Jaki router ? Centrum miasta, 250m do nadajnika

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mihp
Początkujący użytkownik forum

Jaki router ? Centrum miasta, 250m do nadajnika

Post autor: mihp »

Witam. Proszę o pomoc w wyborze routera.Mam zamiar zmienić netię na internet mobilny. Mam 250m do nadajnika Orange, mieszkam w centrum miasta. Na speedteście wyciągam ok 40- 50 Mb/s, w zupełności mi to wystarczy, zadowolę się nawet 20Mb/s. Parametry nadajnika Orange ID: 1794 (N!)
GSM900 LTE1800 LTE800 UMTS2100. Szukam jakiegoś w miarę niedrogiego routera, który będzie bezproblemowy. Parę lat temu kupiłem B525, którego mam podpiętego pod monitoring w innym miejscu i działa bez zarzutu. Widzę że już go nie można kupić nowego. Chce kupić nowy router z fakturą. W przyszłości nie wykluczam zmiany operatora, ale do nadajników wszystkich sieci mam 250m, do T-mobile 300m. Dodam jeszcze że nadajniki widzę z okna, nic praktycznie ich nie zasłania. Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jaki router ? Centrum miasta, 250m do nadajnika

Post autor: wojteks »

Na dziś absolutne minimum to B535, znacznie lepiej jednak kupić B818.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

To jest stacja NetWorks na pozwoleniu Orange i dziala w agregacji LTE2600+2100+1800+800 dla tego operatora i T-mobile, tak samo jak ta na Chroboka 50 na maszcie Plusa. Na telefonie robi się testy i pokazuje screeny z aplikacji NetMonster i speedtest, na tej podstawie dobiera sprzęt, skad pomysłaby zmienić kabel od Netii na mobilny?
mihp
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mihp »

Dziękuję za odpowiedzi. Chce zmienić internet ponieważ potrzebuję szybszego uploadu, mam netię po kablu TPsy i płacę za to 90zł na miesiąc. Aktualnie od kilku lat robię hotspota na telefonie i tak robię uploady. Także Orange mam przetestowane całkiem nieźle. Aktualnie jeszcze doszły kłopoty z netią, teraz nie mam już netu chyba od tygodnia, a od dwóch miesięcy się coś źle dzieje, że net znikał na 2 - 3 dni.
ODPOWIEDZ