Dwa łącza mobilne

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zdzichu500
Początkujący użytkownik forum

Dwa łącza mobilne

Post autor: zdzichu500 »

Hej

Mieszkam w miejscu z kiepskim zasięgiem komórek. Najlepiej działa tu TMobile (czyli max. 15 Mbit/s) ale czasami ma problemy. Chciałbym, żeby wtedy przełączył się na drugie łącze np. Plusa.Obecnie karta w TM jest w Huaweiu B525. Myślę, żeby zakupić lepszy router i tam przenieść kartę TM a B525 z kartą Plusa mógłby robić za backup. Pytanie tylko do czego to podpiąć co mogłoby potraktować te routery jako 2 WLAN i odpowiednio przepinać wyjście na Internet? Co polecacie? Lepiej zaufać firmowemu oprogramowaniu czy postawić na otwarte alternatywne? I ewentualnie czy jest szansa żeby wykorzystać 2 połączenie jednocześnie? Oczywiście nie chodzi mi o to by np. jednocześnie z 2 różnych operatorów pobierać ten sam plik ale jeżeli jedno łącze byłoby zapchane pobieraniem pliku to może automatycznie w przypadku oglądania filmu poszłoby kartą drugiego operatora?

Pozdrawiam
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Dwa łącza mobilne

Post autor: matek451 »

A gdzie ty mieszkasz ze jest tak kiepsko i musisz się ratować padliną z Plusa
zdzichu500

@matek451
Taka kiepska lokalizacja w Krakowie, ul. Komuny Paryskiej przy kościele.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Fajne bajki wypisujesz , Play 3 stacje bazowe w odległóści 800-1000m, na 2 komplet 4 pasm LTE800, NetWorks dwie w tym jedna z 4 CC CA na tym samym budynku co Play Zawila56 i druga LTE2100+1800 na kościele Zagaje42 a ty sobie chcesz brać Plusa, samobójcą chyba jesteś. Kup sobie porządny router z 4 CC CA, antenę Dual LTE1800-2600MHz i korzystaj z Play albo jak masz takie parcie na T-mobile to z niego.Wiesz chociaż z którego BTS-a NW korzystasz na tym słabym B525 bez anteny?
zdzichu500

Niestety Kraków to nie Łódź i nie chce być płasko. Np. na telefonie w Orange mam przy dobrych warunkach po 2 Mbit/s (na dworze, bo w mieszkaniu to szkoda gadać) ale wystarczy przejść ze 200 m i transfery są ponad 100 Mbit/s. Play miałem jeszcze a czasach DILa. Pod koniec był tak zajechany, że nic się nie dało robić, nawet strony onetu otworzyć. Dlatego też przesiadłem się na TM.
ODPOWIEDZ