Najtańszy gigabitowy router DUAL WAN? Do 300 PLN.
Moderator: Moderatorzy
- joujoujou
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Najtańszy gigabitowy router DUAL WAN? Do 300 PLN.
Grzebię w necie od wielu tygodni i specjalnie nie ma wyboru, przynajmniej w interesującym mnie zakresie cenowym.
Najtańsze co znalazłem to TL-R 605 na niemieckim amazonie.
Potrzebne mi 2x gigabit WAN i przynajmniej jeden gigabit LAN. Wifi koniecznością nie jest, chociaż nie pogardzę.
Dostępność też jest istotna - cokolwiek miałoby iść z Dalekiego Wschodu, odpada - nie mam ochoty pół roku czekać.
Ktoś, coś?
Najtańsze co znalazłem to TL-R 605 na niemieckim amazonie.
Potrzebne mi 2x gigabit WAN i przynajmniej jeden gigabit LAN. Wifi koniecznością nie jest, chociaż nie pogardzę.
Dostępność też jest istotna - cokolwiek miałoby iść z Dalekiego Wschodu, odpada - nie mam ochoty pół roku czekać.
Ktoś, coś?
- joujoujou
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Najtańszy gigabitowy router DUAL WAN? Do 300 PLN.
A routey Ubiquiti EdgeRouter X , albo MikroTik RouterBOARD 750Gr3 ?
Każdy z nich ma dowolni programowane złącze eth.
One chyba z jednm wanem przy prędkości 1Gbit sobie ledwo co radzą , ale może potrzebujesz tylko złącza 1giabit , a prędkości przez nie trochę mniejsze....
Każdy z nich ma dowolni programowane złącze eth.
One chyba z jednm wanem przy prędkości 1Gbit sobie ledwo co radzą , ale może potrzebujesz tylko złącza 1giabit , a prędkości przez nie trochę mniejsze....
- joujoujou
- wojteks
- *** Administrator ***
Generalnie z gigabitem obserwuję jeden istotny problem w tanich sprzętach, porty spinają się na 1Gb a transfery są jak przy 100Mb.
Nie pomagam na PW!
- joujoujou
- wojteks
- *** Administrator ***
Z jakimś Tp-Linkiem miałem do czynienia (już oznaczenia nie pamiętam) porty gigabitowe a transfer na poziomie 100Mbps, kable sprawdzone z innym routerem/switchem i działały prawidłowo.
Nie pomagam na PW!
- ksx4system
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Czyli w zasadzie elektrośmieci, a nie tani sprzętwojteks pisze:Z jakimś Tp-Linkiem miałem do czynienia (już oznaczenia nie pamiętam) porty gigabitowe a transfer na poziomie 100Mbps, kable sprawdzone z innym routerem/switchem i działały prawidłowo.

http://ksx4system.net ### proszę zainstalować FreeBSD ### 100 postów = 25/04/2018
net w kieszeni: Pixel 7a (Orange)
net w domu: w końcu gigabit po kabelku![:]](./images/smilies/splash.gif)
net w kieszeni: Pixel 7a (Orange)
net w domu: w końcu gigabit po kabelku
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- wojteks
- *** Administrator ***
Dla mnie tani oznacza taki dostępny z półki w byle markecie. Dla większości nie wymagających użytkowników jest wystarczający. Profesjonalnej niezawodnej sieci bym na nim nie zbudował ale np. jako AP dla smartfona czy laptopa zwykle wystarcza.ksx4system pisze: Czyli w zasadzie elektrośmieci, a nie tani sprzęttaki EdgeRouter X produkcji Ubiquiti czy modele SOHO od MikroTika serio całkiem nieźle sobie radzą.
Nie pomagam na PW!
- joujoujou
Tplinka na razie nawet nie rozpakowałem. Powoli buduję co potrzebuję na tym używanym Dlinku (nie mam czasu przysiąść i zrobić za jednym zamachem). Póki co, nie mam zastrzeżeń.
Nie wiem (bo jeszcze nie sprawdzałem) jakie prędkości idą po LANie, pełnego gigabitu na WANie w tej chwili i tak nie potrzebuję, bo najlepsze łącze jakie mam raz jeden osiągnęło coś koło 150 Mbit/s, z reguły nie przekracza 80.
LAN mam zbudowany na gigabitowych rackowych dellach i netgearach, WLAN to totalna zbieranina, ale to i tak nie dla mnie, bo moje graty wszystkie spięte kablami.
Nie wiem (bo jeszcze nie sprawdzałem) jakie prędkości idą po LANie, pełnego gigabitu na WANie w tej chwili i tak nie potrzebuję, bo najlepsze łącze jakie mam raz jeden osiągnęło coś koło 150 Mbit/s, z reguły nie przekracza 80.
LAN mam zbudowany na gigabitowych rackowych dellach i netgearach, WLAN to totalna zbieranina, ale to i tak nie dla mnie, bo moje graty wszystkie spięte kablami.