wschodnie Podlasie bez kabli - każda pomoc mile widziana

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pushkhar
Początkujący użytkownik forum

wschodnie Podlasie bez kabli - każda pomoc mile widziana

Post autor: pushkhar »

Witam wszystkich,

Jako, że jestem całkowicie nowy postanowiłem skorzystać z pomocy. Starałem się znaleźć odpowiedź na nurtujące mnie pytanie ale do niej nie dotarłem - nie wykluczam jednak, że gdzieś na forum taka jest i nie musiałbm zawracać Wam głowy.

Mieszkam na pd-wsch Podlasiu (Czeremcha) i zawodowo muszę być w stałej łączności z tematami z których żyję. W wielkim skrócie łączność "kablowa" mnie nie obejmuje z przyczyn obiektywnych. Łączność radiowa też już się "zwinęła".

Od niedługiego czasu jestem posiadaczem iplusa (huawei 156G). rozwiązanie dobre na tyle, że jest "cokolwiek" ale niestety czasem trzeba przesłać 10mb i zaczyna sie kłopot.

Czy ktoś jest w stanie mi doradzić jak wzmocnić sygnał (antena) czy nadajniki w mojej okolicy rokują na jakikolwiek rozwój (mam wrażenie, że z racji lokalizacji mamy tu skansen w każdym wymiarze).

Czy w sytuacji kiedy zasięg jest naprawdę kiepski na poziomie "rwania" sygnału w przypadku poruszania telefonem reapeter jest w stanie pomóc?

Może jakieś inne rozwiązanie?

Będę wdzięczny za podpowiedzi.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: wschodnie Podlasie bez kabli - każda pomoc mile widziana

Post autor: ja.michal »

Niestety na razie patrząc to nie widać, żeby jakoś coś można było poszaleć.
To ta miejscowość niedaleko granicy tak?

Jakieś 1,5km na północ masz stację bazową Plusa. Tylko GSM 900MHz.
Radiolinia jest nie za duża niestety.

Teren jest otwarty więc to już jakiś plus.

W jakiej technologii się teraz łączysz? Masz GPRS czy EDGE?
pushkhar

TAK, to jest ta miejscowość przy samej granicy z Białorusią - większe krycie po naszej stronie mają sieci "sąsiedzkie" niż krajowe. Przez jakiś czas, ktoś ze znajomych zastanawiał się czy nie korzystać z tej sieci przy użytkowaniu internetu - ale chyba były problemy z zafakturowaniem usługi na terenie Polski :)

Wewnątrz budynku właściwie cały czas utrzymuje się EDGE - jednak ze sporymi wahaniami siły sygnału od 10 do 90%. Czyli średnio około 50%. Problemem też jest spora niestabilność.

Oczywiście zdarza się GPRS - niemniej jednak nie są to sytuacje częste.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To reapeter nie powinien być potrzebny. Wystarczy antena na 900MHz + konektor do Twojego modemu.
Np. taka antena: http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7026.htm
I taki konektor:
http://www.dipol.com.pl/konektor_wtyk_f ... E83200.htm

Nie wiem jak tam u Ciebie z umową, ale masz niedaleko CDMA Orange. Do tego stacja jest w sumie skręcona bo przy granicy więc pojemność ma większą i powinny być dobre osiągi. Ta miejscowość jest w połowie w zasięgu, ale z anteną powinno się łapać.
pushkhar pisze:większe krycie po naszej stronie mają sieci "sąsiedzkie" niż krajowe. Przez jakiś czas, ktoś ze znajomych zastanawiał się czy nie korzystać z tej sieci przy użytkowaniu internetu - ale chyba były problemy z zafakturowaniem usługi na terenie Polski :)
Tam raczej internet nie jest tani.
pushkhar

Dzięki za podpowiedź dot. osprzętu.

Generalnie umowa z plusem jest całkiem "świeża" więc jeszcze przynajmniej 11 miesięcy będę u tego operatora. Ale wiem, że znajoma miała Orange jakiś czas temu (chyba, że zaszły zmiany u tego operatora) i nie miała żadnych ekstrawagancji.

Jeśli chodzi o reapeter to znajoma mieszka w wsi nieopodal i tam jest już kłopot konkretny.
Rozumiem, że taki wzmacniacz jedynie co może to dociągnąć (przy szczęściu i czymś pewnie jeszcze) do tego co daje stacja, które sygnał wzmacnia i śle dalej?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

pushkhar pisze:e znajoma miała Orange
Jakie Orange bo tam jest 2 opcje:
1. GPRS/EDGE/3G (z doświadczenia znajomych EDGE działa raczej marnie)
2. CDMA 450MHz (Freedom Pro z limitem 3GB albo Orange Free od opcji Optimum z limitem 7GB)
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Te 11 miesięcy to przy jakim abonamencie?

Bo w sumie można poszukać modemu do CDMA AnyData ADU-500A (może być dualny, ale jest droższy i w sumie nie potrzeba bo ten Huawei co masz ma to samo) i do tego na czas nieokreślony wziąć Multimo. Działa na sieci Orange. Też są karty dualne i działa w CDMA. Limit jest 7GB (oficjalnie) za 55zł miesięcznie przy umowie na czas nieokreślony.
W ciągu 10dni można zrezygnować przy zakupie na odległość. Jak chcesz na miesiąc tylko to w sumie się ryzykuje około 120zł (20zł+100zł) jako cena aktywacji.
No i jeszcze zakup modemu w okolicy 300-400zł.

Modem w sumie można sprzedać potem znów.

No chyba, że masz kogoś z Orange Freedom PRO lub Orange Free z taryfą Optimum i wyższą z modemem ADU-500A lub ADU-635W.

Jak nie chcesz się bawić to zawsze można na tym EDGE w Plusie zostać i dokupić antenę.

Wszystko zależy od tego jak bardzo chcesz mieć szybki internet i ile możesz przeznaczyć na to pieniędzy i ile poświęcić czasu.
evangelion69

Post autor: evangelion69 »

Dzień Dobry! Podepnę się do tematu bo to moje okolice. Chcę zrezygnować z kabla na rzecz LTE, będzie taniej a łącze w domu jest wykorzystywane okazjonalnie. Miejscowość Czeremcha.

http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 04&zoom=11

Udaje mi się podłączyć do LTE Plusa, ale nie wiem do jakiego masztu. Huawei 3372 pokazuje tylko CELL ID: 02D7601, a wydaje mi się że w okolicy nie ma masztów z LTE wg BTSearch. (LTEwatch nie uruchamia się na moim winXP). Na co mogę liczyć w tej okolicy? W jakim paśmie?
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

mapę btsearch trzeba przełączyć na UKE (menu po lewej). Łączysz się z nadajnikiem nr 11638 aero2 1800 MHz LTE, który masz niedaleko (Czeremcha, Stanisława Dubois 57A). To jedyne LTE w okolicy - LTE orange'a w Miedwieżykach nie działa, tylko 3G.
evangelion69

Rozumiem, czyli kierunkowa antena + jakaś oferta Aero2 lub Plusa.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Jeśli prędkośc jest zadowalająca, to tak.
Jak daleko masz do tego nadajnika w linii prostej (na mapie btsearch kliknij balonik nadajnika prawym przyciskiem myszki i przesuń na dom) ?
Ta sama miejscowość, więc chyba na tyle blisko, że antena nie potrzebna, wystarczy wystawić modem od strony nadajnika.
Aero2 wyjdzie najtaniej, ewentualnie jakaś karta z allegro, np. http://allegro.pl/internet-na-karte-sta ... 53929.html jeśli taki pakiet wystarczy.
Ewentualnie można przetestować nadajnik play, który działa chyba w umts 2100.
evangelion69

Odległość 2,5 km.
Prędkość przy otwartym oknie, od niewidocznej strony masztu, na Huawei 3372 hilink + WNR3500 Tomato:
Obrazek

Parametry od niewidocznej strony:
RSSI: -79dBm
RSRP: -101dBm
RSRQ: -4dB
SINR: 13dB

Parametry od strony widocznej:
RSSI: -69dBm
RSRP: -92dBm
RSRQ: -4dB
SINR: 22dB

Widoczności optycznej raczej nie uzyskam lub będę na styk, bo mam możliwość umieszczenia anteny na wys ok 13m, to będzie sporo ponad linie sąsiednich dachów. W agregację pasm chyba nie ma co się zagłębiać prawda? A Play na swoim UMTS pewnie nie dorówna prędkością.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Parametry sygnału masz dobre, prędkości też całkiem fajne, jak na plus.
Zrób speedtesta od strony masztu, a potem jeszcze jeden pod nadajnikiem (100-200m). Jeśli będą duże różnice, na korzyść tego pod nadajnikiem, to wtedy możesz kupić jakiś dualny panel na 1800 Mhz, np. Cybertech lub Sorensen.
Nadajnik nie ma pozwoleń na inne częstotliwości w LTE, więc o agregacji na razie zapomnij.
evangelion69

Minęło nieco czasu. Które parametry lepsze? Huawei B818 w pomieszczeniu. Orange 1km do masztu, Plus około 3km. Orange spina się na speedtest na 200, plus na 70.

Orange: http://beta.btsearch.pl/bts/details/6198/
RSRQ -3.0dB
RSRP -93dBm
RSSI -73dBm
SINR 20dB

Moc transmisji bezprzewodowej PPusch:22dBm PPucch:23dBm PSrs:0dBm PPrach:18dBm
MCS modulacji/demodulacji wysyłania mcsUpCarrier1:29
MCS modulacji/demodulacji pobierania mcsDownCarrier1Code0:24 mcsDownCarrier1Code1:13
PLMN 26003
Częstotliwość wysyłania 4G 19279
Częstotliwość pobierania 4G 21179
Band 1

Plus: http://beta.btsearch.pl/bts/details/6201/
RSRQ -6.0dB
RSRP -102dBm
RSSI -73dBm
SINR 16dB

Moc transmisji bezprzewodowej PPusch:20dBm PPucch:5dBm PSrs:23dBm PPrach:14dBm
MCS modulacji/demodulacji wysyłania mcsUpCarrier1:26
MCS modulacji/demodulacji pobierania mcsDownCarrier1Code0:9 mcsDownCarrier1Code1:23
PLMN 26001
Częstotliwość wysyłania 4G 17200
Częstotliwość pobierania 4G 18150
Band 3
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Post autor: piotrzet »

A prędkości?
evangelion69

Podałem, około 200 Orange, 70 Plus. No chyba że coś da się jeszcze osiągnąć jakąś agregacją z jednego z masztów.
piotrzet
Guru bezprzewodowy

No to co się pytasz bo nie bardzo wiem? Orange wygrywa znacznie nad czym się zastanawiać?
evangelion69

Pytam o to, czy lepszy wynik orange to wypadkowa lepszego sygnału, czy po prostu orange w tej chwili miał luźniejszego BTSa. Pytam jak bardzo różne są to wyniki jeśli chodzi o sam sygnał.
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Orange ma lepsze parametry ale nie wiele, i ogólnie większą pojemność stacji.
evangelion69

Pojemność stacji czyli ilość pasm?
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Tak.
ODPOWIEDZ