ZTE MC801a 5G czy Huawei 5G CPE Pro 2 do sieci 5G w Play
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
ZTE MC801a 5G czy Huawei 5G CPE Pro 2 do sieci 5G w Play
witam
mam prośbę o poradę w kwestii 5G w Play
Potrzebuję dla kogoś z rodziny router 5G, blisko (200-300m) jest nadajnik Play 5G (według mapy wygląda, że jest zasięg 5G chyba że źle interpretuję, ulica Zaskrońca 3, Warszawa-Białołęka)
Zastanawiam się pomiędzy ZTE MC801a 5G a Huawei 5G CPE Pro 2
Który byście polecili? Router będzie brany na firmę, usługa 1000GB XL 5G.
Zależy mi żeby była możliwość ewentualnego przestawienia go w tryb bridge i żeby miał silniejsze Wifi bo nie wiem czy ten Huawei nie ma jak zwykle słabego Wifi, wołałbym Huawei ale obawiam się że ma dużo słabsze Wifi niż ZTE.
Oczywiście usługa będzie brana na testy 14 dni ale zastanawiam, się który router wziąć na początek, zależy mi żeby to naprawdę stabilnie działało
Dziękuję!
mam prośbę o poradę w kwestii 5G w Play
Potrzebuję dla kogoś z rodziny router 5G, blisko (200-300m) jest nadajnik Play 5G (według mapy wygląda, że jest zasięg 5G chyba że źle interpretuję, ulica Zaskrońca 3, Warszawa-Białołęka)
Zastanawiam się pomiędzy ZTE MC801a 5G a Huawei 5G CPE Pro 2
Który byście polecili? Router będzie brany na firmę, usługa 1000GB XL 5G.
Zależy mi żeby była możliwość ewentualnego przestawienia go w tryb bridge i żeby miał silniejsze Wifi bo nie wiem czy ten Huawei nie ma jak zwykle słabego Wifi, wołałbym Huawei ale obawiam się że ma dużo słabsze Wifi niż ZTE.
Oczywiście usługa będzie brana na testy 14 dni ale zastanawiam, się który router wziąć na początek, zależy mi żeby to naprawdę stabilnie działało
Dziękuję!
-
Re: ZTE MC801a 5G czy Huawei 5G CPE Pro 2 do sieci 5G w Play
Nikt nic nie doradzi? Nawet @matek451?
-
- Guru bezprzewodowy
Ja brałbym MC801A bo ma złacza antenowe, co do bridge to trzeba by zapytać ma Mesengerze ZTE choć teraz ze wsparciem od nich kiepsko, zmiany personalne nie wyszły raczej na dobre. Mam z nimi kontakt ale trudno idzie się z nimi dogadać, popytam po weekendzie ale jak jest opcja na próbę to nie ma się czego obawiać, sam przetestujesz.
-
@matek451 Dzięki!
A mógłbyś jeszcze spojrzec czy ja dobrze interpretuje ten zasięg 5G w tej lokalizacji na mapie Play?
Ten Huawei też ma chyba wyjście TS9 na anteny zewnetrzne
Liczę że ZTE ma mocniejszy sygnał WiFi
A mógłbyś jeszcze spojrzec czy ja dobrze interpretuje ten zasięg 5G w tej lokalizacji na mapie Play?
Ten Huawei też ma chyba wyjście TS9 na anteny zewnetrzne
Liczę że ZTE ma mocniejszy sygnał WiFi
-
- Guru bezprzewodowy
Zrób tam testy Play bo lokalizacja jest trudna i zasięg pewnie z BTS-a Zdziarska ale to BTS lipa, trzeba by sprawdzić te na Berensona czy Brzeziny i Płochocińska, więc router bez złacz antenowych jak ten Huawei nie wchodzi w grę. 5G n1 2100 w Play bym sobie głowy nie zawracał, jest na Berensona 11, osobiście jestem sam zadowolony ze Play na moim BTS-ie nie ma tego pseudo 5G.
-
Dzieki!matek451 pisze:Zrób tam testy Play bo lokalizacja jest trudna i zasięg pewnie z BTS-a Zdziarska ale to BTS lipa, trzeba by sprawdzić te na Berensona czy Brzeziny i Płochocińska, więc router bez złacz antenowych jak ten Huawei nie wchodzi w grę. 5G n1 2100 w Play bym sobie głowy nie zawracał, jest na Berensona 11, osobiście jestem sam zadowolony ze Play na moim BTS-ie nie ma tego pseudo 5G.
A po czym wnioskujesz że ten BTS przy Zdziarskiej to lipa? Na co zwrócić uwagę w przypadku 5G w Play bo w kwestii 5G jestem jeszcze zielony

- wojteks
- *** Administrator ***
Bo to jest 5G marketingowe na wspólnym paśmie z LTE.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Bo to stacja LTE2100+1800, na niskim budynku, tak jak kolega napisał to 5G na DSS czyli dzieli 15MHz pasma na 2100MHz z LTE2100.
-
na razie to chyba całe polskie 5G polega na dzieleniu pasma czyli DSS, poza Plusem chyba,matek451 pisze:Bo to stacja LTE2100+1800, na niskim budynku, tak jak kolega napisał to 5G na DSS czyli dzieli 15MHz pasma na 2100MHz z LTE2100.
nie zwróciłem uwagi, że ta stacja nie ma 2600 choć baza UKE pokazuje że ma więc pewnie trzeba sprawdzić samemu,
mam nadzieję że to wyjdzie na testach, w każdym razie dzięki za zwrócenie uwagi!
na marginesie to wydaje mi się, że Huawei 5G CPE Pro 2 ma złącza TS9 na zewnętrzne anteny 5G
-
Chyba jednak ten Huawei nie ma wyjść na anteny zewnetrzne, Pro bez 2 ma wyjście na zewnętrzne anteny 5G
Widze tez ze Huawei obsluguje wiecej pasm i może pracować w architekturze NSA/SA, może mieć to znaczenie na przyszlość?
Widze tez ze Huawei obsluguje wiecej pasm i może pracować w architekturze NSA/SA, może mieć to znaczenie na przyszlość?
-
- Guru bezprzewodowy
Na przyszłość to ma znaczenie czy Huawei w ogóle będzie jeszcze dostarczał sprzęt kliencki do 5G/LTE bo perspektywy sa tragiczne dla niego, w sklepach na Ali czy na https://www.router-switch.com/huawei-5g-cpe-pro-2.html ceny wzrosły 2 krotnie, zapasy kurczą się szybko a brak dostepu do produkcji najnowszych procesorów Kirin/Baloong5000 nie wspominając ze są już nowsze od Qualcomma wieszczy szybki koniec tego producenta w tym segmencie rynku podobnie jak jest teraz ze smartfonami.
ZTE jest oparty o X55 i oczywiście obsługuje wszystkie pasma 5G oraz NSA/SA ale póki co u nas to ma male znaczenie bo na prawdziwe 5G i tak trzeba czekać, obecnawładza ma to w d... i liczy tylko na kasę za licytacje za 3400-3600MHz , na dodatek sama licytacja póki co to przyklad niekompetencji i nieudolności a na 5G700 MHZ i pomysł z państwową, wspólna siecią Exatela to poczekamy sobie wiele lat, wiadomo jak działaja spółki Skarbu Państwa.
W przypadku routerów 5G i CPE 5g pewnie wkrótce producenci zaprezentują coś na X60 a w kolejce czeka najnowszy X65.
ZTE jest oparty o X55 i oczywiście obsługuje wszystkie pasma 5G oraz NSA/SA ale póki co u nas to ma male znaczenie bo na prawdziwe 5G i tak trzeba czekać, obecnawładza ma to w d... i liczy tylko na kasę za licytacje za 3400-3600MHz , na dodatek sama licytacja póki co to przyklad niekompetencji i nieudolności a na 5G700 MHZ i pomysł z państwową, wspólna siecią Exatela to poczekamy sobie wiele lat, wiadomo jak działaja spółki Skarbu Państwa.
W przypadku routerów 5G i CPE 5g pewnie wkrótce producenci zaprezentują coś na X60 a w kolejce czeka najnowszy X65.
-
Dla mnie DSS jest protezą, rozważałem Orange w tamtej lokalizacji ale dostałem sugestie żeby był jednak Play więc w Play taki duży limit na firmę jest tylko w 5G, w Orange porównywalny jest w 4G
Myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu test, liczę że na tym BTS jest jednak też 2600 więc może to odciąży pasmo 5G
Myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu test, liczę że na tym BTS jest jednak też 2600 więc może to odciąży pasmo 5G
- wojteks
- *** Administrator ***
Ten limit w Play to jest w 4G i 5G, jak zwykle marketingowy bełkot.
Nie pomagam na PW!
-
Gdyby była alternatywa to w ogóle nie myślałbym o GSM ale tam nie ma nic innego, zostaje albo Play albo Orange, sam jak wiecie mam B818 w Orange i jestem mega zadowolony ale preferencja z rodziny była na Play więc coz mogę rzec...muszę szukać najlepszego rozwiązania z maksymalnym limitem danych i routerem który wyciagnie jakieś sensowne prędkości, gdyby to ode mnie zależało wziąłbym pewnie Orange LTE na firmę i B818, z Playem nigdy nie miałem doczynienia, Orange, Tmobile czy Plus tak ale nie Playwojteks pisze:Ten limit w Play to jest w 4G i 5G, jak zwykle marketingowy bełkot.