Internet do domku na wsi - mazowieckie
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet do domku na wsi - mazowieckie
Witam serdecznie wszystkich fachowców w dziedzinie internetu.
Potrzebuję pomocy w doborze sprzętu.
Testy zrobione telefonem u 4 znanych operatorów. Posiadam maszt antenowy na którym zamontuję antenę. Testy robiłem siedząc na dachu pod tym masztem, w praktyce antenę zamontuję nieco wyżej niż poziom dachu.
Teren dookoła zalesiony.
Najpierw testowałem PLAYa, ponieważ w nim pokładałem nadzieję. Używałem chwilę mobilnego routera w pokoju i słabo bo słabo ale działał. Co prawda nigdy nie robiłem na nim żadnych pomiarów.
Teraz gdy testowałem z dachu różnych operatorów jestem zaskoczony tym, że PLAY na speedteście wyszedł tak jakby w ogóle nie działał.
Zrobiłem drugi pomiar pół godziny później i wyciągnąłem telefon o długość ręki wyżej i minimalnie się poprawiło.
Potem sprawdzałem PLUSa, niestety też kiepsko.
Potrzebuję pomocy w doborze sprzętu.
Testy zrobione telefonem u 4 znanych operatorów. Posiadam maszt antenowy na którym zamontuję antenę. Testy robiłem siedząc na dachu pod tym masztem, w praktyce antenę zamontuję nieco wyżej niż poziom dachu.
Teren dookoła zalesiony.
Najpierw testowałem PLAYa, ponieważ w nim pokładałem nadzieję. Używałem chwilę mobilnego routera w pokoju i słabo bo słabo ale działał. Co prawda nigdy nie robiłem na nim żadnych pomiarów.
Teraz gdy testowałem z dachu różnych operatorów jestem zaskoczony tym, że PLAY na speedteście wyszedł tak jakby w ogóle nie działał.
Zrobiłem drugi pomiar pół godziny później i wyciągnąłem telefon o długość ręki wyżej i minimalnie się poprawiło.
Potem sprawdzałem PLUSa, niestety też kiepsko.
-
Re: Internet do domku na wsi - mazowieckie
Orange:
-
Myślę że wolałbym się zdecydować na zakup własnego sprzętu i potem będę próbował do tego dobrać jakąś kartę. Internet będzie używany 6miesięcy w roku.
Proszę o poradę.
Pozdrawiam
-
- Guru bezprzewodowy
Szansę na szybszy internet daje jak widać stacja NetWorks w Gzowie, w Orange załaczyla się nawet agregacja 4 pasm LTE z niego jako pasmo podstawowe LTE2100, parametry sygnału do poprawy ale to normalne w tej lokalizacji, telefon loguje się też do BTS-a NW we Wierzbicy ale parametry sygnału gorsze. Karta T-mobile nie ma dostępu do LTE ale u Niemca to normalne, trzeba dzwonić i prosić o włacenie dostępu do LTE na niej. Optymalny router to B818, testy na zewnatr na nim i na tej podstawie dobór anteny. A Play kiepski sygnał na LTE800 z Wierzbicy, wisi na maszcie Orange ale anteny nizej więc na LTE800 parametry sygnału bardzo slabe a BTS Gzowo dalej i tylko LTE2100/1800.
-
Dzięki za błyskawiczną i rzeczową odpowiedz.
Powiedz mi, ten router to mocno zaawansowany sprzęt, nigdy nie wykorzystam jego potencjału, mimo to rozumiem że aby osiągnąć jakikolwiek sensowny odbiór internetu powinienem się na taki zdecydować?
Mając już router rozumiem że należy ponownie zrobić testy Orange i T-Mobile z laptopem? I t-mobile wpierw odblokować na pełen zakres, LTE?
Powiedz mi, ten router to mocno zaawansowany sprzęt, nigdy nie wykorzystam jego potencjału, mimo to rozumiem że aby osiągnąć jakikolwiek sensowny odbiór internetu powinienem się na taki zdecydować?
Mając już router rozumiem że należy ponownie zrobić testy Orange i T-Mobile z laptopem? I t-mobile wpierw odblokować na pełen zakres, LTE?
-
- Guru bezprzewodowy
Moze być B535 z agregacją 2 pasm LTE skoro nie zależy ci na maksymalnych, dostępnych tam prędkościach.
-
Ok. Postanowiłem nie kombinować, tylko idę za Twoja radą aby osiągnąć przyzwoite rezultaty. W końcu to ma działać. Zamawiam zatem b818 i w sobotę kolejne testy, dam znać w weekend co z tego wyszło.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Mistrz bezprzewodowy
Wiele bym się nie spodziewał w tej lokalizacji szczególnie w wakacyjne miesiące.Tam na przestrzeni od Gąsiorowa do Gzowa siedzi 10% warszawiaków. Pozdrawiam Hermogenes
-
Jestem już po odpaleniu nowego modemu - kupiłem B818.
Testowałem Orange i T-Mobile. Modem ustawiony na dachu domu - docelowo antena będzie w tym samym miejscu, tylko wyżej o jakieś 3,5 metra.
Modem obie sieci odbierał na 2/3 siły sygnału, czasami wskakiwała trzecia dioda.
Dioda MODE świeciła cały czas na niebiesko.
Orange:
Testowałem Orange i T-Mobile. Modem ustawiony na dachu domu - docelowo antena będzie w tym samym miejscu, tylko wyżej o jakieś 3,5 metra.
Modem obie sieci odbierał na 2/3 siły sygnału, czasami wskakiwała trzecia dioda.
Dioda MODE świeciła cały czas na niebiesko.
Orange:
-
Jeśli chodzi o T-Mobile to jestem zadziwiony dużymi prędkościami poboru danych - nie spodziewałem się takiego wzrostu. Co prawda inne parametry odbiegają od ideału, ale kto wie, może to właśnie T-Mobile wygra tą konkurencję? To pytanie do Was, czyli jaka antena sprawiłaby się tutaj względnie dobrze żeby dało się korzystać z internetu.
Dane dla T-Mobile: Antena będzie na maszcie, bezie wyżej o około 3,5 metra niż teraz testowo stał router.
Przewód antenowy potrzebny będzie o długości 10 metrów. Oczywiście przejściówka z SMA na gniazdo do routera B818 do tego.
Dodam jeszcze, że do komputera oraz telewizora doprowadzę skrętkę, ponieważ lubię mieć takie sprzęty podpięte po kablu, dla jakości i lepszego samopoczucia
Dane dla T-Mobile: Antena będzie na maszcie, bezie wyżej o około 3,5 metra niż teraz testowo stał router.
Przewód antenowy potrzebny będzie o długości 10 metrów. Oczywiście przejściówka z SMA na gniazdo do routera B818 do tego.
Dodam jeszcze, że do komputera oraz telewizora doprowadzę skrętkę, ponieważ lubię mieć takie sprzęty podpięte po kablu, dla jakości i lepszego samopoczucia

-
- Guru bezprzewodowy
Brak testów dla poszczególnych pasm LTE, Orange na AUTO łaczył się z LTE2100 jako pasmo podstawowe z BTS-a Gzowo, sygnal słaby, T-mobile z kolei nieco lepszy na LTE1800 jako pasmo podstawowe w agregacji. Ogólnie mozna się spodziewać e na LTE2100 w T-mobile cy LTE1800 Orange parametry będa podobne, kluczowy jest test na samym LTE2600 więc zacznij od wymuszenia tego pasma dla obydwu a potem po kolei LTE2100, LTE1800 i na koniec LTE800, pokaż screeny i speedtesty na nich.
-
Udało się. Przepraszam za kilka dni zwłoki, ale mam mocno ciężki okres i w dodatku muszę specjalnie dojeżdżać na razie do tej lokalizacji.
Warunki bez zmian, modem na dachu, pomiary na telefonie stojąc na ziemi na dworze.
T-Mobile:
na samym 1800 łączy się z BTSem w Wierzbicy 280438, nie działa to wcale.
Połączenie 1800 oraz 2100 na nadajniku w Wierzbicy również nic.
Poza tym 800 i 2100 łączą się z Gzowem.
800 2100 800+2100 auto:
Warunki bez zmian, modem na dachu, pomiary na telefonie stojąc na ziemi na dworze.
T-Mobile:
na samym 1800 łączy się z BTSem w Wierzbicy 280438, nie działa to wcale.
Połączenie 1800 oraz 2100 na nadajniku w Wierzbicy również nic.
Poza tym 800 i 2100 łączą się z Gzowem.
800 2100 800+2100 auto:
-
Orange:
800: 1800: 2100: 800+1800+2100:
800: 1800: 2100: 800+1800+2100:
-
1800+2100:
Orange na trzech agregacjach 800+1800+2100 raczej się waha z prędkościami pobierania, jak widać na dwóch screenach.
auto:
Orange na trzech agregacjach 800+1800+2100 raczej się waha z prędkościami pobierania, jak widać na dwóch screenach.
-
Ah i nie napisałem jeszcze dlaczego nie ma pomiarów na 2600. Otóż obie sieci nie łączyły się z tym pasmem. Offline i zero internetu. Nie wiem czemu, czy to jakaś chwilowa awaria czy inny powód. Czy ja czegoś nie umiem, ale nie wydaje mi się że wymuszenie pasma 2600 wymaga innych umiejętności jak wymuszanie innych.
Więc na tą chwilę tak to wygląda. Czy można dobrać na tym etapie jakąś antenkę kierunkowa, czy to niedziałające 2600 nas blokuje jeszcze?
Myślę że po doborze i montażu anteny będę dalej testował tych dwóch operatorów i pewnie któregoś z nich wybiorę na przyszłość.
Więc na tą chwilę tak to wygląda. Czy można dobrać na tym etapie jakąś antenkę kierunkowa, czy to niedziałające 2600 nas blokuje jeszcze?
Myślę że po doborze i montażu anteny będę dalej testował tych dwóch operatorów i pewnie któregoś z nich wybiorę na przyszłość.