Dobór routerów do operatora z możliwością agregacji.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dobór routerów do operatora z możliwością agregacji.
WItam serdecznie.
Chciałbym zaznaczyć na wstępie, że jestem laikiem w tej kwestii.
Mam problem z jakimkolwiek internetem , a potrzebuję więcej niż 10 Mb na sekundę , dlatego rozważam zakup dobrego modemu LTE z anteną zewnętrzną.
To są nadajniki, które znajdują snie najbliżej mnie:
Orange Polska S.A.
GSM 900 - odległość 6,4
Orange Polska S.A.
GSM 900 - odleglosc 8,4
POLKOMTEL Sp. z o.o.
GSM 900 - odleglosc 9.3
T-Mobile Polska S.A.
GSM 900 - odleglosc 9.3
P4 Sp. z o.o.
GSM 900 - odleglosc 9.3
Nie wiem co mogę uzyskać na tym.
Rozważałem zakup coś z zerii MikroTik ale nie znalazłem nic co ma więcej niż kat 6, a chciałbym aby to był router przyszłościowy.
Super opcją byłoby aby mógł pozwolić na wybór , z którego nadajnika ma pobierać sygnał - nie wiem czy jest to możliwe.
Dodatkowo, możliwość montowania anteny zewnętrznej , którą zamontował bym na ścianie domu.
Chciałem ominąć huaweia ale chyba się nie da :
Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373)
Niestety to wykracza poza 1000 zł, a chciałabym zmieścić się w cenie routera do 1000 zł.
Byłbym wdzięczny za podpowiedź
Chciałbym zaznaczyć na wstępie, że jestem laikiem w tej kwestii.
Mam problem z jakimkolwiek internetem , a potrzebuję więcej niż 10 Mb na sekundę , dlatego rozważam zakup dobrego modemu LTE z anteną zewnętrzną.
To są nadajniki, które znajdują snie najbliżej mnie:
Orange Polska S.A.
GSM 900 - odległość 6,4
Orange Polska S.A.
GSM 900 - odleglosc 8,4
POLKOMTEL Sp. z o.o.
GSM 900 - odleglosc 9.3
T-Mobile Polska S.A.
GSM 900 - odleglosc 9.3
P4 Sp. z o.o.
GSM 900 - odleglosc 9.3
Nie wiem co mogę uzyskać na tym.
Rozważałem zakup coś z zerii MikroTik ale nie znalazłem nic co ma więcej niż kat 6, a chciałbym aby to był router przyszłościowy.
Super opcją byłoby aby mógł pozwolić na wybór , z którego nadajnika ma pobierać sygnał - nie wiem czy jest to możliwe.
Dodatkowo, możliwość montowania anteny zewnętrznej , którą zamontował bym na ścianie domu.
Chciałem ominąć huaweia ale chyba się nie da :
Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373)
Niestety to wykracza poza 1000 zł, a chciałabym zmieścić się w cenie routera do 1000 zł.
Byłbym wdzięczny za podpowiedź
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Dobór routerów do operatora z możliwością agregacji.
Z GSM to za wiele nie uzyskasz, interesuje cię LTE 800/900/1800/2100/2600, masz smartfona to pokaż wyniki dla wybranych operatorów z aplikacji netmonster na androida i speedtesty do tego.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Podaj swoją lokalizcję, bo z tego to nic nie wynika.
-
Obecnie jestem w Łodzi , jak wrócę to będe mógł zrobić testy za pomocą tych aplikacji .
-
- Guru bezprzewodowy
No i oczywiście skopiowałeś dane tylko niekompletnie. Nadajniki Orange/ T-Mobile mają albo L800+L1800 albo L800+L1800+2100. I to one są najbliżej. Więc testy konkretnie tych operatorów i Play i wtedy zobaczymy co i jak.
-
- Guru bezprzewodowy
Router to i tak najmniejszy problem istotne jest uzyskania zasięgu na pasmach pojemnościowych LTE a więc skuteczna antena zewnętrzna kierunkowa i na tym się trzeba skupić testy na zewnątrz na telefonie z NetMonster i screeny z niego.
-
Hej. Załączam zrzuty z aplikacji netmonster:
Byłbym zobowiązany za interpretację
Byłbym zobowiązany za interpretację
-
Witam. Czy mógłby mi podpowiedzieć czy coś da się ugrać na tym ? Zakładam , ze antena z zakresu 1800-2600 . Poczytałem o parametrach i wygląda , że nie są zbyt dobre .
Czy kupując router mobilny i tą antenę, uzyskam transfer większy niż 10Mbit na sekundę? Teraz mam tyle na kablu i nic więcej z niego nie wycisnę/?
Byłbym zobowiązany za podpowiedź.
Ewentualnie mogę przeprowadzić dodatkowe jakieś pomiary.
Czy kupując router mobilny i tą antenę, uzyskam transfer większy niż 10Mbit na sekundę? Teraz mam tyle na kablu i nic więcej z niego nie wycisnę/?
Byłbym zobowiązany za podpowiedź.
Ewentualnie mogę przeprowadzić dodatkowe jakieś pomiary.
-
- Guru bezprzewodowy
A gdzie te testy, to PLus i co zaskakuje na LTE2600 i szczatkach sygnału z BTS-a Szczawin Kościelny.
-
Dzięki za odpowiedź . Teraz odsunąłem się od domu. Ja mieszkam w miejscowości Pacyna. Zaktualizowałem też bazę danych netmonster.
-
Witam. Przepraszam , że tak późno i wracam do tego tematu ale dopiero udało mi się dotrzeć do miejscowości , w której chciałem skorzystać z internetu mobilnego.
Wypożyczyłem zestaw od playa : ZTE MF-258K kat. 15
W dzień osiągi dochodzą do 90Mbit/s
W godzinach mocno popołudniowych mam osiągi w granicach 40MBit/s - zadowala mnie to , porównując z Internetem stacjonarnym - w dobrych warunkach do 10Mbit/s ale mam pytanie:
Czy dałoby się poprawić te osiągi jakąś inną konfiguracją routera - inny router inna antena ?
Pytam się bo w tym miejscu, w którym jest router w ciągu dnia mam 4 kreski zasięgu ale wieczorem potrafi spaść do 2 co wiąże się z stratą prędkości właśnie do tych 40Mbit/s.
Dodam jeszcze , że mam skierowaną antenę na ten bts(Tutaj mam najlepsze osiągi i zasieg):
P4 Sp. z o.o.
GSM 900
GPS: 52º21'51.00'' N 19º36'26.00'' E
52.36416667 19.60722222
Serdecznie pozdrawiam
Rafał
Wypożyczyłem zestaw od playa : ZTE MF-258K kat. 15
W dzień osiągi dochodzą do 90Mbit/s
W godzinach mocno popołudniowych mam osiągi w granicach 40MBit/s - zadowala mnie to , porównując z Internetem stacjonarnym - w dobrych warunkach do 10Mbit/s ale mam pytanie:
Czy dałoby się poprawić te osiągi jakąś inną konfiguracją routera - inny router inna antena ?
Pytam się bo w tym miejscu, w którym jest router w ciągu dnia mam 4 kreski zasięgu ale wieczorem potrafi spaść do 2 co wiąże się z stratą prędkości właśnie do tych 40Mbit/s.
Dodam jeszcze , że mam skierowaną antenę na ten bts(Tutaj mam najlepsze osiągi i zasieg):
P4 Sp. z o.o.
GSM 900
GPS: 52º21'51.00'' N 19º36'26.00'' E
52.36416667 19.60722222
Serdecznie pozdrawiam
Rafał
-
Ktoś coś podpowie ?