Planuję reorganizację sieci w mieszkaniu, chciałbym umieścić router we wnęce wykutej w ścianie (50x50cm głęboka na 25) wnęka będzie zasłonięta dużym lustrem na panelu z MDF do routera będą podpięte kablem 3 komputery stacjonarne a z wi fi będą korzystać 4 smartfony, mieszkanie małe 50m2.
Chciałbym zrobić tak by nad lustrem zamocować gniazda sma i przykręcić do nich anteny wifi, a kable od gniazd (około 40-50cm)puścić w rurce w w tynku do routera. I teraz moje pytania:
1. Czy warto szukać routera z odkręcanymi antenami i przedłużyć gotowymi kablami, czy wlutować kable bezpośrednio do płytki
2. Czy jeśli router jest 2 zakresowy to czy anteny 5ghz są kompatybilne z 2.4ghz, czy warto szukać dwuzakresowe go?
3. Jaki ewentualnie router polecicie do takiej przeróbki, porty wan LAN gigabitowe.
4. Ewentualnie myślałem jeszcze żeby za lustrem dać jakiś zwykły router gigabitowy i do niego podłączyć kablem accesspointa jakiegoś prostego schowanego na szafie. Tylko szkoda mi pieniędzy na dwa urządzenia i prąd do nich.
No to tyle moich rozterek(no może nie tyle bo przez chwilę nawet rozważałem router optyczny i światłowód do stacjonarek

Pozdrawiam Michal