Bezprzewodowe połączenie z routerem, a przewodowe..

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Neldrin
Stały użytkownik forum

Bezprzewodowe połączenie z routerem, a przewodowe..

Post autor: Neldrin »

Witam.

Posiadam router D-Linka DI-524. Do niego podpięte jest przez WAN adapter WiMax, a do LANu przewodowo komputer stacjonarny (10mb/s) i bezprzewodowo drugi komputer stacjonarny (DWL-G510 54mb/s), sygnał około 90%..

Teraz jest taki problem, ze komputer stacjonarny podpięty przewodem ma transfer z ftp i www ~300KB/sek, a już ten bezprzewodowy 60-200kB/sek.. Powiedzcie mi, co zrobiłem źle, do tej pory wszystko działało aż tu nagle jednego dnia..

Zresetowałem router do ustawień fabrycznych - nie pomogło. Sformatowałem komputer - zgadnijcie.. Nie pomogło. Dzwoniłem do Netii, ale zdałem sobie sprawe, ze to na pewno moja wina skoro PC podpięty kabelkiem działa jak należy.. A może to jest wina karty bezprzewodowej? MTU mam ustawione na 1472, reszta fabrycznie.. Bawiłem się też przepustowością karty bezprzewodowej (od 2 mbitów do 48) i dalej nic.. Coś mogło się tak nagle schrzanić?

Nawet z przygotowanego przez techników Netii serwera ściągałem 200KB/sek a komputer na dole 300! Z rapidshare mój komputer - MAX 160kB/sek a ten na dole (podpięty kablem)? 270... Co może być nie tak? Stery najnowsze (jedyne..), orpogramowanie D-Linka, WZC wyłączone..

Dodam, że wszystkie transfery mierzone były mozillą i IE oraz Internet Download Managerem..

Proszę o szybką odpowiedź i pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Bezprzewodowe połączenie z routerem, a przewodowe..

Post autor: wojteks »

Z jaką prędkością się ściąga na laptopie jak go po kablu podłączysz do routera?

Czy sieć WiFi ma włączone WEP, WPA?, czy zmiana kanału WiFi coś zmienia?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Neldrin
Stały użytkownik forum

Obydwa komputery są stacjonarne.. Ale posiadam również laptopa, mogę go podłączyć przewodowo do routera, jeżeli to mogłoby pomóc..

Sieć ma zabezpieczenia WPA-PSK z kodowaniem AES, zmiana kanału niestety nie pomaga.. :(
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Neldrin pisze:Obydwa komputery są stacjonarne
rozpędziłem się sądząc że ten drugi to laptop, czy możesz ten co jest bezprzewodowo podłaczony podłaczyć na próbę po kablu?

Co sie dzieje z transferami jeżeli wyłączysz zabezpieczenia?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Neldrin
Stały użytkownik forum

Wyłączając zabezpieczenia transfer nie wzrasta, co więcej, nawet minimalnie spada..

Dobrze, spróbuję to zrobić, pokombinuję także z laptopem, zobaczę jaki rzeczywisty transfer ma na połączeniu bezprzewodowym, jeżeli jest tak samo jak na moim stacjonarnym tzn, ze jest to wina ustawień routera a jeżeli się okaże, że w laptopie jest wszystko ok, to moja karta bezprzewodowa jest... schrzaniona, mam rację?

[ Dodano: 2007-12-28, 19:49 ]
Zrobiłem to, o co prosiłeś.

Laptop: na początku też 'zapychał' się na 160-200KB/sek, ale potem przestawiłem telefon bezprzewodowy do innego pokoju i co? Problem zniknął, laptop pobierał 260KB/sek

Ale co z tego, skoro stacjonarny podłączony bezprzewodowo dalej ściąga z ograniczoną przepustowością? Ja już nic nie rozumiem..

[ Dodano: 2007-12-28, 20:40 ]
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz! xD

Dodam, że ściągając plik w 1 części (np poprzez przeglądarkę) jest to maksymalnie 100-180kB/s a już Internet Download Managerem (4 części tego samego pliku na raz) 280kB/s, czyli tak jak powinno byc..! Nic nie rozumiem.. Na laptopie tak nie jest..

Speedtest.net - 2100kbps download i 300kbps upload

DSL.cz - 1100kbps download i 220kbps upload

wykonałem jeszcze pare innych testów i tak naprawdę tylko speedtest.net pokazuje taki wynik, jaki chciałbym zobaczyć.. Teraz skanuje Kasperskim komputer, moze to jakiś wirus..
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Neldrin pisze:ale potem przestawiłem telefon bezprzewodowy do innego pokoju
To moze byc faktycznie powod zaklocen, niektore telefony bezprzewodowe pracuja na podobnych czestotliwosciach. Jak calkowicie wylaczysz telefon to nic sie nie zmienia?

Co do testow to tak na prawde ciezko znalezc ten w pelni wiarygodny. Sprobuj tak:
wejdz na strone http://www.noc.gts.pl/
tam masz do pobrania puste pliki o roznych rozmiarach, zacznij sciagac 2-3 najwieksze i sprawdz po np. minucie (wazne zeby nie od razu po samym rozpoczeciu) jaki masz sumaryczny transfer
Awatar użytkownika
Neldrin
Stały użytkownik forum

Z telefonem już sprawdzałem - to działało tylko dla laptopa.. ;/

Z serwera którego podałeś idzie 60kB/s... ;/ a przez IDM (8 części na raz) 280kB/s

Jak już mówiłem, to musi być problem jakiegoś podziału łącza czy coś, bo ściągając przez przeglądarke jest to maksymalnie 60% łącza a przez IDM już 100%! Od czego może to zależeć?
Ostatnio zmieniony 2007-12-28, 21:57 przez Neldrin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Jeszcze zapytam - a duzy tlok radiowy masz w okolicy? Pamietaj, ze zmiana kanalu to nie chodzi o zmiane o 1 czy 2, najlepiej o 5 (standardowo WiFi 11-kanalowe ma tak na prawde 3 odrebne kanaly - 1, 6 i 11)

Z tego co wiem ten D-Link nie bardzo ma jakies opcje recznego podzialu pasma, wiec watpie zeby tu byl problem. Ale moge sie mylic - ty bedziesz wiedzial najlepiej :)
Awatar użytkownika
Neldrin
Stały użytkownik forum

Powiem tak - nigdy ręcznie na nim pasma nie dzieliłem..

Co do kanałów, sprawdzałem, ale zrobię to jeszcze raz. Może rzeczywiście to coś da.. A nawiązując do tłoku radiowego - mieszkam na osiedlu domków jednorodzinnych, są tu 3, może 4 routery.. Ale laptop działa w porządku! xD :cry:

Sprawdziłem: zmiana kanałów nie daje rezultatu ;/
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

To pewnie urok systemu operacyjnego/przeglądarki na kompie stacjonarnym przez WiFi, skoro w kilku kawałkach ciągnie dobrze (szybko) a w jednym powoli. Świadczy to o tym że przepustowość łącza jest prawidłowa a tylko jest to problem tego konkretnego kompa. Zauważyłem że Firefox ma problemy ze ściąganiem plików, czy sprawdzałeś ściąganie na IE?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Neldrin
Stały użytkownik forum

Transfer z IE jest minimalnie wyższy, ale dalej podobny... Tak samo jest, gdy IDM ciągnie z jednej części pliku (cały na raz).. ;/

Tydzien temu robiłem formata -> Win XP SP2 ... tylko mi nie mówcie, ze powinienem to zrobić drugi raz... -.-?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Neldrin pisze:Tak samo jest, gdy IDM ciągnie z jednej części pliku (cały na raz)..
To również może być urok sterowników karty sieciowej (WiFi) które nie pozwalają w jednym wątku ściągać szybciej. Pozostaje wymiana karty WiFi i test ściągania.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Neldrin
Stały użytkownik forum

Zaktualizuję zatem sterowniki do karty sieciowej, bo raptem ukazała się ich nowa wersja.. Tylko, że z naszego kochanego serwera D Linka (PL - tylko tam mają stery do rev. C) ściąga się.. 1kB/sek i zanika.. I jak tu ściągnąć 15 mb? -.-

Bez komentarza..

Powracając jednak do tematu:

Ściągnąłem owe sterowniki (dzięki Bogu, Niemcy mają tę samą rewizję) i dalej nic.. Przecież jeszcze miesiąc temu wszystko chodziło jak należy!!! ;/

To jak, format? Ale choinka.. Szczerze mówiąc nie chce mi sie.. xD Drugi raz w tygodniu.. Niestety nie mam możliwości przetestowania innej karty sieciowej podpinając ją pod mój sprzęt na górze.. Ale jak to możliwe, zeby tak nagle się coś, za przeproszeniem, <zepsuło>? ;/

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-12-28, 23:40 ]
Poprawa cenzury.

Dodam jeszcze, że laptop w pobliżu mojego komputera stacjonarnego nie może złapać sieci bezprzewodowej :rotfl:
Ostatnio zmieniony 2007-12-28, 23:39 przez Neldrin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Neldrin
Stały użytkownik forum

Napisałem do 'ekspertów' D-Linka, ale nie mogę znaleźć karty gwarancyjnej, więc pewnie i tak mi nie pomogą.. Co za świat.. ;/

Naprawdę nie wiecie co może być przyczyną aż tak obciętego transferu? :(

W opcjach urządzenia (karty sieciowej) pozmieniałem kilka ustawień, ale oczywiście nic to nei dało.. No ja już nie wiem ;/

Prześlę jeszcze kilka screenów, jak to w sumie wygląda..

Mozilla Firefox..
Obrazek

IDM z JEDNYM otwartym połączeniem do serwera
Obrazek

IDM z kilkoma połączeniami.. ^^
Obrazek
ODPOWIEDZ