Antenka do załapania się na edge

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

Lamborghini17
Początkujący użytkownik forum

Re: Antenka do załapania się na edge

Post autor: Lamborghini17 »

Ja mam modem Huawei e220 z oferty iplusa i mam słaby zasięg. Spróbowałem położyć płytę przy modemie i to pomogło bo z 2 kresek skoczyło mi na 3/4 i nie spada więc to zawsze cos daje. Nawet nie mało bo strony mi się o wiele szybciej ładują.
Komputer: 2,6ghz 1gb RAM Radeon 9600pro
Internet:Modem Huawei e220 512kb/s
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Lamborghini17 pisze:Spróbowałem położyć płytę
Możemy się domyśleć że to płyta CD a może DVD czy jakąś chodnikową położyłeś :hyhy:
Awatar użytkownika
lpala106
Użytkownik forum

Post autor: lpala106 »

raptou pisze:Ani dla EDGE ani dla GPRS antena kierunkowa nie jest wskazana. To ostateczność, gdyż jak pisałem wcześniej może przyspożyć ->(przysporzyć) więcej problemów niż pożytku a w amatorskich warunkach nigdy nie wiadomo czy akurat w tym miejscu będzie działać dobrze. To ruletka
Hmm na podstawie testów i doswiadczeń mogę stwierdzić, że dla EDGE na terenie o słabym zagęszczeniu BTS - wieś najbliższy nadajnik 4-5km kierunkowa antena to jedyna sensowna alternatywa, zasięg dużo lepszy, jedynie są kłopoty z ustawieniem i wycelowaniem w BTS-a, z kolei w mieście gdzie mam dużo BTS-ów naokoło, to sprawdza się Biquad, do najciekawszych wniosków dojdziesz metodą prób i błędów - posprawdzaj, co daje najlepszy efekt u Ciebie, bo to w sumie jest najważniejsze
Dell Inspiron 6400 / MSI Wind U100 / Option Globesurfer II 7,2 / Nokia E51
Awatar użytkownika
niedobradzidzia
Stały użytkownik forum

Post autor: niedobradzidzia »

Lamborghini17 pisze:Ja mam modem Huawei e220 z oferty iplusa i mam słaby zasięg. Spróbowałem położyć płytę przy modemie i to pomogło bo z 2 kresek skoczyło mi na 3/4 i nie spada więc to zawsze cos daje. Nawet nie mało bo strony mi się o wiele szybciej ładują.
Ja mam Option GLobetrotter EDGE PCMCIA i zawsze mam 3 - 4/7 kresek. I gdzie lub w jakiej odległości można z tą płytą tak zrobić? Strony też nie za rewelacyjnie się ładują, nie mówiąc już o downloadzie. Na jakiej stronie można sprawdzić rozkład BTS np. w woj. kuj - pom lub jeśli chodzi o miejscowość, w której mieszkam?
heroiczna walka o lepsze jutro...
ODPOWIEDZ