Dobór anteny i routera dla internetu na działce
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dobór anteny i routera dla internetu na działce
Cześć,
wybudowałem działkę na Osiedlu Wilga (51°49'40.8"N 21°24'53.7"E) i chciałbym uzyskać tam możliwie najlepsze połączenie z internetem, ponieważ chciałbym stamtąd pracować zdalnie. Przeczytał kilka podobnych wątków na forum, jednak ciągle chciałbym prosić bardziej zaznajomionych z tematem forumowiczów o wsparcie. Wczoraj byłem na miejscu i wykonałem kilka testów z aplikacją NetMonster (z telefonem zarejestrowanym w Orange). Raz złapało mi nadajnik z LTE (drugi screen), przeważnie jednak ten z 3G (pierwszy screen).
Wstępnie myślałem o takich antenach: ANTENA DUAL TAJFUN 3G 4G LTE 40dBi ZTE HUAWEI lub MIKROTIK LHG R. Czy to są odpowiednie anteny? Czy macie jakieś lepsze propozycje? Mikrotik występuje także w wersji z wbudowanym modemem, co brzmi kusząco, bo oszczędziłbym bym sobie okablowania, czytałem jednak, że ten modem jest kiepskiej jakości, czy to prawda?
Co do modemu, to w wątkach generalnie powtarza się postulat o zakupie takiego z agregacją pasm. Jak bardzo jest to wskazane? Czy modem Huawei B535-232 jest dobrym wyborem?
Z góry dziękuję, za każdą pomoc,
Jan
wybudowałem działkę na Osiedlu Wilga (51°49'40.8"N 21°24'53.7"E) i chciałbym uzyskać tam możliwie najlepsze połączenie z internetem, ponieważ chciałbym stamtąd pracować zdalnie. Przeczytał kilka podobnych wątków na forum, jednak ciągle chciałbym prosić bardziej zaznajomionych z tematem forumowiczów o wsparcie. Wczoraj byłem na miejscu i wykonałem kilka testów z aplikacją NetMonster (z telefonem zarejestrowanym w Orange). Raz złapało mi nadajnik z LTE (drugi screen), przeważnie jednak ten z 3G (pierwszy screen).
Wstępnie myślałem o takich antenach: ANTENA DUAL TAJFUN 3G 4G LTE 40dBi ZTE HUAWEI lub MIKROTIK LHG R. Czy to są odpowiednie anteny? Czy macie jakieś lepsze propozycje? Mikrotik występuje także w wersji z wbudowanym modemem, co brzmi kusząco, bo oszczędziłbym bym sobie okablowania, czytałem jednak, że ten modem jest kiepskiej jakości, czy to prawda?
Co do modemu, to w wątkach generalnie powtarza się postulat o zakupie takiego z agregacją pasm. Jak bardzo jest to wskazane? Czy modem Huawei B535-232 jest dobrym wyborem?
Z góry dziękuję, za każdą pomoc,
Jan
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Dobór anteny i routera dla internetu na działce
Ten test to w domu czy na zewnatrz bo jest dramatycznie słabo? Robiłeś jakiś speedtest? Sprawdzałeś tam Play?
-
Testy robiłem na zewnątrz. Dodam, że działka znajduje się w lesie. Załączam screen z Playa.
SpeedTest robiłem jakiś czas temu, z tego co pamiętam, to download był koło 3 Mb/s
SpeedTest robiłem jakiś czas temu, z tego co pamiętam, to download był koło 3 Mb/s
Ostatnio zmieniony 2021-03-14, 19:37 przez zaplon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Co to za karta Play test na tym samym telefonie co Orange?
-
To screen z innego telefonu z kartą Play. Mamy akurat w rodzinie telefony w różnych sieciach, co się okazało tym razem przydatne.
-
- Guru bezprzewodowy
Ale to screen na 3G a nie LTE i co ciekawe z UMTS2100 z BTS-a na Puławskiej 8 potrzebny z LTE bo zasięg zapewne jest.
-
Ok, to jakie wnioski można z tego wyciągnąć? Że Play będzie lepszy niż Orange? Czy może przy podpięciu anteny wyniki mogę się diametralnie zmienić? Czy może coś jeszcze powinienem sprawdzić? Dzięki za pomoc!
-
- Guru bezprzewodowy
Play ma stację z agregacją 4 pasm LTE ale trzeba sprawdzić jakie są parametry sygnału na nich tak jak dla Orange. Test Orange pokazał bardzo słaby sygnał na LTE800 a na pasmach pojemnościowych jakieś szczatki sygnału brak speedtestu w tych warunkach. Fakt że w Play jest połączenie na 3G z UMTS2100 może świadczyć ze parametry sygnału tego operatora mogą być lepsze to 60 m maszt, stąd prośba o test Play na telefonie LTE tym samym co test Orange.
-
Ok, odezwę się zatem za kilka dni, jak uda mi się dojechać na miejsce