Niska prędkośc netu, kiepskie PINGI

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
antol20
Początkujący użytkownik forum

Niska prędkośc netu, kiepskie PINGI

Post autor: antol20 »

Sprawa wygląda tak ze mam neta 1 mb niby radiowy od wspanialej firmy TELEBIT.I mówi ze to ma być 1 mb place za 1 mb a patrzcie co mam :-) Serwis był już 3 razy i nic.... po godzinie 23 normalnie chodzi a tak to mam prędkość 93kbs,73kbs,130, i tak skacze w tych dolnych granicach strony sie ledwo ładują a w grach mam pingi po 600-800 a po 23 mam po 35-60 .Jutro maja przyjechać bo już zadzwoniłem do nich zdenerwowany i niestety musiałem użyć paru niekulturalnych slow.I maja być jutro.Tylko co mam im powiedzieć jeśli net chodzi około 7 rano dobrze tak do 8 a potem dopiero po 23???W czym tu jest problem antenę już 3 razy wymieniali.Raz mi powiedzieli ze to wina dysku twardego i sprzedałem mój dysk 250 i kopiłem 500gb .I dalej to samo .Komputer mam nowy.Bylem u kolegi z moim kompem podłączyłem sie pod jego net i chodziło wszystko dobrze(inny dostawca).Jak gadałem z kolega z mojego rejonu co ma tez net od mojego dostawcy to mówi ze to samo i nie wie co robić....Banda oszustów tak myślę o tym wszystkim.Ale jutro maja być i naprawić i co wy na to?Co im mówić żeby co zrobili?
Fotki laduje ale ciezko idzie ;-(

[img=http://img441.imageshack.us/img441/3153/cmdwf6.th.png]

[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2007-12-30, 21:11 ]
Poprawa błędów ortograficznych
Kochani używajmy opcji sprawdzania błędów :cwaniak:
Ostatnio zmieniony 2007-12-30, 21:19 przez antol20, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Niska prędkośc netu, kiepskie PINGI

Post autor: Jo_gurt »

antol20 pisze:powiedzieli ze to wina dysku twardego
:zdziwko: :shock: :brawa: gratulacje dla specjalistow
antol20 pisze:net chodzi okolo 7 rano dobrze tak do 8 a potem dopiero po 23
Najwyrazniej operator podlaczyl za duzo ludzi pod slaby sprzet lub kiepskie pasmo. Inaczej mowiac robi ludzi w bambuko. Spytaj ile ludzi siedzi na jednym APie i jakie tak na prawde maja polaczenie ze swiatem (operator, nie ludzie). Jak beda cos czarowac to najwyrazniej maja co ukryc.
antol20

No wlasnie pytalem wszystkich co moglem i wszystkim chodzi tak jak mi....Tylko nikt sie niezna a na testach im wychodzi tyle co mi czyli nic prawie ....mniej niz na modemie telefonicznym.Da sie temu jakos zaradzic czy lepiej zrezygnowac i sie niedenerwowac?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

antol20 pisze:Da sie temu jakos zaradzic czy lepiej zrezygnowac i sie niedenerwowac?
Z twojej strony - watpie. Jesli masz alternatywe to zdecydowanie zmieniaj.
antol20

Dorzucam fote z testu .Prawie kazdy wychodzi w tych granicach.
[img=http://img180.imageshack.us/img180/6301/19kj4.th.png]

[ Dodano: 2007-12-30, 21:14 ]
I jeszcze jedna fota z pingow z Countera Source .W nocy chodzi normalnie pingi po 35-60 w dzien nieda rady pograc ani nic....i po co tu placic???za cos czego niema?

[img=http://img137.imageshack.us/img137/1858/pingicss2bl5.th.png]
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Tak to wlasnie jest, duzo ludzi korzysta w dzien, w nocy spia wiec masz wiecej dla siebie. Tak jak mowilem - na moja glowe to operator troche przesadzil ze sprzedaza uslugi.
antol20

Ale da sie rozwiazac ten problem jakos???Bo jutro przyjezdzaja i <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> co muwic smiesznemu serwisowi.Czy tylko zostaje rozwiazanie umowy?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Jesli sytuacja jest taka jaka zakladam to cos zrobic moze tylko operator, a mianowicie kupic lepszy sprzet i dokupic pasmo od swojego dostawcy. Oba rozwiazania sa kosztowne.

Jesli sie myle i problem lezy faktycznie po stronie np. zlych warunkow do przesylu sygnalu radiowego to serwisanci maja cos na to poradzic - placisz wymagasz. Inna sprawa, ze nie wiem czemu mialoby to zalezec od pory dnia (ktos intensywnie korzysta z mikrofalowki i telefonu bezprzewodowego na trasie nadajnik-odbiornik? ;P).

Zeby znowu sie nie czepiali twojego kompa bez powodu mozesz sprobowac odpalic Linuxa Live CD (np. Ubuntu) i potestowac tam. Tylko trzebaby sciagnac do jutra obraz plyty 700MB, a to moze byc klopotliwe w tej sytuacji - chyba, ze w nocy bedzie lepiej.
antol20

Ale ja mam nadajnik z 300 m odemnie a kolega co ma odnich to ma z 3 km i tez ma ten sam problem inny ma z 400 m i to samo.... ;-(
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

...co jeszcze bardzije potwierdza moja teorie. Jesli masz jakas alternatywe to sie ewakuuj =P
antol20

Dzieki za pomoc jutro sie okaze co naprawia....Dodam jeszcze ze mialem kiedys ne 512 i chodzilo bardzo dobrze zadnych problemow ale musialem sie przeprowadzic i w tym miejscu mam tylko mozliwosc radiowki...tak bywa w zyciu ale niepopuszcze....
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

jeżeli test ping do bramy czyli w wierszu poleceń:
ping "adres bramy" -t -l 1400
oczywiście jeżeli daje odpowiedź, przechodzi bez problemu z krótkim i stabilnym czasem to świadczy że infrastruktura dostawcy jest OK
drugi test to to samo tylko
ping www.onet.pl -t -l 1400
przechodzi to nie ma do czego się przyczepić ale jeżeli gubi pingi albo ma dziwne/długie czasy to problem wydajności głównego serwera dostawcy/przeciążone łacze/za dużo userów jednym słowem urynanet
Nie pomagam na PW!
antol20

Wojtek zobacz bo ja dodalem fotki z testow wiec sprawdz i ocen....
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Wojtek zobacz bo ja dodalem fotki z testow wiec sprawdz i ocen....
musisz inaczej załaczyć bo forum nie przepuszcza dużych załaczników, podaj linki do imageshack czy czegoś podobnego albo zrób do pliku tekstowego (skopiuj z konsoli) i wklej jako tekst na forum
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Jest link w pierwszym poscie z pingiem na onet i faktycznie opoznienia sa dosc niespecjalne.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

ufoludekcrezy pisze:wyskakuje błąd ogólny
czyli co?
Awatar użytkownika
Sniper512
Stały użytkownik forum

Post autor: Sniper512 »

Mam dokładnie ten sam problem z PINGAmi . Trochę pomogło bo np:
- W San Andreas Multi Player miałem zawsze ok 800-900 pinga a teraz mam 200!!
I teraz każdy mi powie co zrobiłeś??

Odp: cFosSpeed
KonradArthas

Post autor: KonradArthas »

Witam.

Mam identyczny problem. Nie wiem czy to coś da, ale krew mnie zalewa jak 1h próbuje dostać się na pocztę lub zrobić cokolwiek innego :zly: .

Do anteny mam jakieś 300-400m, widzę ją z ziemi nie mówiąc o dachu (pole jest mięczy moim domem a anteną :P). Za radiówke 128kbps płaciłem 40zł co miesiąc. Internet chodził mi jako tako do 16 (strony się otwierały a ja robiłem sobie zupki chińskie :P). Po 16 do 23 neta nie miałem w cale. Serwisanci czy jak oni się nazywają przyjeżdżali do mnie co jakiś czas lecz nic nie pomogło. Jedyną konkretną rzeczą jaką zrobili była zmiana anteny, co wpłynęło jako tako na jakość internetu. Grać w cokolwiek dało się jedynie po 23, bo w tedy miałem ping 80-120. W grudniu przedłużyłem z nimi umowę (tylko od nich mogę mieć neta, po za tym za przedłużenie umowy zwiększają prędkość 2x za te same pieniądze).

Powinienem mieć 256kbps, ale używając wpływów mam 512kbps za te 40 zł. Net przyspieszył i byłem wniebowzięty, nawet serwisantów do mnie wysłali, żeby zobaczyli czy rzeczywiście mam te 512kbps. Powiedzieli, że jak będę miał jakieś problemy to żebym zadzwonił to oni przyjadą i rozwiążą problem. Net chodził dobrze przez 2 dni.

Teraz strony otwierają mi się przez 24h na dobę :hurra: , niestety tak wolno że często rezygnuje....... W grach pingi od 200 do 2000. Co najśmieszniejsze robiłem testy i wychodziło mi, że mam 400kbps a strona otwierała mi się 1 min :dobani: . Jak szybkość spada mi do 100-150kbps to nie da rady już nic zrobić, a przecież wcześniej miałem (na umowie) te 128 kbps i jakoś chodziło... Ping się raczej za bardzo nie zmienił, może minimalnie.

Dodam jeszcze, że firma świadcząca mi usługi interneto podobne (internetowymi bym ich nie nazwał) zwie się Matcom. Mam poblokowane porty, żaden program p2p nie chce pobierać mi danych. Najgorsze jest to, że mieszkam z rodzicami, którzy pobudowali dom i nie mam kabla od TPSA, więc jestem skazany na radiówke :/. Macie może dla mnie jakieś rady? Dzwoniłem do nich dzisiaj i sekretarka (czy inne stworzenie :P ) powiedziała, że przekaże sprawę informatykom i tyle. Raz nawet moja matka do nich dzwoniła, powiedzieli że zobaczą czy u nich coś się nie dzieje (nawet nie oddzwonili spytać się czy już wszystko chodzi)......
ODPOWIEDZ