Antena zewnętrzna + modem w lesie

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
amberstone
Początkujący użytkownik forum

Antena zewnętrzna + modem w lesie

Post autor: amberstone »

Witam serdecznie,

mam pytanie i proszę o wyrozumiałość. Posiadam dom w środku lasu na polanie. Najbliższy nadajnik Play to w odległości 3 km:

umts2100
Miasto Stary Targ
Adres dz. nr 74

Od poprzednich właścicieli wiem, że jeżeli chodzi o zasięg to czasami łapali z Playa. Niestety w tej chwili nie mam możliwości tam pojechać i zrobić pomiar sygnału z BTSa (mam bardzo daleko) a przy następnych odwiedzinach chcę koniecznie zamontować alarmy i monitoring podpięty do wifi.
To co również potrzebuję to sygnał GSM do wykonywania połączeń a internet pod alarmy i ew netflixa.

Rozumiem że pomimo że w odległości 3-4 km nie ma zabudowań nie zmienia faktu, że od razu namierzą zamontowany repeater. Czy istnieją takowe które są certyfikowane i legalne?

Wiem że to głupota kupować antenę kierunkową bez pomiaru, ale niestety nie mam wyjścia (400 km) a monitoring muszę zamontować przy najbliższej okazji. Chciałem się was spytać o poradę co w takim wypadku kupić jaki router + antena? Budżet powiedzmy 1500-200 zł.

Niestety nie widzę szans żeby wyjść z wysokością powyżej poziomu drzew :(
Co sądzicie o czymś takim:
https://allegro.pl/oferta/mikrotik-lhg- ... dEQAvD_BwE

lub

https://allegro.pl/oferta/mocna-antena- ... 4965357580

Gdybyście mieli taką sytuację, że musicie kupić sprzęt do LTE i GSM kupić w ciemno to w takiej sytuacji jaki by był wasz wybór?

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Antena zewnętrzna + modem w lesie

Post autor: wojteks »

Legalnych repeaterów GSM nie ma, legalny jest tylko taki który zamontuje operator. To że mają certyfikaty i inne papiery nic nie znaczy.

Odległość to jedno a rzeźba terenu to drugie. Chcesz kupić antenę na 1800MHz a nawet nie wiesz czy tam jest zasięg czegoś więcej niż GSM900. Tak samo monitoring monitoringowi nie równy i nie do każdego się połączysz przez 3G/4G bo nie każdy operator oferuje "zewnętrzny" IP.

Monitoring po WiFi to kolejny pomysł bez sensu.
Nie pomagam na PW!
amberstone

Wojteks, bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Co do repeaterów w 100% rozumiem więc je omijam.

Co byś proponował w takiej sytuacji? Alarmy w takim miejscu niestety muszą być założone, tak samo jak monitoring. Dokonania pomiarów niestety nie mam możliwości. A nie widzę innej możliwości przesyłania obrazu niż przez LTE czy może się mylę?

Anteny podałem przypadkowe. Z Twojej wypowiedzi wnioskuję że mógłbym użyć anteny o większym zakresie pasm?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Ty podaj lokalizację gdzie chcesz korzystać z internetu mobilnego , LTE800 z Play to wydmuszka na 5MHz pasma, liczą się pasma pojemnościowe LTE. Kamery łączy się kablami po LAN do rejestratora z POE i zasilanie tez po kablu Ethernet, do tego sprzetb z dostepem P2P do chmury producenta i podgląd przez aplikację na Android/IoS/Windows.
amberstone

matek451, szacunek za tak szczegółowy opis. Co do kamer to na 100% skorzystam z takiego rozwiązania. Bardzo dziękuję.

Dokładna lokalizcja:
Tulice
82-410 Tulice
53.905820, 19.219054
matek451
Guru bezprzewodowy

Na Aliexpress są całe zestawy rejestrator plus 4 kamery IP POE za 500-600 zł, maja podgląd przez chmurę, montaż i uruchomienie jest łatwe i intujcyjne. Lokalizacja jest trudna, zasięg na LTE800 pewniejszy , Orange i T-mobile maja stacje NetWorks blizej w Starym Targu na LTE2100+1800+800 i golca z LTE800 w Balewie, LTE800 tych operatorów działa na 10MHz pasma, problemem sa te lasy po drodze. Play ma w Balewie LTE1800+800, zasięg mozliwy z tych lokalizacji u całej trójki ale Play ma wypasiona stację też w Dzierzgoniu z 4 CC CA , podobnie jak NetWORKS.
amberstone

Jeszcze raz dziękuję Matek451. Z tego co wyczytałem z Twoich postów w innych tematach (chociaż wiem że bez pomiarów baaardzo ciężko coś doradzić i tym bardziej dziękuję że się pomimo tego wypowiadasz) to pewnie polecisz Playa + router B818 + do tego antena dual LTE z pasmem od 800 (może polecisz jakiś model?). Niestety-stety wszędzie wokół są lasy ale popróbuję złapać różne stacje i sprawdzić siłę sygnału już na miejscu ;) I dodatkowo antena GSM czy może wifi calling?

Pozdrawiam!
matek451
Guru bezprzewodowy

Do Play , Orange i T-mobile wystarczy B535, agreguje 2 pasma LTE, w Play LTE1800+800, Orange, T-mobile LTE2100+1800, LTE2100+800 lub LTE1800+800 ze Starego Sącza, antena w ciemno to raczej szerokopasmowa , 2x ATK-504, kable 5-10m i złacza SMA, kupujesz on line więc masz 14 dni na testy. Działają OK na 800, 1800-2100MHz.
amberstone

OK to sprawa profesjonalnie rozwiązana. Dziękuję Ci jeszcze raz Matek za poświęcony czas i czysty profesjonalizm :-) Miłego upalnego dnia!
Mobil-Zasada

Post autor: Mobil-Zasada »

Witam, chciałbym się podpiąć pod temat.
Sytuacja podobna, działka w lesie. Koordynaty: 52,5672732, 21,1113993

Sprawa niestety też szybka i pilna. Do tej pory gdy potrzebny był internet wspomagałem się mobilym routerem Playa i starterem playa. Działał nawet wewnątrz domu, ale nie zawsze. Innym razem wystawiałem go na dwór, ale też potrafił gubić sygnał. Parametrów nie sprawdzałem. Działało to słabo, ale ważne że działało w ogóle.
Teraz potrzebuje internet na stałe. Myślałem wziąć Netboxa, ale z drugiej strony nie chce się wiązać umową bo:
1. W razie niepowodzenia jestem w plecy
2. Internet będzie używany 5 miesięcy w roku i <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> nie potrzebuje pakietu rzędu 400GB.

Dlatego myślę o kupieniu b535 i anteny/anten. Zamontuje to sam z łatwością, kable do anten 10m, mam wysoki maszt, no ale wiadomo że niektórych drzew się nie przeskoczy. Boję się tylko odpalenia i konfiguracji sprzętu, bo w tym jestem zielony. Może z instrukcją jakoś pójdzie :niepewny:

No i kwestia czy celować w nadajnik w Wierzbicy i wypróbować playa, czy w grę wchodzi jeszcze inna sieć. Myślę że do nadajnika Plusa w dzierzeninie mogłoby być lepiej.
Jak wspomniałem nie mam możliwości teraz posprawdzać parametrów, potrzebuje szybko kupić i zamontować anteny i router. Testy z operatorami i nadajnikami będę robił już mając instalacje.
Nie będę oglądał ciazkich filmów, pobierał ogromu danych, to ma być Internet do lekkiej pracy, wysyłania meilu, czasem obejrzenie krótkich "filmików" na Youtube jeśli parametry pozwolą.

Zdaje sobie sprawę że niechętnie udzielane są porady bez wcześniejszych pomiarów, ale niestety czas gra tutaj dużą rolę i może ktoś będzie w stanie podpowiedzieć czy ten router i jakies anteny (jakie?) można by było spróbować w tej lokalizacji i może coś by z tego wyszło?

Pozdrawiam, Damian.
ODPOWIEDZ