Router wewnętrzny na SIM czy antena na SIM?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router wewnętrzny na SIM czy antena na SIM?
Witam, Jakie rozwiązanie powinno być bardziej optymalne i dające stabilne w miarę szybkie połączenie na wsi? Najlepiej jakby zużywało też mało prądu i było jak najbardziej kompaktowe oraz żeby napromieniowanie było jak najmniejsze i oczywiście żeby nie kosztowało majątku.
1 Router na kartę sim plus dobra zewnętrzna antena np 2x ATK-504
2 Zewnętrzny anteno-ruoter na kartę SIM (np RBLHGR&R11e-LTE6) + router wifi?
Które rozwiązanie powinno dawać mniejsze straty na sygnale po kablu?
Najbliższe nadajniki są w odległości ok 2 km w niegowie zasłonięte lasem. Sygnał w komórce zanika nawet przy oknie ale nie próbowałem z różnymi operatorami. Być może wystarczyłby dobry router postawiony na oknie? To byłoby najprostsze.
1 Router na kartę sim plus dobra zewnętrzna antena np 2x ATK-504
2 Zewnętrzny anteno-ruoter na kartę SIM (np RBLHGR&R11e-LTE6) + router wifi?
Które rozwiązanie powinno dawać mniejsze straty na sygnale po kablu?
Najbliższe nadajniki są w odległości ok 2 km w niegowie zasłonięte lasem. Sygnał w komórce zanika nawet przy oknie ale nie próbowałem z różnymi operatorami. Być może wystarczyłby dobry router postawiony na oknie? To byłoby najprostsze.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Router wewnętrzny na SIM czy antena na SIM?
Router postawiony w oknie z definicji nie wystarczy. Zrób testy smartfonem na zewnątrz domu/na dachu dla różnych operatorów i pokaż tu wyniki.
Jak i czym testować w co drugim temacie na forum się przewija.
Jak i czym testować w co drugim temacie na forum się przewija.
Nie pomagam na PW!
-
Na razie nie mam możliwości robienia testów operatorów. Tam są daw maszty jeden dalej plus i Areo drugi orange i tmobile w podobnej lokalizacj.
Chodzi mi głownie o koncepcję która pewniejsza i mniej kłopotliwa, zawodna, prostsza, cena też oczywiście gra rolę.
Chodzi mi głownie o koncepcję która pewniejsza i mniej kłopotliwa, zawodna, prostsza, cena też oczywiście gra rolę.
- wojteks
- *** Administrator ***
Co kto lubi, osobiście uważam ze prostsze rozwiązanie to zewnętrzy CPE podłączony skrętką (ethernet z PoE) ale wspomniany mikrotik to słaby pomysł, ma zbyt słabe parametry.
Nie pomagam na PW!
-
ethernet z PoE jest zapewne w droższych modelach ruterów Jest jakiś lepszy najlepiej polski odpowiednik CPE z LTE6 który nie kosztuje majatku? Najchętniej zamontowałbym coś dyskretnego do elewacji budynku.
Co do pierwszego rozwiązania czy router z LTE cat4 da radę wyciągnąć powyżej 50Mbps czy muszę szukać czegoś z LTE 6? Myslałem o jakimś niedużym mobilnym np ZyXel LTE3302 albo RUT240 z LTE4 tylko czy jest szansa z nimi na wiecej niż kilkanaście Mbps z tą antena 2x ATK-504?
Co do pierwszego rozwiązania czy router z LTE cat4 da radę wyciągnąć powyżej 50Mbps czy muszę szukać czegoś z LTE 6? Myslałem o jakimś niedużym mobilnym np ZyXel LTE3302 albo RUT240 z LTE4 tylko czy jest szansa z nimi na wiecej niż kilkanaście Mbps z tą antena 2x ATK-504?
-
- Guru bezprzewodowy
Magiczne słowo las, tu najpierw testy na zewnatrz w twojej lokalizacji i screeny z NetMonster i speedtesty, do wyboru Orange i T-mobile. O jakiś Zyxel czy RUT240 proponuję nawet nie wspominać.
-
Testów na razie nie mogę wykonać . Tam zdaje się orange ma najlepszy zasięg spróbuję zdobyć kartę i sprawdzić jak będe na miejscu. Myślę że znając BTS możecie mi pomóc, to chyba nie jest jakaś nadzwyczajna lokalizacja a lasy są wszędzie. Las jest jakieś 0,5km ode mnie.
Chodzi mi o zorientowanie się jaki sprzet byłby optymalny przy odległości ok 2km od nadajnika jak w załączniku. A dlaczego nie te rutery które podałem. Za małą moc maja do anteny 2x ATK-504 ? RUT240 ma nawet PoE choć to akurat do CPE potrzebne. Wiem że to są stare sprzęty ale też nie chce wydać fortuny. Wystarczy żeby połączenie było stabilne i dało się np film w strawnej rozdzielczości obejrzeć.
A jaki dobry CPE wchodziłby w grę, zamiast tego co podałem, najlepiej z portem 1000 Mbps ale może tez być 100Mbps?
Chodzi mi o zorientowanie się jaki sprzet byłby optymalny przy odległości ok 2km od nadajnika jak w załączniku. A dlaczego nie te rutery które podałem. Za małą moc maja do anteny 2x ATK-504 ? RUT240 ma nawet PoE choć to akurat do CPE potrzebne. Wiem że to są stare sprzęty ale też nie chce wydać fortuny. Wystarczy żeby połączenie było stabilne i dało się np film w strawnej rozdzielczości obejrzeć.
A jaki dobry CPE wchodziłby w grę, zamiast tego co podałem, najlepiej z portem 1000 Mbps ale może tez być 100Mbps?
-
A co powiecie na RBSXTR&R11e-LTE6? Podoba mi się że jest mały dyskretny i ma agregację. Czy 10dbi wystarczy? Szkoda że nie ma portów 1Gb ale to w zasadzie nie jest niezbędne.
- wojteks
- *** Administrator ***
-
A może tańszy i starszy, LTE RBSXTLTE3-7 on nie ma agregacji i tylko LTE cat3, ale może by wystarczył do czasowego oglądania tv online czy filmów po kablu? On powinien być dobry do tego nadajnika? Ja w mojej stałej lokalizacji mam stałe łącze więc nie za bardzo wiem jak analizować parametry nadajników, obciążenie itp. Co do sprawdzenia na miejscu mam starego BB i netmonster nie chce się zaintalować wiec moge najwyżej jedynie sprawdzić zasięg orange na telefonie .
-
To może inaczej zapytam,
Czy do tych masztów w niegowie (orange/t-mobile i plus/areo) przyda się router z agregacją? Powinien znacząco podnieść predkość połączenia czy może nie ma co inwestować np w router LTE12 czy LTE6 bo i tak nie zostanie wykorzystany? A jeśli różnica nie będzie duża to moze nie warto płacić 2 razy drożej tylko wystarczy modem LTE4/3 z dobrą anteną?
Dodam ze tam zdaje się przymierzają się nawet do światłowodu ale nie chce się wiązać abonamentem skoro i tak nie będę z niego korzystać przez wiekszosć roku. Potrzebuję coś stabilnego, niezawodnego a nie przereklamowanego dającego na papierze niesamowite prędkości.
Czy do tych masztów w niegowie (orange/t-mobile i plus/areo) przyda się router z agregacją? Powinien znacząco podnieść predkość połączenia czy może nie ma co inwestować np w router LTE12 czy LTE6 bo i tak nie zostanie wykorzystany? A jeśli różnica nie będzie duża to moze nie warto płacić 2 razy drożej tylko wystarczy modem LTE4/3 z dobrą anteną?
Dodam ze tam zdaje się przymierzają się nawet do światłowodu ale nie chce się wiązać abonamentem skoro i tak nie będę z niego korzystać przez wiekszosć roku. Potrzebuję coś stabilnego, niezawodnego a nie przereklamowanego dającego na papierze niesamowite prędkości.