Rozszerzenie sieci na B818 - dziwny problem.

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
thedogg
Użytkownik forum

Rozszerzenie sieci na B818 - dziwny problem.

Post autor: thedogg »

Jako główny router mam Huawei B818, prędkość pobierania jest w granicach 200-300 Mb/s. Mam dwa dziwne problemy:
1. Na jednym z komputerów z Windows 10 po kablu mam prędkość pobierania maks 45 Mb/s, karta jest 1giga. Przeinstalowałem sterowniki i nie pomogło, patrzyłem czy Windows nie blokuje i też wszystko jest ok.
2. Wcześniej miałem B593u-12 na którym prędkość pobierania była ok 30-70 Mb/s jako bramę (modem) i 2 routery fritzbox 7390, z których jeden był routerem głównym a drugi AP. Wszystko połączone kablem. Działało to w miarę ok. Prędkości na wifi podczas testów na wszystkich routerach miałem podobne, testy po kablu też.
Po wymianie B593u-12 na B818 mam tak, że prędkość bezpośrednio (wifi i kabel) z routera B818 to właśnie te 200-300 Mb/s ale jak już zostawię go tylko jako bramę a główną sieć tworzą fritzboxy to prędkość pobierania (kabel i wifi) nie przekroczy 100 Mb/s.
Co może być tego przyczyną, skąd taki spadek prędkości na routerach avm? Czym może być spowodowany taki znaczny spadek prędkości?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Rozszerzenie sieci na B818 - dziwny problem.

Post autor: wojteks »

Jakie fritzboxy, mają porty ethernet gigabitowe? Może są źle skonfigurowane, może któryś kabel działa tylko 100Mbps.
Nie pomagam na PW!
thedogg
Użytkownik forum

Wszystkie porty są 1Giga. Czy sytuacja może mieć miejsce jeśli choć jeden kabel nie jest gigabitowy?
doqtor
Stały użytkownik forum

Post autor: doqtor »

Odpowiedz sobie na to pytanie przez analogię - wymień metr rury w domu na inną o mniejszej średnicy, jaki będzie efekt?
thedogg
Użytkownik forum

Odłączyłem wszystkie kable. Mam tylko kabel z b818 do lan1w fritzbox i kabel z fritzbox do PC. W dalszym ciągy mam ok 70 mega jak jestem podpięty do fritzboxa i ok 200 mega jak bezpośrednio do b818. W takim razie nie wiem co jest.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Kable zamieniałeś?

Co to za modele fritzboxa? Fritzbox podłączony WAN z B818 czy LAN? Jakie IP w sieci/podsieciach? Jaką prędkość pokazuje windows w szczegółach połączenia ethernet?
Nie pomagam na PW!
thedogg
Użytkownik forum

Model to oba 7390
Prędkość w właściwościach: 1000/1000 (Mbps)
b818 - 192.168.1.1 - fritzbox ma 192.168.1.101
podsieć: fritzbox1: 192.168.188.1,fritzbox2: 192.168.188.2
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Jeszcze bym sprawdził transmisje między 2 urządzeniami podłączonymi do LAN fritzboxa. Spotkałem się z portami gigabitowymi i urządzeniami które nie przenosiły takich prędkości z portu LAN na drugi LAN.

Albo inaczej, wyłącz DHCP po stronie LAN we fritzboxie, podłącz kabel z B818 do LAN i obok kabel do PC, sprawdź prędkości upewniając się wcześniej że kable są sprawne (najlepiej próba obydwu użytych kabli przez połączenie B818-PC).
Nie pomagam na PW!
thedogg
Użytkownik forum

Jak fritzbox jest w trybie ap to wydaje się być ok. B818 nadaje adresy. Chyba będę musiał to tak pozostawić w takim razie. Na obecna chwilę po kablu mam 150Mb/s na b818 i na fritzboxie. Nie testowałem jeszcze wifi. Mimo wszystko zastanawiam się nad wymianą sprzętów. Może zamienić te fritzboxy na Huawei AX3? Chcę b818 dać na strych i dołożyć antenę, mam nadajnik na prosto widziany z okna dachowego w odległości ok 400m.

Pytanie nr. 1 pozostaje dla mnie w dalszym ciągu bez odpowiedzi. Chyba reinstalacja systemu tylko mi pozostała.
thedogg
Użytkownik forum

Prędkość wifi dalej nie przekracza 100.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Co do pierwszego pytania to kabel oczywiście sprawny? Może karta uszkodzona, może działa jakieś oszczędzanie energii, raczej Win 10 nie ma problemów z kartami sieciowymi.
Nie pomagam na PW!
thedogg
Użytkownik forum

Może karta nie jest sprawna. Szkoda mi tych fritzboxów. Który model jako rozszerzenie dla b818 z huawei możecie polecić? Jeszcze bym może jakoś dał radę z tymi fritzboxami skoro po kablu jest dobrze a po wifi słabiej, to co najważniejsze mam i tak kablem. Problem jest taki, że mi się wifi mimo tej samej nazwy ssid nie przełącza automatycznie.
thedogg
Użytkownik forum

Kupiłem na test Huawei AX3 dual core. Okazuje się że nie mogę go użyć jako rozszerzenia sieci wifi. Chciałem aby było tak jak z fritzbox. B818 jako główny i AX3 jako AP. Niestety nie działa. Jedyne co mogę mieć to całkiem osobną sieć. Czy coś robię nie tak? Kabel z b818 podpinam do portu wan w AX3, mam całką inna pulę adresów IP.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Też tak mam. Wymusza inna adresację sieci.

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
thedogg
Użytkownik forum

Czyli będąc w sieci B818 nie jestem w stanie się zalogować do AX3, dopiero jak się do niego podepnę bezpośrednio. Co jeśli będę chciał dołożyć kolejny AX3, bo zamówiłem od razu dwa? Na strychu będę miał b818 podłączony do switcha, do którego idą kable z wszystkich portów lan w całym domu. Musiał bym mieć 3 routery AX3 żeby to jakoś sensownie działało.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Jestem podpięty d o AX po wifi, jest w innej sieci niż mój główny router EdgeRouter, do EdgeRouter mam podpięte trzy Huawei LTE i mam do nich dostęp.
Wiec spokojnie powinno widzieć :)

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
thedogg
Użytkownik forum

Z sieci tworzonej przez AX3 mam dostęp do głównego jednak z sieci tworzonej przez główny router nie mam już dostępu do ax3.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

To prawda

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
thedogg
Użytkownik forum

W takim razie chyba muszę zrezygnować z AX3 również. Chciałem zbudować sieć w oparciu o b818 mając 2 routery AX3 jako punkty dostępu rozszerzające ta sama WiFi na dwóch piętrach a b818 na strychu +switch. W tym wypadku to mogę albo zbudować sieć na jednym AX3 a drugi mieć jako AP ale będzie mi potrzebny 3 taki router na strych. Jako druga opcja mogę oba ax3 postawić jako AP, wpięte do B818 każdy z osobna,nie wiem tylko czy mogę utworzyć zatem na 2 AX to samo wifi które będzie się przełączać między urządzeniami jak należy. Szukam sprzętu który bez problemu zadziała, sieć WiFi będzie się przełączać między urządzeniami bez problemów a porty lan zachowają pełna prędkość. Przed zakupem AX3 zastanawiałem się jeszcze nad D-LINK DVA ‑ 559, może to będzie lepsza opcja?
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Musisz sprawdzić jaki sprzęt nie robi osobnej sieci na wifi.
Na Openwrt można ustawiać taka sama się po wifi więc zastanow się nad takim sprzętem który ma wsparcie openwrt.
Oczywiście konfiguracja będzie trochę trudniejsza.

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
thedogg
Użytkownik forum

Nie rozumiem co mam sprawdzić odnośnie sieci WiFi. Robi osobna sieć AX3 jeśli to mam sprawdzić. Co do dwóch ap to możliwe że będą dwie różne sieci.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Frytki juz odpusciles, czy jeszcze z nimi walczysz?
Jesli walczysz, podejrzewam ze:

1.) masz cos spaprane w konfiguracji komputera:
thedogg pisze:Na jednym z komputerów z Windows 10 po kablu mam prędkość pobierania maks 45 Mb/s, karta jest 1giga. Przeinstalowałem sterowniki i nie pomogło, patrzyłem czy Windows nie blokuje i też wszystko jest ok.
Sprawdz w FritzBox czy masz zalaczona oszczednosc energi na portach LAN. Jesli tak - wylacz ja - to ustawienie sprawia problemy w polaczeniach.
Sprawdz tez, jak ustawiona jest karta sieciowa w komputerze/Frytce i wymus maksymalna szybkosc polaczenia.

2.) po:
thedogg pisze:Model to oba 7390
Prędkość w właściwościach: 1000/1000 (Mbps)
b818 - 192.168.1.1 - fritzbox ma 192.168.1.101
podsieć: fritzbox1: 192.168.188.1,fritzbox2: 192.168.188.2
Rozumiem, ze pierwsza frytka jest podlaczona jako router, druga jako AP, wpieta w pierwsza frytke?
Jaka wersje firmware masz na Frytkach, oryginalna czy Freetz?
Nie pomagam na PW.
thedogg
Użytkownik forum

Jak dam radę coś zrobić z fritzboxami to by było najlepiej.
1. Sprawdzałem oszczędność energii i nic sie nie zmieniło.
2. Przeinstalowałem system i jest OK, ale na fritzboxach dalej mam ok 100 mega maks.
3. Fritzboxy maja oryginalny soft
4. Dokładnie tak jak napisałeś fritz1 jako router fritz 2 jako AP. Testowałem też oba jako AP, dalej wolny speed.

Powiedzmy że problem prędkości na jednym z komputerów jest już rozwiązany. Jedyne co teraz mam to maks 100 mega po wifi i po LAN też.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Problem z niskim tempem polaczenia przy 7390 jest znany - AVM ma na swojej stronce odpowiedni artykul: click.

Sprawdz czy na pewno masz ustawiony "power mode" w obu frytkach.

Sprawdz tez, czy masz ostatnia oficjalna wersje SW na Frytce (6.86). Jesli nie, to mozesz ja sciagnac z servera AVM: click.

Jaka jest szykosc miedzy frytkami?
Ostatnio zmieniony 2021-03-10, 10:49 przez key, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie pomagam na PW.
thedogg
Użytkownik forum

Wersja softu jest najnowsza w obu routerach. Power mode ustawiony też jest. Nie wiem jaka jest prędkość między routerami bo testowałem na jednym tylko routerze podłączonym do b818 i do PC bądź do laptopa.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Frytki maja wbudowany serwer do speed testu - testujesz przy pomocy iperf2.

Serwer do testu musi byc uruchiony wczesniej na Frytce - stronka https://fritz.box/support.lua.

Testujesz przy pomocy komend (ewtl. dopasuj IP do Twojej konfiguracji):
TCP: iperf.exe -c 192.168.178.1 -p 4711 -t 60 -i 10
UCP: iperf.exe -c 192.168.178.1 -p 4712 -u -t 60 -i 10 -b 1000M

Na test TCP ma wplyw szybkosc processora frytki, wiec bedzie malo, UCP powinno pokazac cos w granicy przepustowosci sieci, czyli 930...980 MBit/s.

Podlaczajac sie PC w roznych miejscach sieci mozesz dosc dobrze sprawdzic ktora czesc twojej sieci zle funkcjonuje, czyli czy masz problemy miedzy frytkami, miedzy PC i frytka czy tez moze w innym miejscu twojej sieci. .
Nie pomagam na PW.
thedogg
Użytkownik forum

Sprawdzę tak jak napisałeś. To co przed chwila przetestowałem to:
1. B818 LAN - fritzbox LAN - PC LAN - speed 93Mb/s
2. B818 LAN - PC LAN - speed 265Mb/s (ten sam kabel)

Nie wiem po co mam testować różne miejsca. Zależy mi głównie aby prędkość miedzy PC a fritzboxem była jak najlepsza. Z tego wynika że problem jest na fritzboxie. Chyba nie mam co dalej testować. dokładnie taki sam test na AX3 dawał praktycznie te same wyniki. Zastanawiam się czy jednego fritzboxa nie zamienić na 4040, mam u rodziców i działa ok na światłowodzie przez port wan. Może tutaj problemem jest brak portu WAN i używanie LAN.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

thedogg pisze:To co przed chwila przetestowałem to:
1. B818 LAN - fritzbox LAN - PC LAN - speed 93Mb/s
2. B818 LAN - PC LAN - speed 265Mb/s (ten sam kabel)
W pierwszym tescie masz dwa polaczenia - B818 - FritzBox i FritzBox PC. Kazde z nich moze byc wadliwe.
thedogg pisze:Nie wiem po co mam testować różne miejsca.
Zeby znalezc miejsce, w ktorym sypie sie polaczenie.
thedogg pisze:Zależy mi głównie aby prędkość miedzy PC a fritzboxem była jak najlepsza.
Dlatego sugestia testowania polaczenia z serwerem speed testu uruchomionym na FritzBoxie.
thedogg pisze:Z tego wynika że problem jest na fritzboxie. .... dokładnie taki sam test na AX3 dawał praktycznie te same wyniki.

To by moim zdaniem wskazywalo, ze problem jest w karcie sieciowej komputera, a nie w routerach. Jaki jest dokladnie typ karty, ktora masz zamontowana w komputerze?
thedogg pisze:Zastanawiam się czy jednego fritzboxa nie zamienić na 4040, mam u rodziców i działa ok na światłowodzie przez port wan. Może tutaj problemem jest brak portu WAN i używanie LAN.

W przypadku 4040 po prostu jest jeden port Ethenet wiecej niz na 7390 - spojrz na plytke z 7390 i 4040. Trzeba by bylo sprawdzic, jak zrealizowany jest wewnetrzny routing miedzy LAN i WAN - istnieje mozliwosc, ze routing miedzy WAN i LAN w obu wypadkach zrobiony jest w ten sam sposob - tzn. jest on robiony w procesorze frytki. Wtedy zachowanie sieci powinno byc rowniez podobne.

ALE: jesli zabudowane HW jest inne w obu przypadkach, istnieje mozliwosc, ze siec bedzie sie zupelnie inaczej zachowywala.
Nie pomagam na PW.
thedogg
Użytkownik forum

key pisze:thedogg pisze:
Z tego wynika że problem jest na fritzboxie. .... dokładnie taki sam test na AX3 dawał praktycznie te same wyniki.

To by moim zdaniem wskazywało, ze problem jest w karcie sieciowej komputera, a nie w routerach. Jaki jest dokladnie typ karty, ktora masz zamontowana w komputerze?
Na innym komputerze mam to samo, wifi też nie idzie z taką prędkością jak być powinno.
Karta na PC to Relatek GBE a na laptopie Intel I217-LM. Oba komputery połączone bezpośrednio do B818 mają speed OK. Testowałem też trzeci komputer było tak samo.

Skoro AX3 dawał te same wyniki co bezpośrednie połączenie z B818 to moim zdaniem zdecydowanie wina fritza. Może się nie jasno wyraziłem ale dawał takie wyniki jak B818.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Zle zrozumialem to zdanie o AX3.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ