do lapa najpierw trzewa zainstalować iPlus Managera, gdyż instaluje potrzebne komponenty do uruchomienia samej aplikacji ale co ważniejsze sterowniki do samego modemu. Po zainstalowaniu oprogramowania restartujemy lapa, wkładamy karę, wszystko się pięknie i ładnie instaluje, jeśli chodzi o modem. iPlus się uruchamia , wpisujemy pin naciskamy connect i serfujemy.
I teraz napiszę problem jaki mi się pojawił, pewnego magicznego dnia włączam lapa, wkładam kartę, a aplikacja iPlus Manager milczy. Więc robię to co by na moim miejscu zrobił każdy i uruchamiam aplikację ręcznie. Pojawia się komunikat "Proszę włożyć kartę", hmm... trochę dziwne nieprawdaż ? Najlepsze jest w tym wszystkim to, że po włożeniu karty system ją normalnie rozpoznaje, widnieje sobie w Managerze Urządzeń. Deinstalacja jak i ponowna instalacja programu nie pomaga. Próbowałem różnych metod od sprawdzania podglądu zdarzeń, poprzez czyszczenie rejestru, wkładaniu tego samego modelu kart od znajomego, testowanie na różnych wersjach aplikacji iPlus Manager, ręcznym konfigurowaniu dial-up'a i jest wielkie "Gdzie jest Nemo".
Bardzo bym prosił o pomoc w tej kwestii, jest to sprawa w miarę pilna.
Jak nic nie pomoże to reinstall systemu mnie czeka w ostateczności.

Pozdrawiam
Mavie

Re: IPlus - problem z wykryciem modemu przez managera

Post autor: Mavie »

Nie jest przypadkiem Vista? Czasem się z nią tak dzieje.
Usuń profile sprzętowe w manadrze urządzeń, odinstaluj managera, uruchom ponownie, zainstaluj managera 1.94, uruchom ponownie, włóż modem. Powinno pomóc, ale raczej nie na stałe. Zadzwoń na 601 101 101, tam mają doświadczenie z takimi przypadkami.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Ja proponuję zainstaluj sam modem,wyłącz PIN i zrób dial-up i będzie (powinno) działać bez problemów. Tu :faq: masz wszystko czego potrzebujesz.
question
Początkujący użytkownik forum

Post autor: question »

Dialup działa - testowałem. Ściągnąłem oryginalną aplikację do modemu OPTION i śmiga. Rozpoznaje modem i wszystko. Tylko nie rozumiem dlaczego nie działa z aplikacją iPlus Manager, hmm.. ciekawa rzecz nieprawdaż ?

Może ktoś już rozwiązał kiedyś taki problem ?

[ Dodano: 2008-01-08, 13:09 ]
Żeby nie było że się nie dziele informacjami :)
Dla użytkowników modemów iPlus OPTION GT MAX 3G na porcie PCMCIA - w racie takich problemów jak mój można zainstalować oryginalną aplikację producenta i będzie ona działała/
Link: http://www.option.com/support/globetrot ... oads.shtml
Ze strony trzeba pobrać aplikację GT Connect

Jeśli chcecie skonfigurować dial-up, to najprościej:
1.Wchodzimy do Panelu Sterowania
2. Następnie do "Połączenia sieciowe"
3. Klikamy na Kreator nowego połączenia, gdy pojawi się okienko klikamy Dalej
4. Zaznaczamy opcję "Połącz z Internetem" i klikamy Dalej
5. W następnym oknie zaznaczamy "Konfiguruj moje połączenie ręcznie" i klikamy Dalej
6. Teraz zaznaczamy "Połącz używając modemu telefonicznego" i klikamy Dalej
7. Teraz wybieramy nasz modem, w moim przypadku "Modem - Globe Trotter 3G+ Modem Interface" i klikamy Dalej
8. Jako nazwę wpisujemy przykładowo "Urządzenie iPlus"
9. Wpisujemy następujący nr. tel. *9***1# i klikamy dalej
10. W następnym okienku zaznaczamy opcję "Do użytku dla wszystkich" (jak kto woli ;)
11. W następnej karcie pojawiają sie pola "Nazwa użytkownika" oraz "Hasło" - tutaj nic nie wpisujemy i klikamy Dalej
12. Zaznaczamy opcję "Dodaj skrót do tego połączenia na moim pulpicie" i klikamy "Zakończ"
13. Na pulpicie klikamy dwa razy ikonkę "Urządzenie iPlus"
14. Następnie "Właściwości"
15. Jesteśmy w zakładce "Ogólne", teraz klikamy "Konfiguruj..."
16. W oknie którym się pojawi zaznaczamy opcję "Pokaż okno terminalu"
17. Zamykamy okna Konfiguracji i Właściwości.
18. Teraz klikamy "Wybierz numer"
19. Pojawia nam się okno terminalu, a na nim napis "OK", klikamy w terminal i wpisujemy: "at+cpin=****" , gdzie "****" oznacza twój czterocyfrowy pin.
20. Gdy pojawi sie napis "OK" oznacza to że pin jest prawidłowy i naciskamy "Kontynuuj"
21. Tworzy się połączenie i cieszymy się internetem.

To tyle

Ale i tak nie wiem dlaczego aplikacja iPlusa nie wykrywa modemu :(

Pozdrawiam ;)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

question pisze:Jeśli chcecie skonfigurować dial-up, to najprościej:
1.Wchodzimy do Panelu Sterowania
2. Następnie do "Połączenia sieciowe"
3. Klikamy na Kreator nowego połączenia, gdy pojawi się okienko klikamy Dalej
4. Zaznaczamy opcję "Połącz z Internetem" i klikamy Dalej
Chwila, przecież to samo jest tu i to z obrazkami >klik do dial-up<

[ Dodano: 2008-01-08, 15:07 ]
question pisze:9. Wpisujemy następujący nr. tel. *9***1# i klikamy dalej
Powinno być *99***1# lub *99#
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

question pisze:Ale i tak nie wiem dlaczego aplikacja iPlusa nie wykrywa modemu
Napisz jaką wersję iPlus Men. masz zainstalowaną (najłatwiej sprawdzić w panelu sterowania - dodaj/usuń programy).
W sumie mogę się założyć, że starszą niż 1.92. Jeśli tak, to zainstaluj 1.92 lub nowszą (do ściągnięcia z iplus.pl) i zadziała.
grzesiek810777
Użytkownik forum

Post autor: grzesiek810777 »

W ogole dziwi mnie to ze miales Dial-up a chcesz aplikacje zainstalowac Iplus menagera.
Powiem ci z mojego doswiadczenia.
ja rownierz mam iplusa mialem modem comander2 i aplikacje Iplus menager i ile ja sie nerwow najadlem z ta aplikacja czesto sie wieszalo zamulala kompa a tak w ogole to nawet ta aplikacja sie nie cieszy dobra opinia.
moje nerwy juz niewytrzymywaly moich granic i postanowilem kupic nokie 6630 przez netmonitor wymusilem nadajnik ktory nadawal EDGE a nie jak w przypadku comandera lapalem tylko GPRSa w tej chwili lacze sie przez Dial-up i bardzo jestem zadowolony z tej zmiany. no i nerwow jest mniej

pozwole sobie jeszcze dodac ze jak mialem problemy z iplusem to dzwonilem nawet prawie codziennie na 601 101 101 i teraz sie zastanawiam kogo oni tam zatrudniaja
Dwoniac do nich z problemem oni maja wymowki:
CYTUJE:
- prosze zakupic antyvirusa pelna wersje bo to vina 30 dniowej wersji
- pana miejsce zamieszkania znajduje sie w dolku i w kolo znajduja sie dzialki i one zaslaniaja nadajnik i dlatego internet zamula i nie moge zlapac EDGE troche wymowka bez sensu bo faktycznie w kierunku nadajnika z ktorego laczylem sie byly dzialki lecz po sprawdzeniu przez netmonitor ten nadajnik ma tylko GPRS
wiec moje zdanie jest takie ze oni sie dopiero ucza i nie wiedza co jest 5 i wciskaja jakies bzdety ze niby cos pomogli.
ja 90% wiedzy zaczerpnalem na tym forum a na 601 101 101 nie mam zamiaru dzwonic.POzdrawiam !!!!
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez grzesiek810777, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Ale i tak nie wiem dlaczego aplikacja iPlusa nie wykrywa modemu
Ja ściągnąłem tego iplus manago wydłubałem z niego stery i od razu wywaliłem.
Chciałem sprawdzić jaka wersja sterów jest dla gt max i co się okazało ?
Drivery z przed dwóch lat w najnowszej aplikacji Plusa.
Czy nie lepiej zaciągnąć ze strony Ery nóweczki ( ver. 32 i 64 ) i ręcznie ustawić dial up ?
Po co tak się męczyć ?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

question pisze:Jeśli chcecie skonfigurować dial-up, to najprościej:
Zajarzyć do :faq: :cwaniak:
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

grzesiek810777, jak dzwoniłeś codziennie, to się nie dziw, że byłeś notorycznie spuszczany na drzewo... :rotfl: Cierpliwość też ma swoje granice.

Sam stwierdziłeś, że dopiero po zmianie sprzętu masz EDGE. Spodziewałeś się, że dzwonieniem dasz radę wymusić tę technologię? :rotfl:

Co do aplikacji - ona jest dla osób z podstawową wiedzą dot. komputera (oczywiście z całym szacunkiem, bo nie każdy "musi się znać"). Jeśli natomiast ktoś trafił już na to forum, to znaczy że powinien potrafić skonfigurować dialup (choćby podpierając się FAQ). I nie jest to żadną sztuką, to podstawa...
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Engelbert pisze:Co do aplikacji - ona jest dla osób z podstawową wiedzą dot. komputera (oczywiście z całym szacunkiem, bo nie każdy "musi się znać").
Muszę tu przyznać rację aplikacja jest a przynajmniej powinna być ułatwieniem dla osób z podstawową wiedzą.

Pozdrawiam. :)
ODPOWIEDZ