Prośba o analize danych
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Prośba o analize danych
Witam, zamontowałem anteny wielozakresowe (atk-504 z telkob) do routera huawei b818 i prędkość wzrosła o jakieś 20Mbps, to samo z upload, ale widzę, że sinr w ogóle się nie poprawił. Grzebać coś jeszcze czy zostawić tak jak jest? Zamieszczam fotki przed i po:
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Prośba o analize danych
Na SINR maja wplyw trzy wielkosci:
1.) sila sygnalu
2.) sila szumu
3.) inteferencje sygnalu
Nr. 1 zmieniasz poprzez polepszenie sygnalu - n.p. przy pomocy anten
Nr. 2 zmieniasz poprzez wytlumienie szumu - zazwyczaj zmieniajac kabel antenowy na lepszy i krotszy
Nr. 3 zmieniasz poprzez pozycje anten - interferencje sa wynikiem odbioru sygnalu z BTS + jego odbic
Sprawdz jaki SINR masz na poszczegolnych frekwencjach - z tego wywnioskujesz czy interesuje Cie rozwiazanie przy pomocy punktu 2 czy 3.
1.) sila sygnalu
2.) sila szumu
3.) inteferencje sygnalu
Nr. 1 zmieniasz poprzez polepszenie sygnalu - n.p. przy pomocy anten
Nr. 2 zmieniasz poprzez wytlumienie szumu - zazwyczaj zmieniajac kabel antenowy na lepszy i krotszy
Nr. 3 zmieniasz poprzez pozycje anten - interferencje sa wynikiem odbioru sygnalu z BTS + jego odbic
Sprawdz jaki SINR masz na poszczegolnych frekwencjach - z tego wywnioskujesz czy interesuje Cie rozwiazanie przy pomocy punktu 2 czy 3.
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Trzeba pamiętać że B818 liczy SINR dla wszystkich anten a nie tylko dla zewnętrznych.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Do nadajnika mam 7km i mam ustawione te anteny w linii prostej w x-cross (tak przynajmniej patrząc na mapę "obliczyłem", bo nie widać z dachu).
Kable jakie posiadam to te z oferty i anteny dokładnie te same: https://telkob.pl/pl/p/2x-ATK-504-Pasmo ... 196-zl./60
długość to 5m
Kable jakie posiadam to te z oferty i anteny dokładnie te same: https://telkob.pl/pl/p/2x-ATK-504-Pasmo ... 196-zl./60
długość to 5m
Pierwsza sprawa jest taka, że B818 potrafi przekłamywać SINR przy użyciu anten zewnętrznych. Więcej, np. tam --> viewtopic.php?f=14&t=60628metryl pisze: ale widzę, że sinr w ogóle się nie poprawił. Grzebać coś jeszcze czy zostawić tak jak jest?
Aby zweryfikować prawdziwy SINR na antenach zewnętrznych spróbuj przełączyć anteny na MIX. Powinno pokazać prawidłowy SINR.
Druga kwestia jest taka, że prędkości na DL wzrosły, więc to potwierdza pośrednio, że SINR u ciebie ma zaniżone wskazania.
Trzecia sprawa jest taka, że masz niski poziom sygnału na 800MHz (jak pokazuje screen z HuaCtrl), więc na wysokich pasmach jest zapewne dużo gorzej. Dla agregacji powinno się mieć poziomy co najmniej -95...-90dBm na każdym paśmie. Czyli pożądana byłaby zmiana anteny, ale nie ma znacząco silniejszych, komercyjnych anten szerokopasmowych (800...2100/2600). Alternatywą mogłoby być zastosowanie anteny parabolicznej / offsetu, ale to tylko na wysokie pasma. Pytanie, czy same wysokie pasma na dobrych parametrach sygnałów przyspieszyły by ci znacząco net. Można by podjechać pod BTS z telefonem agregującym trzy lub cztery pasma i zobaczyć, jakie prędkości można osiągnąć pod masztem. Trzeba być na linii maszt - dom.
-
- Użytkownik forum
Przestawiałem ustawienia anteny na obie, automatycznie, zewnętrzna, wewnętrzna i we wszystkich opcjach sinr bez zmian. Dla porównania prędkości bez anteny i z anteną:
-
- Użytkownik forum
Może jutro mi się uda podjechać pod bts i wrzucę dane z telefonu
Czasami potrafi pokazać rzeczywisty SINR, czasami nie. A może masz tak duże zakłócenia w powietrzu, że rzeczywisty SINR rośnie bardzo nieznacznie w stosunku do wnętrza domu. Ważne, że prędkość DL wzrosła, choć nie za dużo.
UL wzrósł, ale tak jest zawsze przy wystawieniu anteny na zewnątrz, bo pomija się tłumienie ścian plus wysokość montażu anteny też robi swoje.
UL wzrósł, ale tak jest zawsze przy wystawieniu anteny na zewnątrz, bo pomija się tłumienie ścian plus wysokość montażu anteny też robi swoje.
- wojteks
- *** Administrator ***
Podstawowe pytanie na jakim paśmie są osiągi z ostatnich obrazków.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
A pasma to nie zmieniam, bo najlepsze osiąga na 800+1800+2100, tak jak w pierwszym poście
- wojteks
- *** Administrator ***
Pokaz prędkości na każdym pasmie osobno bo może się okazać ze 800 wiele nie wnosi szczególnie wieczorami.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Wyniki na każdym pasmie osobno
- wojteks
- *** Administrator ***
Wypadałoby podnieść poziom sygnału na wysokich pasmach, pasmo podstawowe to powinno być 2100, do niego dołączone 1800 i 800 jako ostatnie (o ile antena 1800-2600 go nie wytłumi całkowicie).
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Jak mam to zrobić?
- wojteks
- *** Administrator ***
Zwykle myszką i/lub klawiaturą ewentualnie smartfonem 

Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
No, ale w jakim programie mogę ustawić kolejność agregowania, bo w huactrl ustawiam tylko te 3 pasma, a nie mam możliwości wyboru kolejności.
- onken
- ** Moderator **
Bo się nie da wybrać kolejności.
O tym decyduje BTS
O tym decyduje BTS
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Użytkownik forum
Czyli podsumowując mogę wymienić kabel do anteny na jakiś lepszy, ale możliwe, że to nic nie da albo jeszcze bawić się z anteną i przesuwać ją o milimetry w obydwa kierunki. Ale jak na 7km od bts to wyniki dobre?
-
- Guru bezprzewodowy
Jako pasmo podstawowe masz LTE2100 a nie LTE800 i sygnał na nim dostateczny, na LTE1800 zapewne bliżony i lepszy na LTE800, zmieniałeś ustawienie anten na BTS NW w Mieśćisku no i co z Play , dlaczego Orange?
-
- Użytkownik forum
Playa nie ma w Mieścisku. Jak łączyłem się routerem na dachu to łączył mnie z Janowcem bodajże, byłem też z smartfonem i nic, więc po prostu przedłużyłem umowę z Orange. Było to z 9 miesięcy temu, więc może już coś postawili.
Z Orange z Miesciska łączyło mnie tylko na 800 (z routera), dlatego od razu ustawiłem anteny w stronę Janowca.
Z Orange z Miesciska łączyło mnie tylko na 800 (z routera), dlatego od razu ustawiłem anteny w stronę Janowca.