Modem do t-mobile - najlepiej bez WiFi

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zbyszard
Początkujący użytkownik forum

Modem do t-mobile - najlepiej bez WiFi

Post autor: zbyszard »

Hej,

Od razu przyznam się bez bicia ze jestem ignorantem w temacie technologii i protokołów komórkowych. Jednak zmęczony oczekiwaniem aż jakikolwiek operator zdecyduje się doprowadzić światłowód do mojego lokalu, zamówiłem t-mobile magenta biznes, 200 Mbps bez limitu danych.

Teraz potrzebuje jakiś sprzęt który to pociągnie.
Motyw jest taki że ma w domu skonstruowana bardzo fajna sieć Mesh z tp-likowskich deco-sów, więc nie potrzebuje żadnego więcej urządzenia które zapewniałoby mi wifi, potrzebuje tylko modem którego podłącze po ethernecie do głównego decosa.

Zależy mi na jak najwiekszej prędkość. Wszelakie sztuczki typu antena zewnętrzna jak najbardziej wchodzą w grę, muszę tylko wiedziec co kupić

Podsumowując: modem (nie router, a jak już koniecznie router to bez WiFi, chyba że nie da się inaczej) lte/5g + ewentualną antena zewnętrzna

W ramach wyzwania: najlepiej nie Huawei, ani żadna inna chińska firma.

Pozdrawiam

Budzet: fajnie jakby się zamknąć w tysiaku
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Modem do t-mobile - najlepiej bez WiFi

Post autor: matek451 »

Skoro masz uprzedzenia do Huawei i innej chińskiej firmy np. ZTE to zrezygnuj z umowy w T-mobile i internetu mobilnego, wygłupiłeś sie tutaj jak mało kto. Nie masz pojęcia a stawiasz warunki, najpierw to sobie poczytaj forum i podobne tematy, sprzęt dobiera się po testach operatora w konkretnej lokalizacji i pokazuje wyniki. Pabianice to duże miasto jesteś jak widać niezwykle precyzyjny w podawaniu lokalizacji.
zbyszard

Hej, dzięki za szybką odpowiedź.
Wydaje mi sie ze w jakiś sposob cie uraziłem - bardzo przepraszam, nie miałem takiej intencji.
To prawda że nie mam pojęcia, gdybym miał to raczej starałbym się pomagać innym na tego typu forum zamiast szukać pomocy.
Jestem przekonany że muszą istnieć producenci sprzętu z siedzibą w krajach nie o blizszy niż Chiny, myślałem że ktoś obeznany wskaże mi takowe. Boję się naciąć na firmę która zdaje się byc nie chińska, ale jedynie robi rebrandy generycznych chiński produktów. To nie miało i nie jest warunek, raczej pewnego rodzaju wartość brzegowa - określanie ich było do tej pory raczej miło postrzegane a innych forach, więc i tutaj starałem się je określić. Przepraszam jeżeli naruszłem przez to loklną forumową netykietę.

Pabianice to faktycznie duże miasto, przechodząc przez tematy widziałem powtarzający się wzorzec z pytaniami o sprzęt w miejscowości x czy y, więc sądziłem że taka granularność wystarczy. Proszę o podpowiedź z jaką dokładnością powinienem określić lokacje?

Co do testów operatora, to jest też temat w którym nie czuję się pewnie, nie znalazłem takiej usługi na stronie t-mobile, czy może powinienem się kontaktować z infolinią w celu zamówienia jej?

Serdecznie pozdrawiam i przepraszam za kłopot
matek451
Guru bezprzewodowy

A co masz przeciw Huawei czy ZTE ? Testy robi si e na karcie T-mobile , na zewnątrz na telefonie z aplikacją https://play.google.com/store/apps/deta ... l=pl&gl=US i pokazuje screeny z niej i speedtest. Jaka ulica w Pabianicach?
zbyszard

Hej, mam nadzieję że wszystko zrobiłem ok. Screeny w załączniku. Ulica Bardowskiego
matek451
Guru bezprzewodowy

A po co dwie karty w telefonie, robi się na T-mobile , na zewnatrz ? Test prędkości wieczorem , BTS NW z Kościoła Kolbego. Router z agregacja 4 pasm LTE to podstawa, wybór pomiędzy Huawei a ZTE, oczywiście to chińscy producenci światowi lidery w kwestii sprzętu LTE/5g.
zbyszard

No cóż, mam do dyspozycji tylko jeden telefon, a z różnych powodów muszę być pod nim dostępny cały czas, więc nie wyciągnąłem mojej głównej karty sim :(

Testowałem na zewnątrz, niestety nie wiedziałem nic o jakiej porze to się robi, przetestuje jeszcze raz wieczorem.

Co do ZTE/Huawei zdaje sobie sprawę że są liderami w branży. Ale może jest jakiś nieco gorszy sprzęt który mimo wszystko będzie spełniał wymagania? Nie chciałbym wchodzić w szczegóły dlaczego wolałbym unikać chińskich producentów, bo potencjalnie mogłoby to przekierować dyskusje w nieważne z punktu widzenia strony, grunt że wolałbym coś z innego kraju :)

Dziękuję @matek451 za pomoc i cierpliwość
matek451
Guru bezprzewodowy

Karty się nie wyjmuje tylko wyłącza na chwilę, pozostawiając aktywna tą T-mobile i po testach przywraca ustawienia. A co do sprzętu to nie ma sprzętu do LTE/5g o takim poziomie jak z wymienionych firm, jak jest to ceny są kosmiczne. Nie ma żadnego racjonalnego uzasadnienia aby nie korzystać z Huawei B818 czy sprzętu ZTE, Wyssane z palca fobie i uprzedzenia których źródłem jest polityka, szczególnie pseudo demokratycznego mocarstwa. Czy ci się podoba czy nie to 95% nowoczesnego sprzętu pochodzi od firm z Chin.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jak nie chcesz chińskiego to kup teltonikę/mikrotika czy co tam znajdziesz ale i tak pozostanie ryzyko "assembled in EU" co znaczy tyle że złożono w Europie(.....) płytkę wyprodukowaną w chinach (z chińskich komponentów) z obudową też wyprodukowaną w chinach (o zasilaczach nie wspomnę nawet).

Czy też uważasz że samochody na F są do niczego (bo to jedna z podobnych fobii).
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

A w środku będzie miał modem 6 kat. LTE wart ze 100 zł , nieprzydatny do stacji bazowych 4CC CA. MIMO4X4 , QAM256. Najnowszy sprzęt w rozsadnych cenach wiadomo skąd pochodzi i od jakich firm. Tu masz spedtest na MC7010 w Play przy 4CC CA https://www.speedtest.net/my-result/a/7376452063
Podobne wyniki na telefonach z X55 od Xiaomi czy Realme, a to też chińszczyzna.
zbyszard

Hej, dodaje test z wieczora.

Dziękuję panowie za wasze wypowiedzi. widzę że napisaliście w nich że istnieją firmy z innych krajów, co napawa mnie optymizmem :-).

Proszę nie dociekajcie dlaczego nie chce kupować sprzętu chińskich firm, to naprawdę nie jest ważne.
Wierzę wam, że sprzęty od Huawei czy ZTE są najlepsze technicznie, nie mam zamiaru tego negować. Rozumiem że inne rozwiązania są gorsze, droższe bądź gorsze i droższe. Jestem w stanie z tym się pogodzić. Tak samo jak z tym że sprzęt może składać się z chińskich komponentów, albo być składanym w Chinach. Chociaż jakby był składany gdzie indziej to tym lepiej, a z innych komponentów jeszcze lepiej ;-)

Co do samochodów na F - nie mam żadnej opinii na ten temat, nie znam się w ogóle na motoryzacji.

Jeszcze raz pięknie dziękuję wam za pomoc - widzę że idziemy w dobrym kierunku :-)
matek451
Guru bezprzewodowy

A speedtest? To test na zewnątrz parametry sygnału na LTE2600 słabe. Z innych firm brak sensownego sprzętu który wykorzystałby w pełni mozliwości takiej stacji bazowej NetWorks co oznacza znaczny spadek prędkośći a ich cena jest nieadekwatna do jakości i możliwości technicznych które prezentują ale skoro sam sobie chcesz zaszkodzić to kto ci zabroni.
zbyszard

Rozumiem, inne rozwiązania są droższe i gorsze technicznie. Mimo to cały czas chciałbym przy nich pozostać. Dzięki za zrozumienie :-)

Dorzucam speedtest w załączniku
matek451
Guru bezprzewodowy

A na jakim telefonie te testy, stacja na LTE2600 ma potencjał, prędkości dobre przy takich słabych parametrach sygnału, agregacja pasm dołozy swoje ale do tego słaby router bez 4CC CA, QAM256 i tak nie pozwoli na wykorzystanie tego.
zbyszard

Samsung Galaxy Note 9
matek451
Guru bezprzewodowy

Telefom z agregacją 4 pasm LTE , modem 18 kat więc prędkości OK, kupisz jakiś zabytkowy szajs to zostanie z 30% tego co osiagasz na nim, szczególnie jak router będzie wewnątrz domu a parametry sygnału na 2600/2100/1800MHz jeszcze się pogorszą. Musisz mieć tego swiadomość, optymalnym rozwiązaniem byłby CPE LTE 15 kat. ale ty wykluczyłeś pewnych producentów.
zbyszard

Bardzo cię szanuje, ale nie jestem w stanie odszyfrować większości akronimów którymi się posługujesz, a wikipedia niewiele mi przy tym pomaga :( Co co CPE? QAM256, 4CC CA - szukałem tych pojęć w specyfikacjach urządzeń w sklepach, ale na najpopularniejszych stronach jak x-kom czy mediaexpert nie ma takich rzeczy wyszczególnionych :(
Mogę podpiąć do ewentualnego urządzenia jakąś antenę zewnętrzną, to nie jest problem.
Skoro mój telefon, który też nie jest najnowszy, jest według Twoich słów ok, to nie możemy znaleźć czegoś na podobnym poziomie?
matek451
Guru bezprzewodowy

Modem LTE 18 kat. w S9 agreguje 4 pasma LTE , satacja NetWorks na kościele agreguje LTE2600=2100=1800+800 przy czym pasma pojemnościowe LTE dzialaja na DL w modulacji QAM256, Samsung z tego korzysta , słabszy sprzęt z reguły agreguje 2 pasma LTE jak ma 6 kat. , na dodatek często nie we wszystkich konfiguracjach i działa w modulacji QAM64 co powoduje ze od razu tracisz około 50% możliwości tej stacji. CPE LTE to zewnętrzny punkt dostępowy LTE czyli modem znajduje się w antenie jednostki zewnętrznej a router stanowi jednostka wewnętrzna, całość połaczona kablem Ethernet, dlatego nie wymaga dodatkowej anteny kierunkowej, 15 kat. w ZTE MF258k pozwala poprawić parametry sygnału i wykorzystać możliowści operatora, sprzęt oferuje z FW B04 T-mobile, alternatywa to Huawei B818 i antena Dual LTE1800-2600MHz ale to wszystko od producentów którzy ci nie pasują. Konkurencja jest daleko w tyle, Mikrotik LHGG oferuje modem 6 kat. ale bez agregacji lte2600+2100 optymalnego w T-mobile przy 2CC CA, jakieś inne routery, np. Teltonika podobnie i kupa kasy. Jak ma być router z antena to rozsadny wybór jest tylko jeden https://www.wisp.pl/p7793,mikrotik-chat ... 18-ea.html
ODPOWIEDZ