Prośba o pomoc w doborze sprzętu

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mrmask
Początkujący użytkownik forum

Prośba o pomoc w doborze sprzętu

Post autor: mrmask »

Kiedyś kupiłem modem Huawei E3131 z programem Internet Manager do karty Aero2.
Aktualnie obok karty Aero2 korzystam z karty Nju Mobile Internet działającej w sieci Orange.
Początkowo użytkowałem kartę Nju mobile w modemie Huawei E3131 nie wykorzystując możliwości LTE. Od około 3 miesięcy (centrum dużego miasta) widzę pogorszoną przepustowość G3 z kartą Nju mobile.
Teraz potrzebuję porady jaki wybrać model modemu z przyłączem USB obsługującym standard G4 i G5. Program do tego modemu powinien być o identycznej funkcjonalności jak program Internet Manager (połączenie z Internetem, odbiór i wysyłanie SMS). Modem musi być uniwersalny w lokalizacji Europy.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Prośba o pomoc w doborze sprzętu

Post autor: matek451 »

Teraz nikt nie kupuje modemu USB, to juz zabytki, LTE na nich tylko kat. 4 czyli bez agregacji pasm LTE, ostatni z Huawei E3372 wart z 30 z jak ktoś chce sobie sprawić starzynę.
mrmask

Pomimo koncepcji forum „bez kabli” jestem zwolennikiem kabla. Modem musi być łączony z komputerem „po kablu” - nie ważne czy będzie to przyłącze USB czy RJ45. Bezprzewodowe musi być tylko połączenie modemu z operatorem - dostawcą Internetu. Tutaj jest problem mobilności. Nie interesuje mnie stacjonarny Internet od bezprzewodowego operatora. Chcę realnie mobilnego Internetu. Z tej przyczyny muszę ograniczyć gabaryty modemu oraz wyeliminować potrzebę oddzielnego zasilania energią tego modemu. W ideale modem powinien korzystać z zasilania z komputera. Idea spełniona będzie przy przyłączu USB. Ważnym będzie też wysyłanie i odbieranie SMS. Nie jestem przekonany czy będzie jakiekolwiek urządzenie umożliwiające wysyłanie i odbieranie SMS pomiędzy komputerem i modemem bez kabla.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Mylisz się i to bardzo, na rynku jest mnóstwo routerów MiFi czyli posiadających złącze USB a dodatkowo łaczących się też po WiFi z klientami czyli np. laptopem, posiadają baterię, zasilane mogą być też rzez USB komputera lub zwykły zasilacz micro USB tak jak telefon. Zarządzane są przez stronę w przeglądarce, HiLinki Huawei dodatkowo też przez zewnętrzne aplikacje na Android czy Windows. Są takie z agregacją 2/3/4 pasm LTE a takze z obsługą 5G, wszystko zależy od potrzeb i budżetu. Niektóre posiadają złacza anten zewnętrznych.
mrmask

Czy przez te routery MiFi można wysyłać i odbierać SMS oraz przemieszczać SMS pomiędzy kartą SIM a pamięcią sprzętu – modemu?
Czy te routery MiFi można połączyć z komputerem bez karty WiFi?
W komputerze jest tylko wbudowana karta sieciowa po kablu i porty USB.
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Hermogenes »

https://www.komputronik.pl/product/4601 ... r1100.html Pozdrawiam Hermogenes
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Mobilny internet do komputera który nie ma WiFi? Cóż to za cudak?
Nie pomagam na PW!
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Hermogenes »

Tak chciał to dostał z taką opcją + tylko pytanie czy finansowo nie będzie zgrzytów. Pozdrawiam Hermogenes
Pawrzes
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Pawrzes »

Za modem / router może też służyć dowolny smarfon LTE z systemem Android.

Wycofane z produkcji modemy USB to dziś rozwiązanie tylko dla osób które mają jeden komputer i nic więcej. Małe routerki mobilne mają te same funkcje + dodatkowo WiFi i baterię na której można korzystać z internetu kilka godzin gdy np. zabraknie prądu.

https://allegro.pl/oferta/router-mobile ... 0904909642 jedno z najtańszych rozwiązań

https://allegrolokalnie.pl/oferta/router-zte-mf971r-gre lepszy bo ma agregację 2 pasm LTE = możliwość szybszego internetu
Pozdrawiam
mrmask

Doprecyzuję modem musi wysyłać i odbierać SMS. Przykładowo wysyłać SMS tym https://www.iss.com.pl/oprogramowanie/smscat/
ODPOWIEDZ