Mieszkam w takiej dziurze że monopolistą jest firma od internetu radiowego z transferem 15Mbps, o światłowodzie nie ma co marzyć, bo nawet nie ma kabli TPSA a co dopiero światłowodu...
Ale do rzeczy, korzystając z mapy BTSearch odnalazłem niedawno aktywowany przekaźnik Play (26006) ID: KRA7022 od którego dzieli mnie 1,05km, w linii prostej. Niestety po drodze jest jeden dom sąsiada który stoi między moja lokalizacją a przekaźnikiem...
Sąsiad który widzi nadajnik z okna (ma do niego 800m) i ma kartę sieci Play w telefonie Samsung A40 o godzinie 20.30 potrafi na speed test uzyskać download 100Mbps, czyli jak dla mnie całkiem dobry wynik, lecz jak wspomniałem on go widzi z okna.
Niestety aktualnie jest na kwarantannie i pożyczenie telefonu nie wchodzi w rachubę

Z tego co czytałem to wszędzie jest polecany modemo-router Huawei B818, ale trochę kosztuję żeby go zakupić na test, a jak się nie sprawdzi odsprzedać...
Aktualnie posiadam telefon z kartą sim od Tmobile, ale wieczorem w tej sieci LTE to jest porażka bo transfery sa na poziomie download ok 5-6Mbps, dlatego myślałem nad Play i modemem stacjonarnym, żeby się przekonać, czy limitowany pakiet 100GB lub 200GB mi miesięcznie wystarczy.
Czy z powyższych danych możecie zasugerować, jakiś przystępniejszy cenowo modemo-router, celem testów?
Bo równie dobrze może się to u mnie nie sprawdzić z uwagi na dom sąsiada w linii prostej do przekaźnika.
Z góry dziekuję