Jaki router z modemem na kartę sim do domu jednorodzinnego
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki router z modemem na kartę sim do domu jednorodzinnego
Witam, proszę o pomoc w wyborze routera z modemem na kartę SIM do domu dwupiętrowego.
-Zależy mi na jak największej prędkości
-By zasięg był na pierwszym i na drugim piętrze
-Karta sim będzie najprawdopodobniej w sieci Play
-Do sieci będą zwykle podłączone dwa komputery i jeden telewizor w przyszłości może monitoring wokół domu(mniej istotne)
Jakie urządzenia byście zaproponowali?
Zrzut ekranu z Netmonster:
https://ibb.co/hMjsGFZ
-Zależy mi na jak największej prędkości
-By zasięg był na pierwszym i na drugim piętrze
-Karta sim będzie najprawdopodobniej w sieci Play
-Do sieci będą zwykle podłączone dwa komputery i jeden telewizor w przyszłości może monitoring wokół domu(mniej istotne)
Jakie urządzenia byście zaproponowali?
Zrzut ekranu z Netmonster:
https://ibb.co/hMjsGFZ
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaki router z modemem na kartę sim do domu jednorodzinnego
Nie ma dobrych routerów z modemem na kartę SIM. Musisz kupić osobno np Huawei B818, a do tego podpiąć jakiś dobry router np Asus A58u. Wątpilwe też że da to zasięg dobry na dwóch piętrach domu. Po za tym czemu nie światłowód? Brak czy jak?
-
- Początkujący użytkownik forum
Dzięki za odpowiedź. Dlaczego nie światłowód?
- w mojej lokalizacji światłowód dostęny jest tylko taki o prędkości 20-50 Mb/s
- na moim modemie huawei e3772 mam obecnie 31 Mb/s (download) 8 Mb/s (upload)
- na komóce mam obecnie 72 Mb/s (download) i 32 Mb/s (upload)
- internet mobilny mam bez umowy, w przypadku światłówodu muszę się wiązać na 24 mc
- musiałbym kuć w ścianie by poprowadzić światłowód do rutera
- nie mam pewności jaką prędkość będę miał na światłowodzie a w mobilnym spodziewam się przynajmniej takiej jak na komórce
Jeśli chodzi o sprzęt któy zaproponowałeś to Huawei B818 jest po to, żeby do niego włożyć kartę sim a Asus A58u, żeby powiększyć zasięg w domu. Zgadza się?
- na moim modemie huawei e3772 mam obecnie 31 Mb/s (download) 8 Mb/s (upload)
- na komóce mam obecnie 72 Mb/s (download) i 32 Mb/s (upload)
- internet mobilny mam bez umowy, w przypadku światłówodu muszę się wiązać na 24 mc
- musiałbym kuć w ścianie by poprowadzić światłowód do rutera
- nie mam pewności jaką prędkość będę miał na światłowodzie a w mobilnym spodziewam się przynajmniej takiej jak na komórce
Jeśli chodzi o sprzęt któy zaproponowałeś to Huawei B818 jest po to, żeby do niego włożyć kartę sim a Asus A58u, żeby powiększyć zasięg w domu. Zgadza się?
-
- Guru bezprzewodowy
Ale światłowód to stabilny internet bez limitu. Internet mobilny nie jest stabilny i jeśli nie masz firmy to masz limity. Na internet mobilny również musisz podpisać umowę.
Tak B818 do karty sim, a AX58U do zasięgu ale jeden będzie za mało na taką powierzchnię najlepiej byłoby zrobić 2 jako AP po kablu jeden u góry drugi na dole.
Tak B818 do karty sim, a AX58U do zasięgu ale jeden będzie za mało na taką powierzchnię najlepiej byłoby zrobić 2 jako AP po kablu jeden u góry drugi na dole.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Na Twoim miejscu brałbym światłowód.Tomnet pisze:
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli jest dostępny to światłowód jest znacznie lepszym wyborem, zresztą to prędkości na dziś, jutro w tym samym światłowodzie może pojawić się 500Mbps czy więcej z uploadem rzędu 50-60Mbps.
Nie pomagam na PW!
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jeśli WiFi ma działać w całym domu to weź 2-3 APki w systemie mesh lub unifi. Taka siec złożona z kilku urządzeń wspierających roaming będzie widziana jako jedna siec Wifi. Wszystkie APki muszą być ze sobą spięte kablem . Jeden router ci w domu nie ogarnie całego WiFi. Za cenę tego polecanego Asusa można mieć 3 APk ogarniające cale mieszkanie.
A tak na marginesie to lepiej mieć światłowód 30 Mbps niż LTE 60 Mbps. Tym bardziej, ze chcesz siec na kilka urządzeń a nie na jednego usera
A tak na marginesie to lepiej mieć światłowód 30 Mbps niż LTE 60 Mbps. Tym bardziej, ze chcesz siec na kilka urządzeń a nie na jednego usera