Wybór sprzętu, anten zewnętrznych oraz opcjonalnie operatora sieci.

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Romonulad
Początkujący użytkownik forum

Wybór sprzętu, anten zewnętrznych oraz opcjonalnie operatora sieci.

Post autor: Romonulad »

Cześć.

Przychodzę do was z kwestią doboru sprzętu, anten zewnętrznych oraz opcjonalnie operatora sieci. Jestem biały w tym temacie, a niestety zależy mi na uzyskaniu "znaczącej prędkości" z użyciem LTE.

To tak, zacznę od tego, że obecnie korzystam z operatora Play. Od dłuższego czasu zastanawiałem się nad zmianą modemu/routera, dodatkowo dodaniu do nich anten, by prędkości się zwiększyły.
Najbliżej mam do dwóch BTS'ów: jeden (5,4 km) w Runowie zaś drugi w Złotokłosie (prawie 5 km). Rzecz jasna jedna i druga droga (w linii prostej) przechodzi przez jakieś laski.

Kolejną opcją nad którą myślę jest T-Mobile: jeden mam 2 kilometry ode mnie, Łoś. Drugi w Woli Prażmowskiej - 4.25 km.
Zastanawiałem się również nad ofertą Netii (Internet domowy), aczkolwiek próbowałem wyszukać opinii na ten temat - nie udało mi się.

Przechodząc do samego sprzętu: przerzucałbym się z modemu mobilnego na coś stałego, dlatego chętnie pokieruję się jakimiś radami i wskazówkami. Dodatkowo kwestia karty SIM: rozwiązanie znalezienia modemu ze slotem na kartę czy raczej to załatwiłaby antena zewnętrzna, który taki slot posiadałby?

Przepraszam z góry, jeżeli umieściłem temat w złym miejscu.
ODPOWIEDZ