mini router GSM SIM, najlepiej z modemem

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
winetu007
Początkujący użytkownik forum

mini router GSM SIM, najlepiej z modemem

Post autor: winetu007 »

Cześć poszukuję jakiegoś mini routera najlepiej z wbudowanym modemem na kartę SIM. Chodzi mi o sterowanie "smart" pomieszczeniem np. Sonoffami i mieć możliwość sterowania nimi z zewnętrznej sieci. Widziałem takie routery na szynę DIN do rozdzielnicy elektrycznej, ale ceny było od 2000zł trochę za dużo jednak. Fajnie byłoby, żeby mieć tez możliwość dostępu do routera zdalnie np. przez domenę. Taki router byłby gdzieś schowany zdała od czyiś oczu. Nie zależy mi na jakiejś wielkiej prędkości żeby był osiągana Internetu ani dużym zasięgu WIFI, to małe pomieszczenie. Blisko centrum miasta więc zasięg operatorów niezły.
-0-
Użytkownik forum

Re: mini router GSM SIM, najlepiej z modemem

Post autor: -0- »

RUT240
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Małe routery zwykle mają możliwość obsługi tylko kilku klientów WiFi a to może być za mało do "smart" urządzeń.
Nie pomagam na PW!
winetu007

w zupełności wystarczy mi podłączonych 5 urzadzeń
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Obyś się nie zdziwił, zakładasz ze schowasz sobie router i będziesz miał zasięg LTE chociaż nie zrobiłeś nawet lokalizacji nie podałes. Ogólnie to twoje zalożenia i wymagania są dziwne w internecie mobilnym nic nie jest dane na zawsze, dlatego dobiera się sprzęt aby na maksa wykorzystywał mozliwości operatora w danej lokalizacji . RUT240 za ponad 500 zł potraktujmy jako kiepski żart.
winetu007

@matek451 Nigdzie nie napisałem, że musze mieć prędkość LTE. Połączenie jest mi potrzebne żeby wysyłać do sonoffa polecenia włącz wyłącz.
Chciałem spytać o możliwość dostępu do routera z zewnątrz. Z tego co wiem to operatorzy nie dają publicznego IP i tu chyba pojawi się problem?(chodzi mi o oferty na kartę nie chce umowy)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Na kartę to chyba żaden nie oferuje "zewnętrznego" IP, pozostaje VPN i odpowiedni do tego router lub inne urządzenie wewnątrz sieci LAN.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Ależ oferue. Otvarta chyba.

Czy jak mu tam.
Abonament znaczy się ale miesięcznym okresem wyp.

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
winetu007

wojteks pisze:Na kartę to chyba żaden nie oferuje "zewnętrznego" IP, pozostaje VPN i odpowiedni do tego router lub inne urządzenie wewnątrz sieci LAN.
rozumiem chodzi Ci, że ta tym routerze skonfigurować połączenie VPN site to site?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

onken pisze:Abonament znaczy się ale miesięcznym okresem wyp.
No ale to nie jest "na kartę"
winetu007 pisze:rozumiem chodzi Ci, że ta tym routerze skonfigurować połączenie VPN site to site?
Nie do końca, chodzi mi o to żeby mieć wejście poprzez serwer vpn postawiony na publicznym adresie na urządzenie w sieci LAN routera (lub sam router o ile ma klienta vpn w sobie).
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

A po co ci do sterowania Sonoffami publiczny IP ? Sterowanie za pomocą aplikacji na telefonie nie wymaga takiego dostępu. A co do routera to LTE bo 3G powoli wychodzi z użycia zostaje tylko wąskie pasmo na UMTS900.
winetu007

wojteks pisze:
onken pisze:Abonament znaczy się ale miesięcznym okresem wyp.
No ale to nie jest "na kartę"
winetu007 pisze:rozumiem chodzi Ci, że ta tym routerze skonfigurować połączenie VPN site to site?
Nie do końca, chodzi mi o to żeby mieć wejście poprzez serwer vpn postawiony na publicznym adresie na urządzenie w sieci LAN routera (lub sam router o ile ma klienta vpn w sobie).
Rozumiem, ale wtedy musiałbym mieć podłączonego jakiegoś hosta np. RPI (jeśli byłby host to równie dobrze mógłbym mieć tam coś w stylu teamviewera bez potrzeby VPNa)
winetu007

matek451 pisze:A po co ci do sterowania Sonoffami publiczny IP ? Sterowanie za pomocą aplikacji na telefonie nie wymaga takiego dostępu. A co do routera to LTE bo 3G powoli wychodzi z użycia zostaje tylko wąskie pasmo na UMTS900.
Proszę czytać ze zrozumieniem, nigdzie nie napisałem, że do sterowanai Sonoffami jest mi potrzebny publiczny adres IP - jest mi potrzebny do dostępu do routera.
winetu007

A znacie może innych producentów routerów poza Synology (mają opcję dostępu do ich sprzętu przez chmurę quickconnect.to), którzy oferują takie rozwiązania?
matek451
Guru bezprzewodowy

A w jakim celu potrzebny ci ten dostęp skoro internet ma służyć tylko do sterowania inteligentnym domem na dodatek usługa ma być na kartę.
Ogólnie to widać ze ty nie słuchasz a masz jakieś swoje pomysły przy czym o internecie mobilnym i sprzęcie do niego nie masz pojęcia.
winetu007

matek451 pisze:A w jakim celu potrzebny ci ten dostęp skoro internet ma służyć tylko do sterowania inteligentnym domem na dodatek usługa ma być na kartę.
Ogólnie to widać ze ty nie słuchasz a masz jakieś swoje pomysły przy czym o internecie mobilnym i sprzęcie do niego nie masz pojęcia.
napisałem też że poza sterowaniem "Fajnie byłoby, żeby mieć tez możliwość dostępu do routera"? proszę wskazać czego nie słucham? Bo na razie to ja Tobie wskazałem, ze nie czytasz;)

skoro nie chcesz się dzielić wiedza to po co się wypowiadasz?
-0-
Użytkownik forum

winetu007 pisze:Chciałem spytać o możliwość dostępu do routera z zewnątrz.
Po co Ci dostęp z zewnątrz ? Zawsze można ustawić DDNS i VPN.
Można to zrobić np. na TL-MR6400
winetu007

-0- pisze:
winetu007 pisze:Chciałem spytać o możliwość dostępu do routera z zewnątrz.
Po co Ci dostęp z zewnątrz ? Zawsze można ustawić DDNS i VPN.
Można to zrobić np. na TL-MR6400
Po co tak, żeby widzieć ustawienia routera. DDNS raczej nie zadziała ze względu na brak publicznego IP?
-0-
Użytkownik forum

Czemu ma nie działać ? DDNS jest po to żeby mieć dostęp bez publicznego IP.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

-0- pisze:Czemu ma nie działać ? DDNS jest po to żeby mieć dostęp bez publicznego IP.
Dostęp do czego ;) ???

Jak nie masz publicznego IP to nie będziesz miał żadnego dostępu.
Identycznie jakbyś się połączył z przyznanym IP który nie jest w danej chwili publiczny wyłącznie dla Ciebie
Oczywiście publiczny VPN i DDNS będzie działać ( po przekierowania bo portów ) tylko po co wtedy używać DDNS skoro na VPN mamy IP stały który znamy

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
winetu007

-0- pisze:Czemu ma nie działać ? DDNS jest po to żeby mieć dostęp bez publicznego IP.
wg. mnie DDNS "pomaga", jak masz zmienne publiczne IP.
Może lepiej nie będę się wypowiadał bo przecież nie mam pojęcia:) prawda matek451 ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Niestety ale o internecie mobilnym i sprzęcie do niego nie masz pojęcia a co do DDNS oczywiście masz rację bo służy do zmiennego IP z dostępem z zewnątrz. W tej całej dyskusji popełniany jest podstawowy błąd operator może dawać IP z puli adresów publicznych IPv4 ale blokować jednocześnie na ten adres ruch inicjowany z internetu i wtedy korzystamy z VPN. Kluczowe w tym wszystkim jest to czy ci potrzebny stały lub dynamiczny IP z dostępem z zewnątrz czy wystarczy publiczny IP i VPN .
Dyskusja zeszła na zupełnie niepotrzebne tory bo należało zacząć od sprawdzenia jak tam działają operatorzy mobilni dobraniu konkretnej oferty na kartę która będzie optymalna dla twoich potrzeb a potem dobór routera i kwestii dostępu do tych Somffy, testy operatorów mozna zrobić na telefonie , sprawdzić za pomocą aplikacji NetMonster. Do tego takze jak te urządzenia działają z hot-spotem WiFi z telefonu.
winetu007

matek451 pisze:Niestety ale o internecie mobilnym i sprzęcie do niego nie masz pojęcia a co do DDNS oczywiście masz rację bo służy do zmiennego IP z dostępem z zewnątrz. W tej całej dyskusji popełniany jest podstawowy błąd operator może dawać IP z puli adresów publicznych IPv4 ale blokować jednocześnie na ten adres ruch inicjowany z internetu i wtedy korzystamy z VPN. Kluczowe w tym wszystkim jest to czy ci potrzebny stały lub dynamiczny IP z dostępem z zewnątrz czy wystarczy publiczny IP i VPN .
Dyskusja zeszła na zupełnie niepotrzebne tory bo należało zacząć od sprawdzenia jak tam działają operatorzy mobilni dobraniu konkretnej oferty na kartę która będzie optymalna dla twoich potrzeb a potem dobór routera i kwestii dostępu do tych Somffy, testy operatorów mozna zrobić na telefonie , sprawdzić za pomocą aplikacji NetMonster. Do tego takze jak te urządzenia działają z hot-spotem WiFi z telefonu.
Dobrze, ale czy jest jakiś operator który ma ofertę na kartę (bez abonamentu) z publicznym adresem IP?
Nie wiem co tak usilnie mam sprawdzać, działa tam np. PLAY dla mnie prędkość zadowalająca (Ilość danych wysyłanych/odbieranych będzie minimalna)

Reasumując jakby jeszcze ktoś szukał podobnego rozwiązania (dostępu do routera z zewnątrz) i chce unikać krytyk (bez podania oczywiście faktów) od matek451 to:
z tego co wiem nie ma operatora mobilnego dającego publiczne IP w ofercie bez abonamentu, zatem pozostają rozwiązania:
1) VPN serwer w naszej głównej lokalizacji, i VPN klient w tej do sterowania na routerze, bądź podłączonym hoście (odpowiednio skonfigurowany routing na serwerze VPN, żeby mieć dostęp z sieci serwera do klienta (zwykle połączenie VPN służy do odwrotnego połączenia))
2) Host z oprogramowaniem do zdalnego połączenia (jak teamviewer)
3) Router z możliwością dostępu do niego przez chmurę/serwer producenta jak np. usługa w Synology
4) Teoretycznie można pewnie użyć tez RPI z modemem na kartę SIM i modułem WIFI i skonfigurować jako router i zainstalowac też coś w stylu teamviewera
Ostatnio zmieniony 2021-03-14, 16:22 przez winetu007, łącznie zmieniany 1 raz.
-0-
Użytkownik forum

onken pisze:Jak nie masz publicznego IP to nie będziesz miał żadnego dostępu.
W sumie to i racja. Chodziło mi o dynamiczne adresy IP typu neostrada :facepalm:

Nie ma co kombinować... na Twoim miejscu wrzuciłbym gniazdo na szynę lub podłączył w inny miejscu ładowarkę 230v/5V i np. Huawei E3372h-320.
Co będziesz zdalnie zmieniał ? Ustawisz i będzie działało.
Nie brałbym jedynie routerów z baterią bo po rozładowaniu sam już nie wstanie.
winetu007

Co będziesz zdalnie zmieniał ? Ustawisz i będzie działało.
Pozwolisz że się nie zgodzę, po prostu chciałbym mieć dostęp, możesz uznać to za moją fanaberię:)
ODPOWIEDZ