pomoc w doborze sprzętu do plusa.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
pomoc w doborze sprzętu do plusa.
Witam, potrzebowałbym kupić router do domu, zastanawiam się nad B535 lub MF286 R, ewentualnie ODU-IDU 300(ale jak czytam, nie warto)
Zrobiłem testy na telefonie oraz na obecnym modemie, mf910. Na telefonie prędkości różne, robione z dwóch różnych stron domu(ale i tak dosyć wysokie), na modemie też tak robione ale nie ma dużych różnic(prędkości nie powalają, koło 8mb). Nadajniki plusa mam parę w okolicy. Jak patrzyłem łączę się z najbliższym BT31182.
Zrobiłem testy na telefonie oraz na obecnym modemie, mf910. Na telefonie prędkości różne, robione z dwóch różnych stron domu(ale i tak dosyć wysokie), na modemie też tak robione ale nie ma dużych różnic(prędkości nie powalają, koło 8mb). Nadajniki plusa mam parę w okolicy. Jak patrzyłem łączę się z najbliższym BT31182.
Re: pomoc w doborze sprzętu do plusa.
Opisuj na przyszłość, który speed-test jest do którego pomiaru, bo to dość ważne bywa.
Sygnały na telefonie dobre, a nawet bardzo dobre. Telefon pokazał agregację, ale jej nie wyświetlił na NetMonsterze. Jaki to telefon (typ)?
Na przyszłość, agregacja włącza się tylko przy transmisji danych, więc aby mieć pełny wgląd na NetMonsterze, trzeba w czasie pomiarów odpalić w tle jakieś pobieranie albo streaming czy inną transmisje.
Na routerku masz niskie prędkości, bo to sprzęt bez agregacji, więc logował się na jedno pasmo, i to pewnie te najbardziej obciążone. A telefon zapewne agregował.
Sygnały na telefonie dobre, a nawet bardzo dobre. Telefon pokazał agregację, ale jej nie wyświetlił na NetMonsterze. Jaki to telefon (typ)?
Na przyszłość, agregacja włącza się tylko przy transmisji danych, więc aby mieć pełny wgląd na NetMonsterze, trzeba w czasie pomiarów odpalić w tle jakieś pobieranie albo streaming czy inną transmisje.
Na routerku masz niskie prędkości, bo to sprzęt bez agregacji, więc logował się na jedno pasmo, i to pewnie te najbardziej obciążone. A telefon zapewne agregował.
-
Jeśli chodzi o zdjęcia to te numery są ze sobą powiązane- 8 i 7, 4 i 5, 2 i 6, 1 i 3. Rzeczywiście nie do końca jasne to było. Telefon mam s8 plus. Jak leciał filmik to telefon przełączył się na inny nadajnik. To screeny z telefonu.
-
Witam, no myślę raczej nad tymi dwoma B535 lub MF286r, który będzie lepszy do plusa?
- radius
- ** Moderator **
Na Samsungu pod kodem *#0011# będziesz widział jakie częstotliwości Ci agreguje.
Pobierz do Netmonstera "Database" to Ci wyświetli z czym faktycznie się łączysz - o ile stacja będzie zweryfikowana.
Pobierz do Netmonstera "Database" to Ci wyświetli z czym faktycznie się łączysz - o ile stacja będzie zweryfikowana.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
-
- Guru bezprzewodowy
Do Plusa wystarczy router z agregacja 2 pasm LTE bo LTE900 to wydmuszka na 5MHz pasma, z tego BTS-a liczy się tylko agregacja LTE2600+1800 cyli razem 40MHz pasma w agregacji. Oczywiście dodatkowo antena zew. Dual LTE1800-2600MHz a więc tylko B535 lub starszy B525, obydwa obsugują agregację B7+B3