Jaki sprzęt kupić do użytku domowego?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki sprzęt kupić do użytku domowego?
Cześć,
czy będzie ktoś na tyle miły i doradzi jaki router kupić do LTE w Play, w poniższej lokalizacji: Warszawa, Wola, ul. Szańcowa. Niestety nie ma możliwości podłączenia inter. po kablu.
https://goo.gl/maps/ifcHBnCMqPDSHd336
Ofertę Play pod względem szybkości wybrałem samodzielnie dla ww. lokalizacji, z uwzględnieniem mapy z położeniem BTS więc jeżeli znajdzie się ktoś, na tyle miły żeby zweryfikować również ewentualnego dostawce, to będę wdzięczny za pomoc. Łącze będzie wykorzystywane do użytku domowego i do pracy zdalnej. Kompletnie nie znam się na temacie więc każda pomoc będzie miłe widziana.
Pozdrawiam,
Jan
czy będzie ktoś na tyle miły i doradzi jaki router kupić do LTE w Play, w poniższej lokalizacji: Warszawa, Wola, ul. Szańcowa. Niestety nie ma możliwości podłączenia inter. po kablu.
https://goo.gl/maps/ifcHBnCMqPDSHd336
Ofertę Play pod względem szybkości wybrałem samodzielnie dla ww. lokalizacji, z uwzględnieniem mapy z położeniem BTS więc jeżeli znajdzie się ktoś, na tyle miły żeby zweryfikować również ewentualnego dostawce, to będę wdzięczny za pomoc. Łącze będzie wykorzystywane do użytku domowego i do pracy zdalnej. Kompletnie nie znam się na temacie więc każda pomoc będzie miłe widziana.
Pozdrawiam,
Jan
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Jaki sprzęt kupić do użytku domowego?
Mapa to jedno a testy na karcie prepaid są ważniejsze w danej lokalizacji. Pokaż wyniki z programu netmonster (android) i speedtesty na współczesnym smartfonie.
Nie pomagam na PW!
-
Cześć,
ok, dzięki. Mógłyś podpowiedzieć jaką apkę użyć na iOS?
ok, dzięki. Mógłyś podpowiedzieć jaką apkę użyć na iOS?
- wojteks
- *** Administrator ***
-
Cześć,
nie znalazłem odpowiednika netmonstera na iOS więc poniżej za załączam wyniki speedtestu dla sieci Play, T-mobile oraz Orange wykonane telefonem iPhone 6s. Z tego co rozumiem, najlepiej wypadł T-mobile więc moje pierwsze założenia oparte na mapie BTS były błędne. Prośba o potwierdzenie czy w rzeczywistości T-mobile wyszedł najkorzystniej i jaki router, jako bardziej doświadczeni użytkownicy moglibyście zaproponować. Z routerem chciałbym się zmieścić w. budżecie do około 500 zł chyba, że jest sens dla zastosowań domowych i pracy zdalnej inwestować więcej. Będę wdzięczny za pomoc.
PS.
mieszkanie to niewielka kawalerka.
Pozdrawiam,
Jan
nie znalazłem odpowiednika netmonstera na iOS więc poniżej za załączam wyniki speedtestu dla sieci Play, T-mobile oraz Orange wykonane telefonem iPhone 6s. Z tego co rozumiem, najlepiej wypadł T-mobile więc moje pierwsze założenia oparte na mapie BTS były błędne. Prośba o potwierdzenie czy w rzeczywistości T-mobile wyszedł najkorzystniej i jaki router, jako bardziej doświadczeni użytkownicy moglibyście zaproponować. Z routerem chciałbym się zmieścić w. budżecie do około 500 zł chyba, że jest sens dla zastosowań domowych i pracy zdalnej inwestować więcej. Będę wdzięczny za pomoc.
PS.
mieszkanie to niewielka kawalerka.
Pozdrawiam,
Jan
-
- Guru bezprzewodowy
Telefon ma kiepski modem LTE więc test niewiele wart, naley zrobić go na zewnątrz i skorzystać z Field test i kodu serwisowego https://www.pokoleniesmart.pl/field-tes ... st-lepiej/
-
Ok, dzięki. Mogę ponowić speed test na nowszym telefonie iPhone xs max.
-
- Guru bezprzewodowy
Speedtest to nie wszystko pokaż Field Test.
-
Cześć,
ze względu na okres urlopowy, z małym opóźnieniem poniżej przesyłam wyniki field test dla Orange, T-mobile oraz Play. Z tego co widzę najlepiej wypada Orange ale prośba o komentarz oraz przede wszystkim o podpowiedz jaki router kupić albo na co zwrócić uwagę przy zakupie. Będę wdzięczny za podpowiedz!
Pozdrawiam,
Jan
ze względu na okres urlopowy, z małym opóźnieniem poniżej przesyłam wyniki field test dla Orange, T-mobile oraz Play. Z tego co widzę najlepiej wypada Orange ale prośba o komentarz oraz przede wszystkim o podpowiedz jaki router kupić albo na co zwrócić uwagę przy zakupie. Będę wdzięczny za podpowiedz!
Pozdrawiam,
Jan
-
- Guru bezprzewodowy
Mniej pokazać nie mozna było, to nie jest bułka z masłem, podstawa to pokazanie eNB i CID a tego akurat brak, jedynie PCI a tych w bazie btsearch.pl nie ma. Wniosek, Orange na LTE2100, sygnał OK, T-mobile tak samo ale na LTE2600 a najsłabiej Play z LTE1800, sygnał kiepski. Brak danych pozwalających zidentyfikować BTS-y ale nie dziwi że T-mobile był najszybszy a Play najwolniejszy. Ogólnie nadal nic nie wiadomo w kwestii operatora bo sprzęt z agregacją ora zapewnienie optymalnych parametrów sygnału na pasmach pojemnościowych całkowicie mogą to zmienić.