zamierzam ulepszyć sprzęt do internetu dla rodziny.
Starym jest to modem TP-link z modemem e3372 oraz antena o wyglądzie anteny do CB-radia.
Internet nie zawsze działa stabilnie i szybko. Z tego co wyczytałem na forach może to być wina obciążonego BTS-a.
Problem jest w tym że obecna antena jest mało mówiąc do kitu.
O ile zasięg np telefonu w orange lte na podwórku jest super i prędkości są znośne o tyle w domu wszystko się psuje.
Tak więc chciałbym poprawić stabilność internetu. Obydwa BTS-y z którymi się łączy obsługują LTE800, tak więc wybór padł na anteny ATK-20.
Moim wybranym zestawem jest b525s-23a oraz 2 anteny ATK-20 z 5 metrowym kablem, jest to zestaw nie obciążający super kieszeni ale liczę że poprawi on osiągi i stabilność.
Antena zostanie zamontowania na szczycie domu na wysokości ~2-3m, zależnie od wybranego miejsca.
Operator to Orange i szansy na zmianę niego nie będzie prędko z powodu wiążącej umowy.
Poza tym na tej wsi to jedyny operator który ma zasięg w domu więc nie przeforsowałbym zmiany dla samego internetu.
Dokładna lokalizacja: 52.930164260990416, 19.45905687209571.
Modem łączy się z BTS-em oddalonym o ~4km:
Orange (26003) ID: 92193 (N!)
Józefowo - gm. Szczutowo, Józefowo 8 - wieża
Drugim BTS-em dostępnym jest bts oddalony o ~4.5km:
Orange (26003) ID: 47269 (N!)
Wólka - gm. Skępe, Wólka 123 - wieża P4 Play
Droga do drugiego BTS-a jest przez dość spory las no i odległość też jest większa, więc został bym przy obecnym BTSie.
Załączam screeny z network cell info wraz z opisem:
Parametry w miejscu obecnym routera: Parametry w najprawdopodobniejszym miejscu zamontowania anten: Parametry w 2 możliwym miejscu zamontowania anten: Chciałbym usłyszeć waszą opinię na ten temat czy może jakieś inne anteny polecacie?
Przez chwilę myślałem o doinwestowaniu w lepszą antenę np. wielozakresową https://www.cybertech.com.pl/p70,antena ... a-gsm.html lub antena polecana na paru forach Telkob ATK504, gdyby w przyszłości uruchomili inne pasma niż 800. Co o tym sądzicie? Ta druga bardziej mi odpowiada ze względu na większy zysk. Z tego co czytałem lepiej wybrać antenę typowo do danego pasma.
Nie oczekuję nie wiadomo jakiego przyrostu prędkości ale znaczącego poprawienia się stabilności.
Pozdrawiam