Jaki router lte Orange

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Dzielkoo
Początkujący użytkownik forum

Jaki router lte Orange

Post autor: Dzielkoo »

Witam, proszę o pomoc w doborze routera lte najlepiej w jak najniższej cenie. Dostawca internetu jest Orange i nie mam możliwości jego zmiany. Wstawiam ss z pomiarów takie odczyty uzyskałem na balkonie i tutaj pytanie czy mogę umieścić router w hermetycznym boxie i od niego lecieć kablem do drugiego routera (ten już mam) który będzie rozsyłał sygnał po domu czy najlepiej dokupić antenę i samą antenę wystawić na zewnątrz.
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki router lte Orange

Post autor: piotrzet »

Na jakim urządzeniu robiłeś te pomiary? Pytam, bo niestety mapa bts jest w twojej okolicy mocno nieaktualna i według niej u ciebie jest tylko L1800, a to widać, że jest i 2100, a może coś więcej?
Dzielkoo

Na telefonie Xiaomi redmi note 9
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Ok, więc tak możliwości jest dużo kwestia budżetu jaki masz do wydania, bo to raczej od tego zależy.
Najlepiej gdybyś powtórzył testy i zaraz po tym udał się w okolice nadajnika żeby jeszcze raz powtórzyć. Dobrze też byłoby zrobić testy w dzień i trochę wcześniej koło 20.
Dzielkoo

Może to coś więcej powie
Dzielkoo

Fajnie byłoby zmieścić się w kwocie 400zł ponieważ ma to być internet tylko do końca umowy później biorę światłowód, jeśli oczywiście będzie jakieś sensowny sprzęt w tej cenie.
Zrobię test o 14 i około 20 ma to być jakimś specjalnym programem ? Czy ten speed test który mam?
piotrzet
Guru bezprzewodowy

A do kiedy masz umowę? I co to co pokazało ci na speedtescie ci wystarcza, bo tak jeśli to ma być faktycznie na jakiś czas to nie ma co inwestować. Kupić Huawei B535 postawić w najlepszym miejscu i nie wiercić anteny ani nic.
Testy prędkości speedtest.net aplikacją, a parametry netmonster.
Dzielkoo

Niestety umowa 18miesiecy a rozwiązanie jej 650zł więc raczej nie mam wyjścia. Z tym nadajnikiem nie udaje mi się połączyć z domu dopiero gdy wyjdę na balkon to idealnie na przestrzał jest bts i wtedy mam taki sygnał. Normalnie łączę się z innymi nadajnikami ale na nich nie ma takich parametrów. Ogólnie chodzi o to że mam kurs on-line i zależy mi żeby mieć w miarę stabilne połączenie.
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Szczerze mówiąc jak masz wydać na router 400 zł, a masz światłowód to nie lepiej zerwać umowę? Światłowód będziesz miał stabilny i na pewno większe prędkości, a tutaj nie dość, że dokładasz 400 zł do urządzenia to jeszcze musisz zapłacić. Czyli wychodzi dużo drożej. I właściwie porywających prędkości nie będziesz miał. Stabilności gwarancji też nikt nie da.

Bo tak nawet kupując B535 jeśli piszesz, że tak jest że masz problemy z zasięgiem to trzeba dokupić antenę to też jakieś dodatkowe ponad 100 zł, więc nie wiem czy nie lepiej opłaca się zerwać i montować FTTH.
Anil321
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Anil321 »

Dokładnie, pod względem finansowym wyjdziesz na plus zrywając umowę i podpisując umowę pod światłowód. To tylko 250zł więcej niż budżet na router (a nie wiadomo czy się w nim zamkniesz by mieć satysfakcjonujące wyniki tak jak piszę piotrzet).
Dzielkoo

Testy z domu
Dzielkoo

W niedalekiej odległości o dziwo było gorzej. Jedyne przeszkody to drzewa.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A ten światłowód to czyj?
Dzielkoo

Fibo z Dąbrowy Górniczej
Dzielkoo

.
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Szczerze mówiąc na twoim miejscu nawet bym się nie zastanawał i zerwał umowę oraz wybrał od razu światłowód.
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Hermogenes »

Nie zrywaj umowy tylko wypowiedz z terminem zakończenia na 31 dni przed jej wygaśnięciem . Jeśli zerwiesz, karę umowną i tak będziesz musiał zapłacić jednorazowo a GB przepadną. Trzeba wziąć światłowód jak radzą koledzy a mobilny zostawić na wypadek W ewentualnie zrobić prezent babci czy wujowi. Mniej odczujesz płacąc stopniowo. Pozdrawiam Hermogenes
Dzielkoo

Myślę żeby dorwać b535 na test jeśli przejdzie to zostanie a jeśli nie to biorę światłowód.
Dzielkoo

Tak wypadł test o 20:30. Co o tym myślicie ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Słabiutko.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ