Dobór anteny i routera dla internetu na działce

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zaplon
Początkujący użytkownik forum

Dobór anteny i routera dla internetu na działce

Post autor: zaplon »

Cześć,

wybudowałem działkę na Osiedlu Wilga (51°49'40.8"N 21°24'53.7"E) i chciałbym uzyskać tam możliwie najlepsze połączenie z internetem, ponieważ chciałbym stamtąd pracować zdalnie. Przeczytał kilka podobnych wątków na forum, jednak ciągle chciałbym prosić bardziej zaznajomionych z tematem forumowiczów o wsparcie. Wczoraj byłem na miejscu i wykonałem kilka testów z aplikacją NetMonster (z telefonem zarejestrowanym w Orange). Raz złapało mi nadajnik z LTE (drugi screen), przeważnie jednak ten z 3G (pierwszy screen).

Wstępnie myślałem o takich antenach: ANTENA DUAL TAJFUN 3G 4G LTE 40dBi ZTE HUAWEI lub MIKROTIK LHG R. Czy to są odpowiednie anteny? Czy macie jakieś lepsze propozycje? Mikrotik występuje także w wersji z wbudowanym modemem, co brzmi kusząco, bo oszczędziłbym bym sobie okablowania, czytałem jednak, że ten modem jest kiepskiej jakości, czy to prawda?

Co do modemu, to w wątkach generalnie powtarza się postulat o zakupie takiego z agregacją pasm. Jak bardzo jest to wskazane? Czy modem Huawei B535-232 jest dobrym wyborem?

Z góry dziękuję, za każdą pomoc,
Jan
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Dobór anteny i routera dla internetu na działce

Post autor: matek451 »

Ten test to w domu czy na zewnatrz bo jest dramatycznie słabo? Robiłeś jakiś speedtest? Sprawdzałeś tam Play?
zaplon

Testy robiłem na zewnątrz. Dodam, że działka znajduje się w lesie. Załączam screen z Playa.
SpeedTest robiłem jakiś czas temu, z tego co pamiętam, to download był koło 3 Mb/s
Ostatnio zmieniony 2021-03-14, 19:37 przez zaplon, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Co to za karta Play test na tym samym telefonie co Orange?
zaplon

To screen z innego telefonu z kartą Play. Mamy akurat w rodzinie telefony w różnych sieciach, co się okazało tym razem przydatne.
matek451
Guru bezprzewodowy

Ale to screen na 3G a nie LTE i co ciekawe z UMTS2100 z BTS-a na Puławskiej 8 potrzebny z LTE bo zasięg zapewne jest.
zaplon

Ok, to jakie wnioski można z tego wyciągnąć? Że Play będzie lepszy niż Orange? Czy może przy podpięciu anteny wyniki mogę się diametralnie zmienić? Czy może coś jeszcze powinienem sprawdzić? Dzięki za pomoc!
matek451
Guru bezprzewodowy

Play ma stację z agregacją 4 pasm LTE ale trzeba sprawdzić jakie są parametry sygnału na nich tak jak dla Orange. Test Orange pokazał bardzo słaby sygnał na LTE800 a na pasmach pojemnościowych jakieś szczatki sygnału brak speedtestu w tych warunkach. Fakt że w Play jest połączenie na 3G z UMTS2100 może świadczyć ze parametry sygnału tego operatora mogą być lepsze to 60 m maszt, stąd prośba o test Play na telefonie LTE tym samym co test Orange.
zaplon

Ok, odezwę się zatem za kilka dni, jak uda mi się dojechać na miejsce
ODPOWIEDZ