Dziekan pisze:Wczoraj wieczorem udało mi się wykonac ponowne testy - jeden na antenie wewnętrznej B818 i ponownie z anteną zewnętrzną, żeby było jak najbardziej współmiernie.
Dla mnie jest to ewidentny problem z agregacjami. Obstawiam BTS, choć, teoretycznie, mógłby być to i jakiś bug w oprogramowaniu routera. Ale, patrząc po ilości podobnych przypadków problemów z agregacjami, głównie przy współudziale pasm 800 i 2600, to jednak oscyluje wokół stacji Playa.
Mówiąc krótko - po wymuszeniu agregacji trzech pasm, jedno z nich jakby się nie załączało, będąc jednak w wykazie pasm. Podobne hece dzieją się ludziom przy wymuszaniu czterech pasm, w takich przypadkach problemy stwarza też pasmo 800. Możliwe, że wpływ na to ma pasmo bazowe.
Wygląda, że na 14HV jako bazowe ustawiało się któreś z niższych pasm, i wtedy w realu była agregacja trzech pasm.
To oczywiście tylko domysły, może ktoś ma inne wytłumaczenie.
Dziekan pisze:Wczorajszy test wypadł duzo lepiej niż poprzednie, zwłaszcza na atnenie Cybertecha, nie zmieniałem jej lokalizacji, więc podejrzewam zbyt obciążony BTS.
Pewnie też.
Ale jak tak patrzę po parametrach sygnałów, to wychodzi mi, że przy antenie załączały się QAM256, co od razu daje 30% więcej, niż dla podstawowego QAM64. Router na wewnętrznych nie dawał rady złapać odpowiednio dobrych sygnałów i pozostawał na QAM64. Pasowałoby porównując szybkości.
I nie wygląda, żeby zachodziły tu jakieś poważne problemy związane z ewentualnym przesterowywaniem routera - dla mnie nie widać takiego efektu.