Dzień dobry
Wcześniej pisałem o problemach z internetem orange. Jednak po dłuższych testach i bardziej dociekliwej analizie okazuje się , że problem jest w sieci lokalnej a nie po stronie BTS.
Gdy robię speed testy wyniki w godzinach wieczornych, czasami w dzień, są na poziomie 5-20 MB/s.
Zaraz po teście przełączyłem się na wifi 5ghz wynik speed test ponad 80 mb/s na kablu do laptopa podobnie.
Na jednym laptopie wifi 2.4 działa z prędkościami 35 - 53, na drugim max 20 tak samo z telefonami.
Czy to wina wifi w routerze czy problem szukać w laptopie i telefonie które mają słabe speed testy?
B525-s23a dziwne zachowanie
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: B525-s23a dziwne zachowanie
Po pierwsze - speed-testów NIGDY nie robi się po wifi. TYLKO po kablu. Po wifi to można sobie je robić, jeśli się chce poznać na ile wifi jest wydajne w stosunki do kabla.Robin pisze:Gdy robię speed testy wyniki w godzinach wieczornych, czasami w dzień, są na poziomie 5-20 MB/s.
Zaraz po teście przełączyłem się na wifi 5ghz
Jeśli to takie same speed-testy i korzystające z tych samych serwerów - to kwestia połączeń po wifi.Robin pisze:Na jednym laptopie wifi 2.4 działa z prędkościami 35 - 53, na drugim max 20 tak samo z telefonami.
Czy to wina wifi w routerze czy problem szukać w laptopie i telefonie które mają słabe speed testy?
1. W jakim standardzie ('802.11g, n, mix) pracuje router?
2. Jeśli to standard 'n' to jaka jest ustawiona szerokość pasma?
3. Jakie masz typy kart bezprzewodowych w lapkach i jakie masz typy telefonów? Chodzi tu głównie o obsługiwane standardy, szerokości kanałów i ilość MIMO.
Robiłeś diagnostykę sieci wifi jakimś analizatorem - np. InSSIDer (Win) albo WifiAnalyser (Android). Jak nie to zrób, jeden pomiar przy samym 525, inne tam gdzie najczęściej używasz mobilków. I pokaż screeny z widmem kanałów wifi.
-
- Początkujący użytkownik forum
_cheetah_ pisze: 1. W jakim standardzie ('802.11g, n, mix) pracuje router?
Nie wiem jak sprawdzić mam oryginalne firmware z PLAY.
wifi 2.4GHz 40MHz,_cheetah_ pisze: 2. Jeśli to standard 'n' to jaka jest ustawiona szerokość pasma?
wifi 5GHz 80MHz
Tego nie wiem, jak mogę to sprawdzić?_cheetah_ pisze: 3. Jakie masz typy kart bezprzewodowych w lapkach i jakie masz typy telefonów? Chodzi tu głównie o obsługiwane standardy, szerokości kanałów i ilość MIMO.
Szukałem na podstawie modeli laptopów i telefonów jednak żadnych konkretnych informacji nie uzyskałem.
Screeny, problem z prędkościami jest w różnych częściach mieszkania, nawet w tym samym pomieszczeniu co router._cheetah_ pisze: Robiłeś diagnostykę sieci wifi jakimś analizatorem - np. InSSIDer (Win) albo WifiAnalyser (Android). Jak nie to zrób, jeden pomiar przy samym 525, inne tam gdzie najczęściej używasz mobilków. I pokaż screeny z widmem kanałów wifi.
Widać po screenach, że pracuje w 'n'.Robin pisze:Nie wiem jak sprawdzić mam oryginalne firmware z PLAY.
Aby sprawdzić / zmienić logujesz się do routera i tam odszukujesz sekcję wifi 2.4/5GHz (może być jeszcze rozwinięcie w "Advanced"). I tam będziesz miał ustawienia standardu, numeru kanału, szerokości pasma czy kodowania.
Fakt, czasami ciężko jest dogrzebać się do danych wifi w lapkach i telefonach w tym, co jest w necie. W lapku idziesz do Menedżera urządzeń i tam będzie pokazany typ (nazwa) twojej karty bezprzewodowej / chipsetu.Robin pisze:Tego nie wiem, jak mogę to sprawdzić?
Szukałem na podstawie modeli laptopów i telefonów jednak żadnych konkretnych informacji nie uzyskałem.
Z kolei we właściwościach / stanie połączenia bezprzewodowego (zwykle prawy klawisz myszki na ikonkę połączenia bezprzewodowego) będzie pokazane na jakich prędkościach (teoretycznych) nastąpiło połączenie.
Podobnie w telefonach.
Na przyszłość, jakby co, dawaj tylko screeny z kanałami (drugi od góry itd...)Robin pisze:Screeny, problem z prędkościami jest w różnych częściach mieszkania, nawet w tym samym pomieszczeniu co router.
Router ma bardzo dobry poziom nadawanego sygnału, ale widać, że jest dużo sieci zakłócających. Na drugim screenie jeszcze jest w miarę, ale na trzecim sygnał nie nadaje się do użytku.
Połaź sobie z analizatorem i popatrz, jak układa się relacja poziomu sygnału z routera do innych sieci - różnica powinna być minimum 20dB. Sam poziom sygnału powinien być >-65dBm.
Z sieciami zakłócającymi bywa też tak, że niektóre mogą pojawiać się tylko od czasu do czasu i wtedy, jeśli mają wysokie poziomy, porównywalne z twoim sygnałem mogą przerywać i spowalniać połączenia. Dodatkowo, w zależności od chwilowych poziomów sieci sąsiedzkich, router może obniżać poziom sygnału, i to znacznie.
Zakłócenia i spowolnienia mogą wynikać też z uszkodzenia któregoś z twoich mobuilków.
Pokaż jeszcze może screeny z 5GHz. Może powinieneś przejść w ogóle na 5GHz jako podstawowe, a 2.4GHz traktować pomocniczo.
I jeszcze dwie uwagi:
1. Czy masz takie same SSID na obu pasmach? Takie ustawienie tez może powodować problemy na połączeniach.
2. Kanał o szerokości 40MHz na 2.4GHz wymaga bardzo dobrych parametrów sygnału u mobilka. Czasami lepiej jest przejść na szerokość 20MHz z mniejszą prędkością, ale za to stabilnie. Trzeba próbować.