Jaka antena do MC801a

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
TheJOT
Początkujący użytkownik forum

Jaka antena do MC801a

Post autor: TheJOT »

Witam, od razu napomnę, że jestem zielony w tych tematach.
Sytacja wygląda następująco przeprowadziłem sie ostatnio na wieś i okazało sie źe muszę zrezygnować z internetu światłowodowego na internet mobilny, i genialny ja nie sprawdził nic na ten temat (jak to działa jakie urządzenia wybrać itp) tylko kupił internet w Plusie(500GB transferu ) i ruter ZTE mc801a 5G, jak sie okazało po podłączeniu internet działa tragicznie. wiec zaczełem troche tu informacji szukać jak to poprawić wpadłem na temat agregacji(przy zakupie nawet nie wiedziałem że coś takigo istnieje myślałem że jak mam LTE to łączy sie z konkretnym pasmem 2100 czy np 2600 . Po przeczytaniu kilku ston na forum i sprawdzeniu nadajników w okolic uświadomiłem sobie źe wszystko co do tej pory uczyniłem było błędne, wybór operatora i rutera, ale do rzeczy:
Jak w temacie mam ruter ZTE MC801a i chce rozbudować go o antene tylko nie wiem sam juź jaką, początkowo chciałem kupić antene SignaFlex TAJFUN II ale teraz jak poczytałem nie jestem jej pewien, mam kilka KM po lini prostej do najbliższego nadajnika LTE(moja przybliżona lokalizacja: https://goo.gl/maps/DKewhAdRsjLnS4MHA) i potrzebuje rady jakiś wyjadaczy czy ma sens zakup takiej anteny.
w chwili obecnej prędkość wacha sie od1mb/s w godzinach szczytu do 10mb/s w godzinach nocnych nie licze na internet z prędkością 100mb/s bo jest to nie realne ale żeby chociaż mi te 20-30mb/s aby obejźeć w spokoju netflixa jak córka meczy Youtube.
jest jakaś szansa na agregacje tutaj jakiś konkretnych pasm w mojej lokalizacji aby przyspieszyć internet?
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jaka antena do MC801a

Post autor: matek451 »

Jesli możesz to zrezygnuj z tego Plusa, oferta jest niebotycznie droga , kiepska a router 1,5 raza drozej niz u innych operatorów, zasięg Plusa tylko a Elblaga, elektrosmieci z Signaflexa się nie kupuje. W tej lokalizacji korzysta się z Play. Pokaz jakieś parametry sygnału na MC801A wystawionym za okno, Plus w tej lokalizacji to porażka, ale skoro już masz to trzeba powalczyć o zasięg na 2600MHz, jeśli się uda to na 5Gn41 są szanse, na 2600MHz dziala też FDD LTE2600 PLUSA.
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Post autor: piotrzet »

Również w tej lokalizacji nie widzę powodów żeby nie sprawdzić T-Mobile/Orange. Oczywiście jeśli jest możliwość rezygnacji z Plusa.
TheJOT

Niestety nie moge zrezygnowac robilem to na zasadzie przedluzenia na karcie od internetu. Jezeli nie ten signaflex to jaki zakup by miał sens?
TheJOT

Dobrze rozumiem ze moze dzialac 5g? Nie widzialem w Elblągu żadnego nadajnika emitujacego 5g na btssearch
ODPOWIEDZ