Pomyślałem że wykorzystam posiadany sprzęt oraz kartę Play, żeby założyć Internet u moich rodziców. Mieszkają w Mirosławcu Górnym (woj. zachodniopomorskie), gdzie zasięg tej sieci jest bardzo słaby.
Korzystając z posiadanego już modemu (Huawei E3272s) oraz routera (TP-Link TL-MR3420), uzyskałem następujący wynik speedtest 7,23 / 5,18. Nie wiem jak to sprawdzić przy tej kombinacji ale zgaduję że modem łączy się na paśmie B20 (800 MHz) z tym BTS-em, który znajduje się w odległości około 1,5km: http://btsearch.pl/szukaj.php?search=4287012
Szybkość działania jest słaba ale w sumie wystarczająca jak dla rodziców. Zastanawiam się czy mimo to nie byłoby warto kupić jakiegoś lepszego/nowszego sprzętu. Muszę zaznaczyć, że niestety użycie zewnętrznej anteny nie wchodzi w grę.
Przy użyciu mojej komórki (Xiaomi Mi A2) i programu NetMonster, sprawdziłem że przez większość czasu komórka łączy się tylko z LTE 800, od czasu do czasu włącza się też agregacja LTE-A 800 + 2100, LTE-A 800 + 1800, a bardzo rzadko nawet LTE-A 800 + 1800 + 2100. Network Cell Info pokazuje takie info: klik oraz klik. Niestety szybkość Internetu na komórce jest nawet gorsza: 7,18 / 0,47.
Mam też routerek MiFi Huawei E5573, na którym mogłem wymusić konkretne pasma, niestety bez agregacji. Poniżej zrzuty ekranu z HManager oraz wyniki speedtest:
- auto: HManager, speedtest
- B20 (800 MHz): HManager, speedtest
- B3 (1800 MHz): HManager, speedtest
- B1 (2100 MHz): HManager, speedtest
Czy w takich warunkach jestem w stanie nie za dużym kosztem poprawić działanie LTE? Myślałem o kupnie Huawei B525, Huawei B535 albo ZTE MF286 ale z tego co czytałem, nie mogą one agregować pasm tak by to 800 MHz było podstawowe (np. 800 + 1800), a dostępne jest to dopiero w Huawei B715, który jest już sporym wydatkiem.
Nawet na MiFi sieć działa lepiej niż na tym starym modemie ale samo w sobie ma ono za słabe wifi, a nie współpracuje z MR3420. Mam jeszcze router TP-Link TL-WDR3600, który po wgraniu OpenWRT wspiera niektóre modemy, więc mogę spróbować takiej kombinacji. Nie wiem tylko czy E5573 nadaje się do takiego ciągłego użytkowania.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc i rady

Pozdrawiam,
Crocodil