Antena zewnętrzna LTE - jaką wybrać?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Lukdirt
Początkujący użytkownik forum

Antena zewnętrzna LTE - jaką wybrać?

Post autor: Lukdirt »

Witam,
zastanawiam się nad kupnem zewnętrznej anteny do mojego routera ZTE MF286R, bo chyba to będzie jedyne rozwiązanie nad poprawą prędkości mojego łącza.

Jaką antenę byście mi polecili?

Znalazłem tylko takie anteny, ale nie wiem, czy są wystarczająco dobre i czy będą kompatybilne z moim routerem:

https://allegro.pl/oferta/najmocniejsza ... 5802683778

https://allegro.pl/oferta/antena-dual-l ... 0655169073
Mig25
Guru bezprzewodowy

Re: Antena zewnętrzna LTE - jaką wybrać?

Post autor: Mig25 »

Modemy MF286 mają specyficzne anteny , jedna chyba jest tylko na 2600MHz , druga na pozostałe niższe częstotliwości. Być może w tym przypadku lepiej jak się zastosuje różne pojedyncze anteny.
Na fińskich forach są też testy z zamienianiem wewnątrz pigtaili. Generalnie ten modem jest specyficzny do podłączenia anten zewnętrznych.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Rozwiązaniem to będzie pewnie zmiana operatora, masz MF286r z Plusa czyli pewnie i internet od Zygmunta?
Lukdirt

Mig25 pisze:Modemy MF286 mają specyficzne anteny , jedna chyba jest tylko na 2600MHz , druga na pozostałe niższe częstotliwości. Być może w tym przypadku lepiej jak się zastosuje różne pojedyncze anteny.
Na fińskich forach są też testy z zamienianiem wewnątrz pigtaili. Generalnie ten modem jest specyficzny do podłączenia anten zewnętrznych.
Czyli mam kupić DWIE różne anteny? A te które podlinkowałem z Allegro będą dobre?

W ustawieniach routera mam tak napisane:
Bez tytułu.jpg
matek451 pisze:Rozwiązaniem to będzie pewnie zmiana operatora, masz MF286r z Plusa czyli pewnie i internet od Zygmunta?
Ta, mobilny internet mam z Plusa. Na zmianę operatora raczej nie ma szans...
Mig25
Guru bezprzewodowy

No tak , identycznie jak w MF286D....
Trudno mi powiedzieć , czy akurat dwie różne anteny dadzą radę...
Może zacznijmy od tego jakie pasma chcesz używać ? A może skupić się na jednym paśmie , np 2600MHz.:)
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Hermogenes »

Możesz kupić dwie takie same jeśli spełniają ww. obostrzenia. Podaj jakie częstości LTE odbierasz w miejscu docelowym anten i z jakiego OP korzystasz już wiem z Plusa liczy się 1800 i 2600 panel od Cybertech 1800-2600 spełnia kryteria. Pozdrawiam Hermogenes
matek451
Guru bezprzewodowy

Najpierw to proponuję testy bo po tym co napisałeś http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f ... 82#p628682 to ciekawie to nie wyglada. Ślepa miłość do LTE Plusa w wiekszoścI wychodzi bokiem , sam tego doświadczasz. Na dodatek płacisz Zygmuntowi jak za zboże za ten słaby router, 432 zł w ratach to 2 razy za drogo. Gdzie korzystasz z tego Plusa, z której stacji bazowej?
Lukdirt

Hermogenes pisze:Możesz kupić dwie takie same jeśli spełniają ww. obostrzenia. Podaj jakie częstości LTE odbierasz w miejscu docelowym anten i z jakiego OP korzystasz już wiem z Plusa liczy się 1800 i 2600 panel od Cybertech 1800-2600 spełnia kryteria. Pozdrawiam Hermogenes
Ten panel?

https://allegro.pl/oferta/antena-lte-a- ... 7032280636

W tym przypadku mam kupić jeden czy dwa panele, bo widzę na zdjęciu że z jednego panelu wychodzą dwa kable sygnałowe
matek451 pisze:Gdzie korzystasz z tego Plusa, z której stacji bazowej?
Knurów (woj. Śląskie). Z jakiego dokładnie BTS-a korzystam to nie wiem, bo w okolicy są chyba trzy maszty. Na jakiej stronce można sprawdzić z którego masztu aktualnie korzystam?
_cheetah_

Post autor: _cheetah_ »

Lukdirt pisze:Czyli mam kupić DWIE różne anteny? A te które podlinkowałem z Allegro będą dobre?
Problem z tym routerem jest w tym, że on może pracować w MIMO2x2 w jednej z dwu kombinacji:

1. korzystając tylko anten wewnętrznych

2. korzystając z anten zewnętrznych plus jednej z anten wewnętrznych

A to sprowadza się do tego, że jedyna realna opcja pracy w MIMO2x2 jest w opcji 1. czyli w pobliżu masztu. Podłączając mu anteny zewnętrzne na zewnątrz budynku ma się w praktyce MIMO1x1. Coś tam więcej może być niż z routerem bez anten, ale daleko mu do normalnych routerów pracujących z antenami zewnętrznymi w MIMO2x2. To typowy router do mobilnego internetu, a nie do zastosowań stacjonarnych.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Dlatego można rozkręcić , i zmienić tą "stałą" wewnętrzną na którąś z tch zewnętrznych ,i mieć MIMO 2x2 i agregację np B1+B3 ( chyba takie coś agreguje ten router).
_cheetah_

Post autor: _cheetah_ »

Można, ale to zawracanie <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> i temat dla majsterkowicza, już pomijając utratę gwarancji. A router dalej jest "niepełnosprawny".
matek451
Guru bezprzewodowy

W Knurowie Plus ma LTE2600+1800 na BTS-ach na kominie KWK i na szpitalu. Trzeba wymusić po kolei LTE2600 i LTE1800 i sprawdzić jak działa Plus na tych pasmach i zrobić speedest oraz pokazać parametry sygnału RSRP oraz CID. A tu kolega już antenę kupuje, pospiech juz zakończył się wyborem watpliwego operatora i kiepskiego sprzetu.
Lukdirt

LTE 1800:

Obrazek

LTE 2600:

Obrazek

A gdzie sprawdzić RSRP oraz CID?
matek451
Guru bezprzewodowy

Informacja o urzadzeniu , a potem eymus te dwa pasma na raz i zrób speedtest i pokaż screeny z Informacja o urzadzeniu i szczegółowe informacje oraz speedtest. Niski UL wskazuje na kiepskie parametry sygnału, na AUTO pewnie połaczenie na pseudo LTE900.
ODPOWIEDZ