Kilka pytań dotyczący poprawy prędkości internetu LTE
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Kilka pytań dotyczący poprawy prędkości internetu LTE
Przeglądam wątki na tym forum i mam kilka pytań:
1. Jak sprawdzacie, czy stacja bazowa wspiera agregację łącza? Interesują mnie:
Orange/T-Mobile Orange ID: 98995 http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 07&zoom=14
Play GRO4401: http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 24&zoom=14
2. Czy LTE800 jest wolniejsze od LTE 1800, a LTE2600 jest najszybsze?
3. Jak sprawdzić jak nasycone jest dane pasmo? Poprostu testować Speedtestem czy osiąga się lepszą prędkość przesyłu na LTE800 lub LTE1800? Jeśli oba pasma mają podobne RSSP a prędkość na LTE800 jest lepsza tzn że LTE1800 jest bardziej nasycone?
1. Jak sprawdzacie, czy stacja bazowa wspiera agregację łącza? Interesują mnie:
Orange/T-Mobile Orange ID: 98995 http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 07&zoom=14
Play GRO4401: http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 24&zoom=14
2. Czy LTE800 jest wolniejsze od LTE 1800, a LTE2600 jest najszybsze?
3. Jak sprawdzić jak nasycone jest dane pasmo? Poprostu testować Speedtestem czy osiąga się lepszą prędkość przesyłu na LTE800 lub LTE1800? Jeśli oba pasma mają podobne RSSP a prędkość na LTE800 jest lepsza tzn że LTE1800 jest bardziej nasycone?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Kilka pytań dotyczący poprawy prędkości internetu LTE
Ad1. Jeżeli stacja ma kilka pasm to wspiera agregację.
Ad2. LTE800 zwykle jest najwolniejsze, ma najmniej pasma, 2600 zwykle ma najwięcej pasma
Ad3. Tak, niski download i wysoki upload świadczy o dużym obciążeniu danego pasma, należy testować każde pasmo osobno.
Ad2. LTE800 zwykle jest najwolniejsze, ma najmniej pasma, 2600 zwykle ma najwięcej pasma
Ad3. Tak, niski download i wysoki upload świadczy o dużym obciążeniu danego pasma, należy testować każde pasmo osobno.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
A powiedzcie proszę co mówi upload.Kiedy włożę kartę orange mam 10dl i 10up..Abo z play za każdym razem,niezależnie od DL, UP ok 1Mbps ??
Zwykle tak, choć czasami bywają wyjątki.pawp81 pisze:2. Czy LTE800 jest wolniejsze od LTE 1800, a LTE2600 jest najszybsze?
Prędkość na paśmie zależy od kilku czynników:
1. szerokości pasma - czym szersze tym większe prędkości (teoretycznie)
2. modulacji dostępnej na paśmie - QAM64/256. Czym wyższa, tym większe prędkości (teoretycznie)
4. ilości MIMO dostępnej na paśmie - czym więcej, tym większe prędkości (teoretycznie)
5. obciążenia pasma
6. parametrów sygnału odbieranego, warunkującego możliwe do osiągnięcia prędkości.
Ogólnie, dość pokręcona i mało intuicyjna sprawa.
Tak.pawp81 pisze:Jeśli oba pasma mają podobne RSSP a prędkość na LTE800 jest lepsza tzn że LTE1800 jest bardziej nasycone?
Trzeba tylko pamiętać, że obciążenie stacji może się zmieniać w czasie, i to bywa, że gwałtownie - zależnie od charakteru abonentów, którzy dane pasmo obciążają. Zawsze wato dokonać kilku, kilkunastu pomiarów w jakichś tam odstępach czasu, aby mieć uśrednione wyniki.
UL zależy zwykle najbardziej od warunków nadawczych, jakie ma router. Jeśli router jest wewnątrz mieszkania, prędkości zwykle bywają bardzo niskie, bo jest duże tłumienie sygnału UL poprzez konstrukcję budynku i zwykle niską lokalizację routera. Przy korzystaniu z anten zewnętrznych UL zwykle są dużo wyższe i w miarę stabilne, choć oczywiście, zależy od pasma, na którym realizowany jest UL (zawsze jedno pasmo).gt82 pisze:A powiedzcie proszę co mówi upload.Kiedy włożę kartę orange mam 10dl i 10up..Abo z play za każdym razem,niezależnie od DL, UP ok 1Mbps ??
Przy agregacji UL nadawany jest na paśmie podstawowym, zaś o wyborze pasma podstawowego decyduje wyłącznie BTS.
Oczywiście UL zależy również, (podobnie do DL) od obciążenia stacji i widzimisię BTS-a.
-
- Guru bezprzewodowy
Nie do końca o paśmie podstawowym decyduje tylko i wyłącznie BTS. Użytkownik ( i pośrednio router) też ma na to wpływ. Przykładowo codziennie rano ustawiam sam ( poprzez skrypty na routerze ,więc jakby z automatu) pasmo podstawowe B7 ( po prostu najpierw wymuszam samo pasmo B7 , a pozniej dołączam pozostałe , a raczej ustawiam wszystkie , i B7 zostaje jako podstawowe) , i przez cały dzień podstawowym pasmem jest B7. Lecz w nocy dzieją się cuda , i Play na jakiś czas wyłącza pasmo B7 , przez co router zmienia pasmo podstawowe ,przeważnie na B3 , i jeśli tak bym go pozostawił , to by to B3 jako podstawowe trzymał ,być może do następnej nocy ( bo być może również Play robi to samo w nocy z B3).
Oczywiście , jeśli ustawione pasmo podstawowe będzie "słabe" to się zmieni ( i być może zrobi to właśnie BTS) , ale jeśli sygnał jest ok , to podstawowe będzie "trzymane".
Oczywiście , jeśli ustawione pasmo podstawowe będzie "słabe" to się zmieni ( i być może zrobi to właśnie BTS) , ale jeśli sygnał jest ok , to podstawowe będzie "trzymane".
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jeśli korzystasz z H-monitora w zakładce radio ustaw pasmo nadawania na B7 modem będzie się zgłaszał do stacji na 2600 i tak zostanie do czasu zaniku po powrocie częstotliwości modem podejmie pracę na niej automatycznie, nawet po zaniku zasilania powinien powrócić do pracy na ustawionych parametrach skryptem. Chyba że lubisz co dzień rano w ramach gimnastyki bawić się skryptami. Pozdrawiam Hermogenes
-
- Guru bezprzewodowy
Co do skryptów , to nie ja się bawię , tylko router na openwrt przy ich pomocy co 30min sprawdza ,czy pasmem podstaowm jest B7 , jak nie to najpierw ustawia tylko B7 , a później B7+B1+B3+B20 ...
EDIT: Pobawiłem się trochę tym H-monitorem , i mimo że ustawiam jako upload B1 , to po naciśnięciu refresh ciągle jest i tak B7....
Także to chyba ściema z tm osobnym ustawianiem Upload band...
EDIT: Pobawiłem się trochę tym H-monitorem , i mimo że ustawiam jako upload B1 , to po naciśnięciu refresh ciągle jest i tak B7....
Także to chyba ściema z tm osobnym ustawianiem Upload band...
Nie sądzę.Mig25 pisze:Nie do końca o paśmie podstawowym decyduje tylko i wyłącznie BTS. Użytkownik ( i pośrednio router) też ma na to wpływ...
Nie wiem, jak działa zarządzanie na masztach i w całej sieci, ale, gdybym ja konstruował taki system, to nigdy bym nie pozwolił, aby w jakimkolwiek fragmencie zarządzania oddać jakiekolwiek prerogatywy do UE. Byłby to koniec panowania nad systemem. I myślę, że tak to właśnie na masztach działa.
UE to tylko terminal realizujący połączenie, którego powinnością jest głównie informowanie masztu o parametrach połączenia i zgłaszaniu gotowości do pracy na wybranych pasmach, które może obsługiwać - samodzielnie w Auto, albo z wymuszeniem przez właściciela.
Tak, że myślę, iż akurat masz takie parametry na B7, że maszt sam ustawia je jako podstawowe przy agregacji, a zatem i jako UL.
-
- Guru bezprzewodowy
Potestowałem trochę , i jeśli rano sam nie "przestawię" na B7 , to bardzo rzadko sam się przestawia ( na 6 dni tylko w sobotę i w niedzielę po 17 przestawił się sam na B7 , po czym zawsze w nocy B7 wyłączony na jakiś czas , i router rano zostaje na B3).
Może mój przypadek jest indywidualny , ale mogę "ręcznie" wpływać na podstawową częstotliwość.
Może mój przypadek jest indywidualny , ale mogę "ręcznie" wpływać na podstawową częstotliwość.
Nie wiemy, jakie algorytmy ustawiania pasma bazowego obowiązują na masztach. Całkiem możliwe, że BTs ma jakąś "pamięć historii" danego UE, i mając możliwość swobodnego wyboru pasma bazowego, czyli i UL, ma jakiś luz w wyborze bazowego, kierując się pracą UE.
Tak mi się przypomniał teraz taki temat, kiedy ktoś koniecznie próbował "wymuszać" na maszcie jedno z pasm jako bazowe, na którym był bardzo dobry UL (przy chyba w miarę porównywalnych prędkościach na DL na obu pasmach). No i wymuszał ja jako "podstawowe", skutkiem czego przez parę godzin miał je jako bazowe, ale maszt i tak zawsze przechodził mu w końcu na to drugie pasmo, na którym UL miał już mniej niż taki sobie.
Musiałby się ktoś odezwać, kto zna tajniki systemowe masztów, bo tak to sobie tylko przyjemnie gdybamy...
Tak mi się przypomniał teraz taki temat, kiedy ktoś koniecznie próbował "wymuszać" na maszcie jedno z pasm jako bazowe, na którym był bardzo dobry UL (przy chyba w miarę porównywalnych prędkościach na DL na obu pasmach). No i wymuszał ja jako "podstawowe", skutkiem czego przez parę godzin miał je jako bazowe, ale maszt i tak zawsze przechodził mu w końcu na to drugie pasmo, na którym UL miał już mniej niż taki sobie.
Musiałby się ktoś odezwać, kto zna tajniki systemowe masztów, bo tak to sobie tylko przyjemnie gdybamy...