I wiecie co?
Miałem firmowego Huawei z dobrym pakietem GB w roamingu i tak sobie robiłem speed testy gdzie popadnie. Testy dotyczyły sieci 4G i 5G.
I wiecie co? Wywnioskowałem po wycieczce że Polska to technologiczna patologia i to po calości.
Średnia minimalna prędkość 5G na obrzerzach zasięgu 5G w mniejszych miejscowościach w takich krajach jak:
- Hiszpania
- Francja
- Włochy
oscyluje na poziomie około 459-500Mbps, natomiast w:
- Austria
- Niemcy
- północne Włochy
nigdy nie było mniej aniżeli 599Mbps.
Testowałem też LTE (2600/1800) i wyglądało to tak:
- Hiszpania 80-120Mbps
- Francja 60-100Mbps
- Włochy 80-120Mbps
- Austria (prawie wszędzie 100Mbps)
- Niemcy (non stop wszędzie minimum 80Mbps)
Mowa oczywiście tylko i wyłącznie o małych miejscowościach (tam były tańsze hotele) ale udało mi się cyknąć sobie kilka testów wieczorami w:
- Madryt (LTE-A 220-250Mbps - 5G 550-600Mbps)
- Saragossa (LTE 80Mbps - 5G 400Mbps)
- Barcelona (LTE-A 330Mbps - 5G 479Mbps)
- Marsylia (LTE-A 220Mbos - 5G 549Mbps)
- Genua (LTE-A 180Mbps - 5G 490Mbs)
- Mediolan (LTE-A 280Mbps - 5G 598Mbps)
- Bolonia (LTE 80-100Mbps - 5G 450Mbps)
- Wenecja i ok. Mestre (LTE-A 220Mbps - 5G 580Mbps)
- Triest (LTE 80-100Mbps 5G (brak roamingu u operatora rodzimego)
- Graz (LTE 140-160Mbps - 5G 550Mbps)
- Bratysława (LTE-A 180-220Mbps - 5G 570Mbps)
- Koszyce (LTE 100-120Mbs - 5G brak roamingu u iperatora rodzimego)
A teraz ku******* jestem w naszej stoliczce, do centrum mam może 5km i ... i w LTE-A (Play) mam może 15Mbps a w Plusie może 10Mbps a 5G to nie mam choć na mapkach powinno już być, heheh. No patologia...
Wątek ten tu na forum powinien nosić miano PRZESTARZAŁE TECHNOLOGIE W POLSCE lub po prostu prosto z mostu POLSKA PATOLOGIA TELEKOMUNIKACYJNA.
Dlaczego?
Opórcz pasm 4G i 5G potestowałem sobie w UE także 3G i gdy telefon logował się do Hspa+DC to speed test pokazywał bardzo często 40-45Mbps w wielu rejonach i krajach czyli tam u nich 3G jest szybsze jak nasze rodzime LTE.
PS. Przy okazji:
Włączam sobie naziemną w Hiszpanii a tam 120 stacji TV. To samo robię w północnych Włoszech i też ponad 100. Odpalam pakiet SKY a tam 214 włoskojęzycznych stacji TV. A wiecie że w Wenecji odbiera się stacje DVBT z Chorwacji?

Dodatkowo, do smartfonu zawsze mam w trasach starą, poczciwą 6310i, na wypadek braku baterii i zasięgu i tak dalej. Starałem się po drodze trzymać roaming na ręcznym, tylko w jednej sieci (wybierałem z opisów internetowych najstarszego operatora GSM w danym kraju). I wiecie co? My nawet GSM900 w Polsce mamy niedorobione, albowiem np. cały Rembertów czy Wawer w Warszawie od lat ma problemy z zasięgiem i trzeba po prostu z chałupy wychodzić (dotyczy Plusa, Orange w GSM900/1800) a jadąc przez EU małokiedy zasięg mi zniknął, praktycznie cała Austria, Niemcy południowe czyli Alpy zasięg zawsze prawie na FULL.
U nas w Polsce to już się przyjęło tak że wprowadza się technologię, robi szumu, reklam a z czasem kureczek przymyka, prawda?
Nic co w Polsce wprowadzono nie zostało ukończone w 100% i wykorzystane w 90% technologicznie no bo gdzie jest te ULTRA-LTE którym tak w reklamach szpanowali, no gdzie?
Jak dobrze że ja stąd śmigam na stałe za pół roku, Boże... mam dość jak nie wiem co. Gdzie nie zerkniesz to technologiczna PATOLOGIA z tandetą na czele, wszędzie. Gdy tylko przeprowadzę się to od ręki zażygam internet testami i innymi, obiecuję że huku narobię, oj narobię. Na 90% jest pewne że będę mieszkał na pograniczu Austrii, Włoch we Francji-elegancji więc skuterkiem na wycieczce skoczyć tu i tam ze sprzętem w plecaku nie będzie problemem. Wstyd i hańba a najgorsze jest to że ludzie w Polsce tak się na to nabierają.
Moim zdaniem od zawsze to powinno wyglądać tak że gdy coś reklamują i mówią że prędkość 100-200-300Mbps to ludzie którzy dostali 10-20% tego co reklamowano i obiecywano powinni to reklamować i zwracać i gdyby w Polsce taki przykładowy PLAY dostałby z czasie pół roku powiedzmy 2.000.000 zwrotów sprzętu i zerwań umów... wałki by się skończyły ale naszym ... od lat można wcisnąć wszystko a i tak będą się cieszyć.