Rogóźno k. Widawy (łódzkie) jaki zestaw modem + antena, internet prepaid

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Fifiak
Początkujący użytkownik forum

Rogóźno k. Widawy (łódzkie) jaki zestaw modem + antena, internet prepaid

Post autor: Fifiak »

Witam,
chciałbym o pomoc w wyborze odpowiedniego sprzętu. Ogólnie teren zalesiony od najbliższego nadajnika ok 3km. Internet na kartę prepaid, chciałbym móc popracować w wakacje + od czasu do czasu może coś w necie obejrzeć. Ogólnie jeśli chodzi o odbiór sygnału (Orange) to na telefonie Samsung S9 przeważnie jest LTE na zmianę z H, H+. Jednak zdarza się że nawet strony się nie da otworzyć. Jeśli chodzi o antene dobrze aby nie był to jakiś kolos, ale najważniejsze aby działał. Co do modemu/rootera dobrze aby był w stanie obsłużyć urządzenia do ok 15,20 m przez 1 , 2 ściany.
DO konkretów:
pomiary zrobione tylko na Orange, zapomniałem kupić startera T mobile / Play.
Tel łączył się z więżą w Widawie ok 2,7 km i Woli Wężykowej 4,2 km.

Mam nadzieję że załączyłem wystarczająco dużo informacji do udzielenia porady :D

Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Rogóźno k. Widawy (łódzkie) jaki zestaw modem + antena, internet prepaid

Post autor: wojteks »

Skoro odbierasz tylko LTE800 to cudów się nie spodziewaj, antena ATK20 razy dwa, prędkości będą i tak rozpaczliwe.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Wykonaj testy na zewnatrz i pokaż screena z NetMonster i speedtest,BTS NetWorks Widawa pracuje w agregacji LTE2100+1800+800, telefon loguje się nawet w agregacji LTE800+1800, z tego BTS-a masz szansę na normalny internet w agregacji pasm LTE, tak samo w T-mobile.W przypadku Play BTS Patoki z agregacją LTE2100+1800+800 bo Widawa to raczej póki co pozwolenie no i sa problemy z pozwoleniem budowlanym co zawdzięczacie pewnie miejscowym oszołomom oraz władzy, szkoda bo Play w pre-paidach nie ma konkurencji więc zostaje ci tylko Orange i test Play z Patoków.
Fifiak
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Fifiak »

Niestety teraz nie mam możliwości zrobienia tych speedtestów, wszystkie załączone screeny był robione na zewnątrz na przestrzeni paru minut, więc jak widać raczej nie można mówić o stabilnym połączeniu, od H do LTE+. Czytałem o antenach do agregacji ta polecana przez Wojteks'a jest tylko na 800. Czy przy tak zmiennym połączeniu jest sens się w ogóle w to bawić, czy może coś jak napisał Matek451 w agregacji LTE2100+1800+800. Antena chyba lepiej poradzi sobie ze zbieraniem sygnału niż telefon? Jeśli uważacie że można próbować z anteną bo lepiej będzie zbierać to jaką polecacie.
Jaki ewentualnie rooter na kartę SIM do tego?
Dzięki.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Router B535 to minimum.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ