Proszę o pomoc bo ręce opadają
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Proszę o pomoc bo ręce opadają
Witam serdecznie
Proszę o dalszą pomoc
Zakupiłam antenę dla routera b818 firmy cybertech pod zakres 1800-2600
Antene zamontowalam nad dachem 130cm domku rodzinny z poddaszem i efekty mizerne
Kable przy antenie 5m
Proszę mi powiedzieć co dalej z tym fantem robić
Do nadajnika mam 5km
Ruter w domu pod dachem ocieplonym na strychu ma tylko jedną kreskę mniej niż podpięcie anteny z zewnątrz
Moc sygnału tak jakby się pogorszyła z anteną
Już niczego nie rozumiem
Z pomocą Matek i porad zrobiłam tak ale dalej lipa
Proszę o pomoc
Proszę o dalszą pomoc
Zakupiłam antenę dla routera b818 firmy cybertech pod zakres 1800-2600
Antene zamontowalam nad dachem 130cm domku rodzinny z poddaszem i efekty mizerne
Kable przy antenie 5m
Proszę mi powiedzieć co dalej z tym fantem robić
Do nadajnika mam 5km
Ruter w domu pod dachem ocieplonym na strychu ma tylko jedną kreskę mniej niż podpięcie anteny z zewnątrz
Moc sygnału tak jakby się pogorszyła z anteną
Już niczego nie rozumiem
Z pomocą Matek i porad zrobiłam tak ale dalej lipa
Proszę o pomoc
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Proszę o pomoc bo ręce opadają
Kabel skróć to trochę powinno pomóc. Matek tak poleca ale nie ostrzega, że trzeba mieć jak najkrótszy kabel aby mieć najlepszy zysk. Oprócz tego podaj lokalizacje swoją, bo ja jasnowidzem nie jestem i nie wiem gdzie mieszkasz.
Kolejna sprawa router ustawiony na auto czy nie?
-
- Użytkownik forum
Zdzieci Nowe 102 - 28-230 połaniec swietokrzyskie
jak skrocikabel to nie bede miec czym je zarobic czy jak sie to mowi taki zestaw przyszedl; gotowy
to moja sasiadka 2 domy dalej
ja mam 98A
sam mialem dalszym pracom postepowac ale brak czasu pozostalem <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> przy b 818 ale ztego co widze to Natalia sie nie poddaje
sam chetnie zobacze co moze byc powodem tego bo widzialem ze dzis skakala po dachu z bratem
Pozdrawiam
jak skrocikabel to nie bede miec czym je zarobic czy jak sie to mowi taki zestaw przyszedl; gotowy
to moja sasiadka 2 domy dalej
ja mam 98A
sam mialem dalszym pracom postepowac ale brak czasu pozostalem <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> przy b 818 ale ztego co widze to Natalia sie nie poddaje
sam chetnie zobacze co moze byc powodem tego bo widzialem ze dzis skakala po dachu z bratem
Pozdrawiam
-
- Stały użytkownik forum
Tak jak wspomniał Tomaszpiotrzet pisze:Kabel skróć to trochę powinno pomóc. Matek tak poleca ale nie ostrzega, że trzeba mieć jak najkrótszy kabel aby mieć najlepszy zysk. Oprócz tego podaj lokalizacje swoją, bo ja jasnowidzem nie jestem i nie wiem gdzie mieszkasz.
102 nr domu
Kable były już z anteną nie mam pojęcia jak to skrócić
Nie jest na auto
Ustawiony na 2100+2600 bo wtedy trzyma sztywno nadajnik Rybitwy który faktycznie jest najmniej obciążony
-
- Guru bezprzewodowy
Zapytaj w sklepie czy jak im odeślesz to skrócą. Sprawdź ewentualnie czy jest możliwość odkręcenia kabla od anteny. Jeśli tak to zamów po prostu nowy kabel tylko zdecydowanie krótszy.
Ustawiasz 2100+2600 ale nie jest to dobry wybór, bo agregujesz 2 pasma przez co prędkości masz mniejsze. Spróbuj ustawić na auto i sprawdzić jak działa to wtedy.
Ustawiasz 2100+2600 ale nie jest to dobry wybór, bo agregujesz 2 pasma przez co prędkości masz mniejsze. Spróbuj ustawić na auto i sprawdzić jak działa to wtedy.
-
- Stały użytkownik forum
Na auto to podbiera mi inny nadajnik z dalszego miasta i bardzo przeciążony
Najlepszy właśnie jest ten rybitwy
I dlatego agregacja 2100+2600 trzyma sztywno
A jak dodam 3pasmo to już uderza w inny niechciane nadajniki
Najlepszy właśnie jest ten rybitwy
I dlatego agregacja 2100+2600 trzyma sztywno
A jak dodam 3pasmo to już uderza w inny niechciane nadajniki
-
- Guru bezprzewodowy
A jak wybierasz auto to który nadajnik ci wskakuje?
-
- Stały użytkownik forum
Mielec który jest bardzo przeciążony bo to sporo większe miasto niż Połaniec
-
- Guru bezprzewodowy
Jesteś pewna? Możesz wstawić zdjęcia jak i pomiary prędkości z teraz?
-
- Stały użytkownik forum
2100+2600
-
- Guru bezprzewodowy
Chciałem pomiary w trybie auto, a nie w zablokowanych pasmach. Do tego parametry sygnału. Proszę o uważniejsze czytanie moich komentarzy.
Po za tym jak pisałem wcześniej przy tej odległości tak jak pisałem nie oczekiwałbym cudów 25 Mb/s na 2 pasmach to i tak bardzo dobra prędkość, a i widzę, że ponad 50 Mb.s też idzie
Po za tym jak pisałem wcześniej przy tej odległości tak jak pisałem nie oczekiwałbym cudów 25 Mb/s na 2 pasmach to i tak bardzo dobra prędkość, a i widzę, że ponad 50 Mb.s też idzie
-
- Stały użytkownik forum
5km od nadajnika i Pan uważa że to jest dobrze
Skoro antena wart 200 zł nie ma lepszego efektu niż wbudowane w b818 to znaczy że ta antena to szrot
Skoro antena wart 200 zł nie ma lepszego efektu niż wbudowane w b818 to znaczy że ta antena to szrot
-
- Guru bezprzewodowy
No i dalej widzę ten sam nadajnik tylko prędkości spadły, bo główne pasmo to L2100. Antena nie jest szrotem tylko jak zwykle jeden z użytkowników zapomniał dodać żeby brać jak najkrótszy kabel, bo to co zyskasz tracisz właśnie na nim. Ale tak jak pisałem wcześniej nie wiadomo czego bym się nie spodziewał. Lokalizacja jest daleko i stąd takie wyniki.
-
- Guru bezprzewodowy
Stek bzdur że aż żal to czytać ale tak jest gdy słucha się kogoś kto zielonego pojęcia nie ma i pisze o skróceniu kabla jak najety. 5m kabla H155 to na 2600MHz strata około 3dB z zysku anteny dla 3m będzie to 2dB więc różnica około 1dB bez żadnego praktycznego wpływu na uzyskiwane prędkości.
Antena działa prawidłowo wykonany test bez anteny jako pasmo podstawowe pokazuje LTE2100 i do niego dodatkowe LTE2600 wykonany poprzednio test na samym LTE2600 z Rybitwy pokazał RSRP -117dBm na zewnątrz więc teraz wewnatrz jest pewnie jeszcze słabszy.
Zamontowanie anteny zmienia diametralnie sytuację teraz pasmo LTE2600 wskakuje jako podstawowe z RSRP-104dBm a dodatkowe to LTE2100. Antena poprawia sygnał o 13dBm na 2600MHz gdy porównamy RSRP nz zewnatrz na samym B818 i z anteną.
Wchodzisz w dyskusję z kimś kto nawet podstawowych faktów pasm i sygnałów na nich porównać nie potrafi a przy okazji czepia się a ty mu jeszcze wtórujesz pytanie tylko po co w ogóle go słuchasz?
Antena działa prawidłowo wykonany test bez anteny jako pasmo podstawowe pokazuje LTE2100 i do niego dodatkowe LTE2600 wykonany poprzednio test na samym LTE2600 z Rybitwy pokazał RSRP -117dBm na zewnątrz więc teraz wewnatrz jest pewnie jeszcze słabszy.
Zamontowanie anteny zmienia diametralnie sytuację teraz pasmo LTE2600 wskakuje jako podstawowe z RSRP-104dBm a dodatkowe to LTE2100. Antena poprawia sygnał o 13dBm na 2600MHz gdy porównamy RSRP nz zewnatrz na samym B818 i z anteną.
Wchodzisz w dyskusję z kimś kto nawet podstawowych faktów pasm i sygnałów na nich porównać nie potrafi a przy okazji czepia się a ty mu jeszcze wtórujesz pytanie tylko po co w ogóle go słuchasz?
-
- Stały użytkownik forum
Myślałam że Ten Pan się zna na tym tak samo jak Pan
Może dlatego że jestem kobietą i nie wszystko wiem
Może dlatego dałam się wkręcić
Może dlatego że jestem kobietą i nie wszystko wiem
Może dlatego dałam się wkręcić
-
- Guru bezprzewodowy
matek451
Ładna poprawa 3 Mb/s. Naprawdę nie kompromituj się> Przecież jeszcze jakiś czas temu pisałeś, że i 200 Mb.s osiągnie. Tak to właśnie jest jak się pisze bzdury bez pokorycia. Narobiłeś złudną nadzieję osobie, któa nie ma pojęcia o tym co się dzieje w takiej odległości od nadajnika. Profesjonalista, a jak widać to co pisał okazało się bzdurą
Natalia870730
Skoro się nie znam to może powiesz skąd tylko poprawa 3 Mb/s skoro matek obiecywał gruszki na wierzbie 200 Mb/s? A tu jak widać poprawa ledwo o 3 Mb/s?
Ja ostrzegałem, że w takim wypadku nie należy się spodziewać nie wiadomo jakich wyników tym bardziej, że sama piszesz agregujesz 2 pasma, a nie 4. To już w ogóle eliminuje uzyskanie prędkości nawet 150 Mb.s przy takiej odległości, a co dopiero mówiąc o 200.
Ładna poprawa 3 Mb/s. Naprawdę nie kompromituj się> Przecież jeszcze jakiś czas temu pisałeś, że i 200 Mb.s osiągnie. Tak to właśnie jest jak się pisze bzdury bez pokorycia. Narobiłeś złudną nadzieję osobie, któa nie ma pojęcia o tym co się dzieje w takiej odległości od nadajnika. Profesjonalista, a jak widać to co pisał okazało się bzdurą

Natalia870730
Skoro się nie znam to może powiesz skąd tylko poprawa 3 Mb/s skoro matek obiecywał gruszki na wierzbie 200 Mb/s? A tu jak widać poprawa ledwo o 3 Mb/s?
Ja ostrzegałem, że w takim wypadku nie należy się spodziewać nie wiadomo jakich wyników tym bardziej, że sama piszesz agregujesz 2 pasma, a nie 4. To już w ogóle eliminuje uzyskanie prędkości nawet 150 Mb.s przy takiej odległości, a co dopiero mówiąc o 200.
-
- Guru bezprzewodowy
Człowieku nie potrafiłeś zauważyć że antena z 5m kablem daje 13dBi zysku na 2600MHz nawypisywałeś bzdur o kablu ze za długi prz..... się do mnie a prawda leży zupełnie gdzie indziej. Wystarczyło porównać CID- y bez anteny i z antena aby zauważyć zmianę pasma podstawowego. A co do prędkośCi to ja nie obiecywałem 200Mb/s a tylko to ze stacja ma potencjał.Zakup anteny by i tak konieczny odległość od stacji nie jest jakaś kosmiczna ale już wczesniej pisałem ze warunki są dziwne a i do konfiguracji sieci NW można by się też przyczepić.
Koleżanko dodaj jeszcze LTE1800 jako trzecie pasmo do agregacji i pokaż screeny ale nie z NetMonster tylko z HuaCTRL bo ta aplikacja pokazuje wszystkie agregowane pasma a nie tylko LTE+.
Koleżanko dodaj jeszcze LTE1800 jako trzecie pasmo do agregacji i pokaż screeny ale nie z NetMonster tylko z HuaCTRL bo ta aplikacja pokazuje wszystkie agregowane pasma a nie tylko LTE+.
-
- Guru bezprzewodowy
Gdzie ja pisałem, że antena nic nie dała? Znowu naucz się czytać ze zrozumieniem. Poprawiły się parametry ale nie prędkości o czym ostrzegałem jakiś czas temu że nie ma co sobie robić nadziei na nie wiadomo jakie prędkości. Natomiast ty owszem pisałeś że jesteś dobrej myśli i coś więcej osiągnie. Wszystko do zweryfikowania w komentarzach.
-
- Guru bezprzewodowy
Ty nie potrafiłeś nawet podstawowej analizy pasm i sygnału zrobić tylko napisałeś ze 5m kabla nie pozwala uzyskać lepszych parametrów sygnału co okazało się kompletna bzdurą bo porownywałeś parametry sygnału na 2100MHz bez anteny z tymi na 2600MHz z anteną. A co do prędkości to jeszcze bym nie wyrokował problemem jest niski SINR
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Tak z ciekawości, prędkości bez anten były dużo gorsze? Patrząc na swoje peregrynacje z internetem mogę tylko powiedzieć że to internet LTE ze wszelkimi tego konsekwencjami. Może to wina lokalizacji, ale pewnie taniej będzie pogodzić się z konsekwencjami takiego sposobu połączenia niż zmienić lokalizację na taką ze światłowodem. Obecnie zalega mi na strychu antena, mam dwa modemy a teraz jeżeli zakupię dodatkowy Internet to będę miał trzeci modem. Proponuję nie drążyć tematu tylko pogodzić się z ograniczeniami i cieszyć się tym co jest, bo w przeciwnym wypadku czeka nas wyścig zbrojeń.
-
- Guru bezprzewodowy
Wstawione były wyniki i jak widać nie. Różnica była około 3 Mb/s.
-
- Stały użytkownik forum
Proponowałbym testować pojedyncze pasma po kolei wymuszając 1800, 2100 i 2600. Jeśli z anteną nie widać poprawy szybkości internetu a widać poprawę RSRP na danym paśmie to znaczy że nadajnik jest przeciążony. Wtedy należy skierować antenę na inny nadajnik i próbować złapać połączenie. Czasem konieczne jest przesłonięcie anteny ścianą / kominem tak aby antena nie łapała tego bliższego / z silniejszym sygnałem nadajnika. W okolicach widzę nadajniki w Ruszczy, Łyczbie, Sichowie Małym gdzie można spróbować nawiązać połączenie wymuszając pasmo 1800. Chociaż jeśli w tych kierunkach są lasy, a tak to wygląda na mapie, to może się nie udać.
-
- Guru bezprzewodowy
To są stacje z gołym LTE800 do których teraz dodano w ramach ich ratowania kolejne 10MHz na LTE1800 teraz działaja na 20MHz w agregacji tych 2 pasm. Mam pytanie do koleżanki bo pokazała speedtest z DL 58Mb/s z godziny 21 to w agregacji LTE2600+2100 z anteną ?
-
- Guru bezprzewodowy
Szczerze mówiąc to zastanawiam się jak może jej łapać LTE z Mielca. Jak widać na mapie jest las, a do nadajników około 15 km.
Oczwiście to możliwe tylko gdyby tak ktoś chciał to raczej, by mu się nie udało.
Oczwiście to możliwe tylko gdyby tak ktoś chciał to raczej, by mu się nie udało.
-
- Stały użytkownik forum
To było bez anteny ruter na strychumatek451 pisze:To są stacje z gołym LTE800 do których teraz dodano w ramach ich ratowania kolejne 10MHz na LTE1800 teraz działaja na 20MHz w agregacji tych 2 pasm. Mam pytanie do koleżanki bo pokazała speedtest z DL 58Mb/s z godziny 21 to w agregacji LTE2600+2100 z anteną ?
-
- Guru bezprzewodowy
Czy antena w ogóle poprawiła w jakiś sposób prędkość połączenia czy zostało to na tym samym poziomie co i przed?
Bo jak widać, matek podnieca się podniesionymi parametrami tylko nie zwraca uwagi na to, że prędkości wcale lepsze nie są.
Bo jak widać, matek podnieca się podniesionymi parametrami tylko nie zwraca uwagi na to, że prędkości wcale lepsze nie są.
-
- Stały użytkownik forum
Witam serdecznie
Dziś na spokojnie na nowo testy
Ruter na zewnątrz na tej samej wysokości co antena
Dziś na spokojnie na nowo testy
Ruter na zewnątrz na tej samej wysokości co antena
-
- Guru bezprzewodowy
I szczerze mówiąc to teraz już nie wiem czego oczekujesz? Na internet mobilny w takiej lokalizacji są to dobre prędkości. Ping również nie jest za wysoki.
-
- Stały użytkownik forum
-
- Guru bezprzewodowy
Tak jak piszę naprawdę w tym momencie nie wiem czego oczekujesz. To są dobre prędkości jak na twoją lokalizację.