Router do Orange LTE
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router do Orange LTE
Witam
Mam internet LTE od Orange z routerem Alcatel hh71. Jak na wszystkie inne sieci prędkość jest przyjemna D: 50Mbps i U:10Mbps. Niestety mam problem z portami. Wszędzie mam ścisły NAT co nie ukrywam, generuje mi pewne problemy (wcześniej na T-Mobile z Huawei B528s-23a nie było problemu). I tutaj moje pytanie. Czy gdybym zmienił sprzęt np. na TP-Link TL-MR6400 jest szansa, że sytuacja ulegnie poprawie, jak i poprawi się trochę jakość sygnału? (od 1 do 2 kresek zasięgu. Anteny mam w odległości ~2km). Chciałbym wydać na sprzęt ok. 300zł.
Dzięki za ewentualną pomoc.
Mam internet LTE od Orange z routerem Alcatel hh71. Jak na wszystkie inne sieci prędkość jest przyjemna D: 50Mbps i U:10Mbps. Niestety mam problem z portami. Wszędzie mam ścisły NAT co nie ukrywam, generuje mi pewne problemy (wcześniej na T-Mobile z Huawei B528s-23a nie było problemu). I tutaj moje pytanie. Czy gdybym zmienił sprzęt np. na TP-Link TL-MR6400 jest szansa, że sytuacja ulegnie poprawie, jak i poprawi się trochę jakość sygnału? (od 1 do 2 kresek zasięgu. Anteny mam w odległości ~2km). Chciałbym wydać na sprzęt ok. 300zł.
Dzięki za ewentualną pomoc.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Router do Orange LTE
Masz g.. y router ale przynajmniej z agregacją 2 pasm LTE a chcesz wymienć go na elektrośmiecia, twój problem to nie kwestia sprzętu a operatora. Swoja drogą przy 2 km od BTS-a to korzysta się z anten zewnętrznych do poraway parametrów sygnału, gdzie korzystasz z Orange i z którego BTS-a NetWorks?
- wojteks
- *** Administrator ***
Raczej musisz wykupić usługę "zewnętrznego " IP żeby przekierowanie portów coś dawało. Domyślnie ruch inicjowany z internetu jest blokowany.Qantum pisze: Niestety mam problem z portami. Wszędzie mam ścisły NAT co nie ukrywam, generuje mi pewne problemy
Nie pomagam na PW!
-
Niestety wiem, że ruter jest zły lecz w tamtym momencie nie oferowali mi nic innego. Ze wszystkich LTE jakie testowałem u siebie to właśnie Orange chodzi najlepiej. Jako jedyni dali mi 999GB limitu więc to był jeden z głównych powodów wzięcia internetu od nich. Na żadne inne łącze nie mogę liczyć w najbliższym czasie.matek451 pisze:Masz g.. y router ale przynajmniej z agregacją 2 pasm LTE a chcesz wymienć go na elektrośmiecia, twój problem to nie kwestia sprzętu a operatora. Swoja drogą przy 2 km od BTS-a to korzysta się z anten zewnętrznych do poraway parametrów sygnału, gdzie korzystasz z Orange i z którego BTS-a NetWorks?
Z odległością trochę przesadziłem. Do najbliższego nadajnika (T-44938 Chocianów) mam w linii prostej niecały kilometr. Jest jeszcze 3277 ale ta jest zdecydowanie dalej (1,6km). Antena na chwilę obecną coś zmieni?
W sprawie portów porozmawiam z Orange może są w stanie coś zrobić skoro to nie wina sprzętu.
- onken
- ** Moderator **
Tak, włączą Ci publiczny IP. Odplatnie oczywiście.
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Pozwolę sobie wznowić temat.
Włączyłem usługę publicznego IP. Niestety mimo próby przekierowania portów NAT w Xbox Live dalej pokazuje ścisłe. Przy włączonym DMZ jest otwarty.
Dobrze przypuszczam, że będzie to teraz coś po stronie rutera?
Włączyłem usługę publicznego IP. Niestety mimo próby przekierowania portów NAT w Xbox Live dalej pokazuje ścisłe. Przy włączonym DMZ jest otwarty.
Dobrze przypuszczam, że będzie to teraz coś po stronie rutera?
- wojteks
- *** Administrator ***
Przekieruj inne porty/protokoły albo upewnij się jakie maja być przekierowane.
Nie pomagam na PW!
-
Niestety mimo przekierowywania wszystkich portów podanych przez Microsoft dalej NAT jest ścisły. Obecnie mam aktywny pakiet z publicznym IP ale dynamicznym. Gdybym zmienił na statyczny coś to zmieni czy po prostu coś źle robię?
- wojteks
- *** Administrator ***
W sumie powinno działać, więcej pomysłów nie mam. Fora xboxowe nie mają podobnych tematów?
Xbox obsługuje też upnp, a przy każdej zmianie typu przekierowania (DMZ, upnp, port forward) wymagany jest restart routera.
Xbox obsługuje też upnp, a przy każdej zmianie typu przekierowania (DMZ, upnp, port forward) wymagany jest restart routera.
Nie pomagam na PW!
-
Przy DMZ i UPnP oczywiście restartowałem router. Niestety do portów nie mam opcji restartu bo automatycznie zmieni mi IP.
No trudno widać muszę pogadać z kimś od Orange. Może będą wiedzieć (w co wątpię) co robić z tym fantem.
Dzięki za pomoc.
No trudno widać muszę pogadać z kimś od Orange. Może będą wiedzieć (w co wątpię) co robić z tym fantem.
Dzięki za pomoc.
- wojteks
- *** Administrator ***
A jakie znaczenie ma zmiana IP? IP czego się zmieni? Jeżeli konsoli to dodaj ją do rezerwacji DHCP albo nadaj IP ręcznie spoza zakresu DHCP routera.
Nie pomagam na PW!
-
Cały czas mówimy o komputerze z Windowsem 10. Co do IP to co restart przydziela mi nowy publiczny adres.
Próbowałem już wszystkiego co przychodzi mi do głowy i tylko DMZ daje skutek dlatego założyłem, że problem leży po stronie routera a nie komputera (może błędnie).
Próbowałem już wszystkiego co przychodzi mi do głowy i tylko DMZ daje skutek dlatego założyłem, że problem leży po stronie routera a nie komputera (może błędnie).
- wojteks
- *** Administrator ***
Kila postów wcześniej pisałeś o xboxie więc już nie bardzo wiem o co chodzi.
Skoro dostajesz "zewnętrzny" IP to przekierowanie portów powinno działać, Jeżeli router wspiera UPnP to też porty powinny się otworzyć. Nie przypuszczam aby aż takie babole były w firmware żeby to nie działało.
Pokaż obrazek z zakładki gdzie przekierowujesz porty.
Skoro dostajesz "zewnętrzny" IP to przekierowanie portów powinno działać, Jeżeli router wspiera UPnP to też porty powinny się otworzyć. Nie przypuszczam aby aż takie babole były w firmware żeby to nie działało.
Pokaż obrazek z zakładki gdzie przekierowujesz porty.
Nie pomagam na PW!
-
Usługa Xbox Live obowiązuje również na PC 
UPnP aktywne i oczywiście nic to nie daje. Wcześniej nie zauważyłem, że przy dodawniu chce LAN IP i błędnie wklepywałem zewnętrzne.
Mimo wszystko po poprawce nic to nie daje.
A tak przy sprawdzaniu NAT
EDIT:
Sorry dodane tutaj wyszły małe i nieczytelne.
https://ibb.co/ys816sT
https://ibb.co/LrDN9Q9

UPnP aktywne i oczywiście nic to nie daje. Wcześniej nie zauważyłem, że przy dodawniu chce LAN IP i błędnie wklepywałem zewnętrzne.
Mimo wszystko po poprawce nic to nie daje.
A tak przy sprawdzaniu NAT
EDIT:
Sorry dodane tutaj wyszły małe i nieczytelne.
https://ibb.co/ys816sT
https://ibb.co/LrDN9Q9
Ostatnio zmieniony 2021-03-22, 20:00 przez Qantum, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Tych portów dla xboxa to chyba coś za mało masz przekierowanych
Port 88 (UDP)
Port 3074 (UDP i TCP)
Port 53 (UDP i TCP)
Port 80 (TCP)
a może i więcej coś trzeba otworzyć a czasami nawet użyć alternatywnych portów.
Skoro przy DMZ działa to moim zdaniem znaczy że za mało portów otwarłeś.
Port 88 (UDP)
Port 3074 (UDP i TCP)
Port 53 (UDP i TCP)
Port 80 (TCP)
a może i więcej coś trzeba otworzyć a czasami nawet użyć alternatywnych portów.
Skoro przy DMZ działa to moim zdaniem znaczy że za mało portów otwarłeś.
Nie pomagam na PW!
-
Mam już dość. W PowerShellu teredo pokazuje NAT: symmetric (port) a po DMZ jest "cone". Porty które widać w Shellu za cholerę nie zgadzają się z tymi podanymi przez microsoft. A nawet po odblokowaniu tego konkretnego NAT dalej jest ścisły.
Już myślę, że ten Alcatel ma jakiś soft walnięty.
Local Mapping : 192.168.1.100:51092
External NAT Mapping : 87.96.38.172:51092
Ewentualnie jak będę potrzebował otwarty NAT to wrzucę komputer do DMZ i tyle bo już nie mam siły.
Już myślę, że ten Alcatel ma jakiś soft walnięty.
Local Mapping : 192.168.1.100:51092
External NAT Mapping : 87.96.38.172:51092
Ewentualnie jak będę potrzebował otwarty NAT to wrzucę komputer do DMZ i tyle bo już nie mam siły.
- wojteks
- *** Administrator ***