Posiadam router D-Linka DI-524. Do niego podpięte jest przez WAN adapter WiMax, a do LANu przewodowo komputer stacjonarny (10mb/s) i bezprzewodowo drugi komputer stacjonarny (DWL-G510 54mb/s), sygnał około 90%..
Teraz jest taki problem, ze komputer stacjonarny podpięty przewodem ma transfer z ftp i www ~300KB/sek, a już ten bezprzewodowy 60-200kB/sek.. Powiedzcie mi, co zrobiłem źle, do tej pory wszystko działało aż tu nagle jednego dnia..
Zresetowałem router do ustawień fabrycznych - nie pomogło. Sformatowałem komputer - zgadnijcie.. Nie pomogło. Dzwoniłem do Netii, ale zdałem sobie sprawe, ze to na pewno moja wina skoro PC podpięty kabelkiem działa jak należy.. A może to jest wina karty bezprzewodowej? MTU mam ustawione na 1472, reszta fabrycznie.. Bawiłem się też przepustowością karty bezprzewodowej (od 2 mbitów do 48) i dalej nic.. Coś mogło się tak nagle schrzanić?
Nawet z przygotowanego przez techników Netii serwera ściągałem 200KB/sek a komputer na dole 300! Z rapidshare mój komputer - MAX 160kB/sek a ten na dole (podpięty kablem)? 270... Co może być nie tak? Stery najnowsze (jedyne..), orpogramowanie D-Linka, WZC wyłączone..
Dodam, że wszystkie transfery mierzone były mozillą i IE oraz Internet Download Managerem..
Proszę o szybką odpowiedź i pozdrawiam