Jaki sprzęt wybrać? [praca zdalna]
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki sprzęt wybrać? [praca zdalna]
Cześć,
szukam internetu mobilnego do pracy zdalnej. Mam takiego pecha, że gdziekolwiek mieszkam to mam dramatyczny internet.
Na ten moment pracuję z dwóch miejsc:
1. Kraków, Stare Podgórze
2. Nowy Targ
W obu tych miejscach nie mogę liczyć na światłowód i w obu tych miejscach nie chciałabym się wiązać z drogim internetem radiowym z playa.
W Krakowie korzystam z Netii 12mb/s - śmiech na sali. Netia mówi, że nie zwiększy przepustowości bo się nie da i już.
W Nowym Targu korzystam z internetu LTE - testowałam już Play, Plus, Orange. Najlepiej wypadał Orange.
W obu tych miejscach ratuję się internetem mobilnym z NEXT [a więc PLUS], chociaż słowo "ratuję" chyba powinnam zmienić na "katuję" - 4-6 mb/s. W pracy wymagają ode mnie minimum 50mb/s.
Z mapy przekaźników wynika, że najlepiej powinien mi hulać PLAY.
Router mam jakiś niszowy, stary i właśnie jestem na kupnie nowego.
Czy ktoś mógłby mi polecić coś sensownego?
Na ten moment zastanawiam się nad TP-Link Archer MR200 + znów będę testować net z Playa.
Potrzebuję neta głównie do rozmów wideo i pewnie czasem jakiś dobry film na Netflixie, nic poza tym ;-).
Na router chcę wydać maksymalnie 600zł.
szukam internetu mobilnego do pracy zdalnej. Mam takiego pecha, że gdziekolwiek mieszkam to mam dramatyczny internet.
Na ten moment pracuję z dwóch miejsc:
1. Kraków, Stare Podgórze
2. Nowy Targ
W obu tych miejscach nie mogę liczyć na światłowód i w obu tych miejscach nie chciałabym się wiązać z drogim internetem radiowym z playa.
W Krakowie korzystam z Netii 12mb/s - śmiech na sali. Netia mówi, że nie zwiększy przepustowości bo się nie da i już.
W Nowym Targu korzystam z internetu LTE - testowałam już Play, Plus, Orange. Najlepiej wypadał Orange.
W obu tych miejscach ratuję się internetem mobilnym z NEXT [a więc PLUS], chociaż słowo "ratuję" chyba powinnam zmienić na "katuję" - 4-6 mb/s. W pracy wymagają ode mnie minimum 50mb/s.
Z mapy przekaźników wynika, że najlepiej powinien mi hulać PLAY.
Router mam jakiś niszowy, stary i właśnie jestem na kupnie nowego.
Czy ktoś mógłby mi polecić coś sensownego?
Na ten moment zastanawiam się nad TP-Link Archer MR200 + znów będę testować net z Playa.
Potrzebuję neta głównie do rozmów wideo i pewnie czasem jakiś dobry film na Netflixie, nic poza tym ;-).
Na router chcę wydać maksymalnie 600zł.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaki sprzęt wybrać? [praca zdalna]
Po pierwsze podaj dokładne lokalizacje
Po drugie im tańszy router tym gorsze prędkości. Od razu odpuściłbym tplinka.
Po trzecie dobrze byłoby zrobić testy każdej sieci na jakimś dobrym urządzeniu.
Po drugie im tańszy router tym gorsze prędkości. Od razu odpuściłbym tplinka.
Po trzecie dobrze byłoby zrobić testy każdej sieci na jakimś dobrym urządzeniu.
-
hej,
1)
50.03731783830872, 19.94251156717745
49.4715763214032, 20.002459903523093
2) wiem, stąd w końcu decyzja o kupnie czegoś sensowniejszego
Dzięki za sugestię. Ten TP Link używa krkowska sąsiadka i mówi, że osiąga na nim 50 mb/s , chociaż czasem rozłącza.
3) no tak, ale ten sprzęt najpierw muszę zakupić
potem będę się bawić prepaidami
1)
50.03731783830872, 19.94251156717745
49.4715763214032, 20.002459903523093
2) wiem, stąd w końcu decyzja o kupnie czegoś sensowniejszego

3) no tak, ale ten sprzęt najpierw muszę zakupić

-
- Guru bezprzewodowy
1. Lokalizacja w Krakowie. W pobliżu kilka nadajników, więc potrzebne testy konkrentne każdego z operatorów.
Lokalizacja w Nowym Targu. Tutaj analgoiczna styacja do Krakowa
2. W nie za wysokiej cenie Huawei B818
3. Jak kupisz to testy aplikacją speedtest min o 3 porach dnia. Do tego zrzuty parametrów sygnału każdego z operatorów;
Lokalizacja w Nowym Targu. Tutaj analgoiczna styacja do Krakowa
2. W nie za wysokiej cenie Huawei B818
3. Jak kupisz to testy aplikacją speedtest min o 3 porach dnia. Do tego zrzuty parametrów sygnału każdego z operatorów;
-
Bardzo dziękuję za szybką pomoc. W takim razie będzie b818 :-).
Czy polecisz jakichś konkretnych operatorów do sprawdzenia czy wystarczą ci najwięksi typu Play, Orange, T-mobile, Plus?
Aha, czy myślisz, że router bardzo ucierpi, jeśli będę go przenosić średnio co 2 tyg z Krakowa do Nowego Targu?
Czy polecisz jakichś konkretnych operatorów do sprawdzenia czy wystarczą ci najwięksi typu Play, Orange, T-mobile, Plus?
Aha, czy myślisz, że router bardzo ucierpi, jeśli będę go przenosić średnio co 2 tyg z Krakowa do Nowego Targu?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Wystarczy przetestowanie tych 4 jeżeli chcesz mieć dobry internet. Po testach będzie można dobrać jakąś sensowną ofertę.
Routerowi nic się nie stanie, dlatego jest to internet mobilny. Sam swój B818 używam w różnych miejscach i nic z nim się nie dzieje
Routerowi nic się nie stanie, dlatego jest to internet mobilny. Sam swój B818 używam w różnych miejscach i nic z nim się nie dzieje
-
Dzięki! 
Jeszcze takie bardzo laickie pytanie. Ja korzystam z Virigin Mobile [Play], partner z Orange, internet mobilny mam z Next [Plus].
Mogę wykonywać testy Playa i Orange na naszych SIM czy lepiej kupić dedykowany internet na kartę np. na allegro?

Jeszcze takie bardzo laickie pytanie. Ja korzystam z Virigin Mobile [Play], partner z Orange, internet mobilny mam z Next [Plus].
Mogę wykonywać testy Playa i Orange na naszych SIM czy lepiej kupić dedykowany internet na kartę np. na allegro?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Najlepiej kupić bezpośrednio danego operatora, wystarczą prepaidy kupione w kiosku/sklepie za 5-10zl
-
- Guru bezprzewodowy
W Play/VM od toku korzysta się z internetu na pre-paidach 100GB za darmo, ilość kart do bólu , koszt startera odNowa,VM 3,5-5 zł.Oczywiście elektrośmieci typu MR200 wart z 50 zł mozna sobie darować.Dziwi mnie ze w Krakowie nie korzystasz z BTS-a Play na kościele obok czy na SLR TVP, kazdy z agregacja 4 pasm LTE. Do Play oczywiście tylko B818 https://www.play.pl/telefony/huawei/hua ... 4001297899 lub jeszcze taniej używki na OLX. Test Play na karcie VM i telefonie z https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl screen z aplikacji i speedtest, w VM Play ogranicza DL do 70Mb/s ale to póki co nieistotne. W Nowym Targu podobnie ale stacja na kominie przy Ceramicznej 10 około 1 km od ciebie , też z 4CC CA. Oczywiście podobny test w obydwu lokalizacjach na kartach Orange i T-mobile.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak masz s smartfonie Virgin to pokaż parametry z programu Netmoster i speedtesty (spedtest.net), tak samo z drugiego w Orange, przełóż na chwilę kartę z Next i tak samo pokaż parametry.
Nie pomagam na PW!
-
Hej,
dzięki za wszystkie odpowiedzi, nie spodziewałam się tylu pomocnych i konkretnych ludzi
.
Ja od około dwóch lat kupowałam prepaidy przeróżne na allegro (tak po 100-200GB) i je sobie testowałam.
W NT mam wrażenie, że absolutnie nic nie działa, ale też podejrzewam, że sporo tutaj winy wysłużonego routera - używam Huaweia B683.
Na ten moment dane NetMonster Play & Plus:
<jednak nie mamy Orange, partner zmienił służbowy na Play. Poniższe dane są z Play'a i Plusa rodzimych /nie VM, Next>
Speedtesty:
Ja dzisiaj kupię ten 818 i karty Orange i T-Mobile.
dzięki za wszystkie odpowiedzi, nie spodziewałam się tylu pomocnych i konkretnych ludzi

Ja od około dwóch lat kupowałam prepaidy przeróżne na allegro (tak po 100-200GB) i je sobie testowałam.
W NT mam wrażenie, że absolutnie nic nie działa, ale też podejrzewam, że sporo tutaj winy wysłużonego routera - używam Huaweia B683.
Na ten moment dane NetMonster Play & Plus:
<jednak nie mamy Orange, partner zmienił służbowy na Play. Poniższe dane są z Play'a i Plusa rodzimych /nie VM, Next>
Speedtesty:
Ja dzisiaj kupię ten 818 i karty Orange i T-Mobile.

-
- Guru bezprzewodowy
Powtórz testy około 20, telefon za oknem i jakiś z agregacją chociaż 2 pasm LTE. Play z kościoła na LTE1800 , sygnał dostateczny, nieco gorszy na LTE2600 speedest pokazuj DL/UL, ogólnie Play wyglada obiecujaco, uruchom sobie to 100GB za darmo https://www.play.pl/kampanie/100gb/ , mozna kilka kart, najlepiej startery z taryfą odNowa.
Plus LTE1800 z BTS-a Śliska 14, to golec z only LTE1800, tym operatorem sobie głowy nie zawracaj, sygnal na LTE1800 dużo słabszy niż w Play.
Plus LTE1800 z BTS-a Śliska 14, to golec z only LTE1800, tym operatorem sobie głowy nie zawracaj, sygnal na LTE1800 dużo słabszy niż w Play.
-
- Guru bezprzewodowy
Zrób jeszcze testy T-Mobile i Orange, one mogą mieć lepsze prędkości.
-
- Guru bezprzewodowy
Szczególnie T-mobile a potem kolega zaproponuje ci abonament u tego operatora choć po pierwsze interesuje cię raczej pre-paid skoro kupujesz router samodzielnie a T-mobile w pre-paid praktycznie nie istnieje. Co to za karta VM, abonament głosowy czy pre-paid?
-
Jasne, tak zrobię.
Nie chcę żadnego abonamentu. Właśnie się wkopałam w Next, ale tutaj akurat jest 30 dni wypowiedzenia, więc nie ma tragedii.
Wolałabym się nie wiązać z żadną firmą abonamentem.
VM abonament głosowy. VM wygląda na ten moment tak:
Nie chcę żadnego abonamentu. Właśnie się wkopałam w Next, ale tutaj akurat jest 30 dni wypowiedzenia, więc nie ma tragedii.
Wolałabym się nie wiązać z żadną firmą abonamentem.

VM abonament głosowy. VM wygląda na ten moment tak:
-
- Guru bezprzewodowy
Więc póki co korzystaj z tej promocji 100GB za darmo w Play, ja rejestruję karty na Play24 a potem w aplikacji P24 aktywuję te 100GB, aktualnie na 5 kartach jednocześnie, czyli 500GB na m-c za 17,5 zł bo startery odNowa kupowane na A... po 3,50 zł za sztukę. Zabawa trwa juz rok, zobaczymy czy Play przedłuzy promocję , zawsze masz tez opcję 220GB na abonament w VM za 45 zł/m-c , oczywiście z możliwością rezygnacji . W Play InK 2.0 200GB za 50 zł. Ale rób testy T-mobile i Orange i w razie czego pisz na PW do kolegi @onken, on ma też fajną opcję dla ciebie u tych operatorów.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
@matek451 A jest jakaś fajna oferta z mc801a ze sporą paczka Gb w Play na Abonament ? Na razie jadę 100Gb za 40 zł ale widzę że już można dostać 200gb w podobnej cenie...
-
- Stały użytkownik forum
Tak, tylko że jest to takie kombinowanie. Sam mam lte bez limitu, jednak jest to droga opcja (55zł), a nie muszę co miesiąc kombinować z tymi simkami. Dziś 500GB to takie minimum.
Jeden moderator forum wynajmuje firmowe SIM bez limitów (prędkości + transfer), może warto autorowi sprawdzić tą ofertę.
Jeden moderator forum wynajmuje firmowe SIM bez limitów (prędkości + transfer), może warto autorowi sprawdzić tą ofertę.
-
Ja zazwyczaj kupowałam simy na alledrogo, takie np 500giga i sobie to użytkowałam kilka miesięcy
.
Na razie czekam na router i na pierwszy strzał pójdzie promocyjny play.
Dzięki za wszelkie podpowiedzi i sugestie, niedługo pewnie będę wklejać nowe skriny tutaj
.

Na razie czekam na router i na pierwszy strzał pójdzie promocyjny play.
Dzięki za wszelkie podpowiedzi i sugestie, niedługo pewnie będę wklejać nowe skriny tutaj

-
- Stały użytkownik forum
U mnie by to starczyło na max 2 miesiące, a jest lekkim userem.
-
Panowie, melduję, że misja wykonana - efekty routera i sieci playa przerosły moje najśmielsze oczekiwania.
Mój net ma prędkość pobierania 356mb/s !!! A jeszcze przed chwilą męczyłam się z 12mb/s
Mój net ma prędkość pobierania 356mb/s !!! A jeszcze przed chwilą męczyłam się z 12mb/s

-
- Guru bezprzewodowy
A mnie to wcale nie zdziwiło, są lokalizacje gdzie Play pozwala uzyskiwać duże prędkości, mam tak samo u siebie. Play był jedynym logicznym wyborem w twojej sytuacji. No i pokaz wynik tej sąsiadce z tym g... od TP-Linka. W Nowym Targu moze być gorzej ale tam bez anteny zewnętrzne pewnie trudno liczyć na wysokie prędkości, test pokaże.
-
w Krakowie za dnia net raz spadł do 3mb/s, ale po jakiejś godzinie odbił do 100.
W NT hula 45mb/s
W NT hula 45mb/s