Internet Morski
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet Morski
Dzien dobry, witam szacowne grono
Pracuje w morzu na promie pasazerskim kursuje na transie PL-SE. Prom dosc dlugo porusza sie wzdloz polskiego wybrzeza w zwiazku z czym mam mozliwosc korzystania z internetu w pl. W zwiazku z tym mam pytanie. Jaki sprzet byscie polecili aby troche sobie polepszyc ? Dotychczas uzywalem Huawei B593s-22 oraz karty z plusa i orange. Musze przyznac ze zdecydowanie lepiej dzialal play. Dlaczego ? Sam nie wiem mapy mowia cos kopletnie innego jesli chodzi o zageszczenie nadajnikow. Wracajac do pytan. Jaka antena ? Kieunkowa ? Dookolna ? Jedna i druga ma wady i zalety. Moze jakias/jakies ktore pracuja tylko "przed siebie" 180st wokol wszak internet bedzie do mnie docieral od strony ladu to raz a dwa antena bedzie zaslaniana z jednej strony przez statek. Druga sprawa sprzet. W 5G raczej nie mam co sie pchac bo i tak niewiele zyskam. Moze wiecie jakie sprzet ma najczulsze radio bo to w sumie powienien byc wyznacznik, chyba ? No i w miare nowoczesne choc u mnie podstawowowym parametrem jest chyba walsnie jakosc radia mozliwosc podlaczenia lepszej anteny. Myslalem o Mikrotik, badz B818-263 choc tutaj nie mam pewnosci jak podlaczyc zew anteny. Ogolnie wiele niewiadomych. Bede wdzieczny za wszelkie informacje. Sprzet do zastosowan dosc specyficznych. Dziekuje za pomoc i pozdrawiam Sebastian
Pracuje w morzu na promie pasazerskim kursuje na transie PL-SE. Prom dosc dlugo porusza sie wzdloz polskiego wybrzeza w zwiazku z czym mam mozliwosc korzystania z internetu w pl. W zwiazku z tym mam pytanie. Jaki sprzet byscie polecili aby troche sobie polepszyc ? Dotychczas uzywalem Huawei B593s-22 oraz karty z plusa i orange. Musze przyznac ze zdecydowanie lepiej dzialal play. Dlaczego ? Sam nie wiem mapy mowia cos kopletnie innego jesli chodzi o zageszczenie nadajnikow. Wracajac do pytan. Jaka antena ? Kieunkowa ? Dookolna ? Jedna i druga ma wady i zalety. Moze jakias/jakies ktore pracuja tylko "przed siebie" 180st wokol wszak internet bedzie do mnie docieral od strony ladu to raz a dwa antena bedzie zaslaniana z jednej strony przez statek. Druga sprawa sprzet. W 5G raczej nie mam co sie pchac bo i tak niewiele zyskam. Moze wiecie jakie sprzet ma najczulsze radio bo to w sumie powienien byc wyznacznik, chyba ? No i w miare nowoczesne choc u mnie podstawowowym parametrem jest chyba walsnie jakosc radia mozliwosc podlaczenia lepszej anteny. Myslalem o Mikrotik, badz B818-263 choc tutaj nie mam pewnosci jak podlaczyc zew anteny. Ogolnie wiele niewiadomych. Bede wdzieczny za wszelkie informacje. Sprzet do zastosowan dosc specyficznych. Dziekuje za pomoc i pozdrawiam Sebastian
-
- Użytkownik forum
Re: Internet Morski
Ja bym próbował na początek z Mikrotikiem. Nie napisałeś w jakiej odległości od brzegu będziesz pływał, bo jak w znacznej to zacząłbym od LHG LTE6 https://i.mt.lv/cdn/product_files/LHGGL ... 201133.pdf
Zasilany jest POE więc ogranicza cię jedynie długość skrętki. Możesz powiesić tak wysoko jak się da. Szerokosć wiązki anteny to 25 stopni. Natomiast jak będą to mniejsze odległości to SXTLTE6 https://i.mt.lv/cdn/product_files/SXTLTE6_200836.pdf tu masz już szerokość 60 stopni.
B818 to super urządzenie, ale nie wydaje mi się aby udało ci się cokolwiek nim zyskać - urządzenie fajnie agreguje pasma ale z dużej odległości to i tak będziesz siedział w 800/900 może w 1800 czasem.
Zasilany jest POE więc ogranicza cię jedynie długość skrętki. Możesz powiesić tak wysoko jak się da. Szerokosć wiązki anteny to 25 stopni. Natomiast jak będą to mniejsze odległości to SXTLTE6 https://i.mt.lv/cdn/product_files/SXTLTE6_200836.pdf tu masz już szerokość 60 stopni.
B818 to super urządzenie, ale nie wydaje mi się aby udało ci się cokolwiek nim zyskać - urządzenie fajnie agreguje pasma ale z dużej odległości to i tak będziesz siedział w 800/900 może w 1800 czasem.
Ostatnio zmieniony 2021-08-02, 20:52 przez marisuzsal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Kolega pływa na promie Polska - Szwecja , więc można sobie wyobrazić jaka to jest odległość od (polskiego) brzegu 
A tak na poważnie to pewnie prom Gdynia -Karlskrona , i długo to omijanie Helu.

-
- Użytkownik forum
Dzięki nie zauważyłem. W takim razie to chyba tylko coś kierunkowego bo jak już miniesz Hel to lecisz z anteną na rufę i testujesz zasięg 

-
Dokaladnie pozdrawiam z pokladu promu Stena Vison. Tak jak wspominalem uzywam w/w Huawei B593s-22 i zaskocze Was ale w sieci Plus internet raz lepszy raz gorszy mam od wyplyniecia o 21:00 do 1:30 czyli jak dla mnie dosc dlugo. Wymuszam mu LTE i jest zaskakujaco hmm niezle. Mam tez Orange ale tutaj skolei urzadzenie miernej jakosci Airbox A-59A wiec tak na prawde to nie ma co porownywac. Tak wiec bedzie Mikrotik testowany napisze jakie wyniki jezeli jestescie zainteresowani.
Dzieki za odpowiedzi
Dzieki za odpowiedzi
-
marisuzsal pisze:Dzięki nie zauważyłem. W takim razie to chyba tylko coś kierunkowego bo jak już miniesz Hel to lecisz z anteną na rufę i testujesz zasięg
Oczywiscie ze z rufy najelpiej tam wlasnie pracuje

-
Mig25 pisze:Kolega pływa na promie Polska - Szwecja , więc można sobie wyobrazić jaka to jest odległość od (polskiego) brzegu
Zgadza sie omijanie helu pozniej jeszcze troszke wzdluz i na wysokoscii debek wziuuu do gory.
Mikrotik wymaga precyzyjnego pikowania na źródło sygnału, więc na kołyszącym się statku, bez stabilizacji anteny, to marnie to dla mnie wygląda. Są specjalne anteny morskie ze stabilizacją i automatycznym trzymaniem kierunku, ale to pewnie bardzo drogie zabawki są.
Jakiś zestaw logów albo panel o niewielkim zysku (powiedzmy 5...8dBi) może dałby radę utrzymać sygnał przy kołysaniu. Dopóki nie przeżarła by ich sól...
Jakiś zestaw logów albo panel o niewielkim zysku (powiedzmy 5...8dBi) może dałby radę utrzymać sygnał przy kołysaniu. Dopóki nie przeżarła by ich sól...
-
_cheetah_ pisze:Mikrotik wymaga precyzyjnego pikowania na źródło sygnału, więc na kołyszącym się statku, bez stabilizacji anteny, to marnie to dla mnie wygląda. Są specjalne anteny morskie ze stabilizacją i automatycznym trzymaniem kierunku, ale to pewnie bardzo drogie zabawki są.
A sa sa wlasnie goscilismy serwis od takich zabawek. Antena czasza o srednicy 60 cm wraz z systemem to koszt okolo 30 tys dolarow wiec odpada

-
- Użytkownik forum
zamow sobie star link od elona