Antena zewnętrzna LTE - jaką wybrać?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena zewnętrzna LTE - jaką wybrać?
Witam,
zastanawiam się nad kupnem zewnętrznej anteny do mojego routera ZTE MF286R, bo chyba to będzie jedyne rozwiązanie nad poprawą prędkości mojego łącza.
Jaką antenę byście mi polecili?
Znalazłem tylko takie anteny, ale nie wiem, czy są wystarczająco dobre i czy będą kompatybilne z moim routerem:
https://allegro.pl/oferta/najmocniejsza ... 5802683778
https://allegro.pl/oferta/antena-dual-l ... 0655169073
zastanawiam się nad kupnem zewnętrznej anteny do mojego routera ZTE MF286R, bo chyba to będzie jedyne rozwiązanie nad poprawą prędkości mojego łącza.
Jaką antenę byście mi polecili?
Znalazłem tylko takie anteny, ale nie wiem, czy są wystarczająco dobre i czy będą kompatybilne z moim routerem:
https://allegro.pl/oferta/najmocniejsza ... 5802683778
https://allegro.pl/oferta/antena-dual-l ... 0655169073
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Antena zewnętrzna LTE - jaką wybrać?
Modemy MF286 mają specyficzne anteny , jedna chyba jest tylko na 2600MHz , druga na pozostałe niższe częstotliwości. Być może w tym przypadku lepiej jak się zastosuje różne pojedyncze anteny.
Na fińskich forach są też testy z zamienianiem wewnątrz pigtaili. Generalnie ten modem jest specyficzny do podłączenia anten zewnętrznych.
Na fińskich forach są też testy z zamienianiem wewnątrz pigtaili. Generalnie ten modem jest specyficzny do podłączenia anten zewnętrznych.
-
- Guru bezprzewodowy
Rozwiązaniem to będzie pewnie zmiana operatora, masz MF286r z Plusa czyli pewnie i internet od Zygmunta?
-
Czyli mam kupić DWIE różne anteny? A te które podlinkowałem z Allegro będą dobre?Mig25 pisze:Modemy MF286 mają specyficzne anteny , jedna chyba jest tylko na 2600MHz , druga na pozostałe niższe częstotliwości. Być może w tym przypadku lepiej jak się zastosuje różne pojedyncze anteny.
W ustawieniach routera mam tak napisane:
Ta, mobilny internet mam z Plusa. Na zmianę operatora raczej nie ma szans...matek451 pisze:Rozwiązaniem to będzie pewnie zmiana operatora, masz MF286r z Plusa czyli pewnie i internet od Zygmunta?
-
- Guru bezprzewodowy
No tak , identycznie jak w MF286D....
Trudno mi powiedzieć , czy akurat dwie różne anteny dadzą radę...
Może zacznijmy od tego jakie pasma chcesz używać ? A może skupić się na jednym paśmie , np 2600MHz.
Trudno mi powiedzieć , czy akurat dwie różne anteny dadzą radę...
Może zacznijmy od tego jakie pasma chcesz używać ? A może skupić się na jednym paśmie , np 2600MHz.

-
- Mistrz bezprzewodowy
Możesz kupić dwie takie same jeśli spełniają ww. obostrzenia. Podaj jakie częstości LTE odbierasz w miejscu docelowym anten i z jakiego OP korzystasz już wiem z Plusa liczy się 1800 i 2600 panel od Cybertech 1800-2600 spełnia kryteria. Pozdrawiam Hermogenes
-
- Guru bezprzewodowy
Najpierw to proponuję testy bo po tym co napisałeś http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f ... 82#p628682 to ciekawie to nie wyglada. Ślepa miłość do LTE Plusa w wiekszoścI wychodzi bokiem , sam tego doświadczasz. Na dodatek płacisz Zygmuntowi jak za zboże za ten słaby router, 432 zł w ratach to 2 razy za drogo. Gdzie korzystasz z tego Plusa, z której stacji bazowej?
-
Ten panel?Hermogenes pisze:Możesz kupić dwie takie same jeśli spełniają ww. obostrzenia. Podaj jakie częstości LTE odbierasz w miejscu docelowym anten i z jakiego OP korzystasz już wiem z Plusa liczy się 1800 i 2600 panel od Cybertech 1800-2600 spełnia kryteria. Pozdrawiam Hermogenes
https://allegro.pl/oferta/antena-lte-a- ... 7032280636
W tym przypadku mam kupić jeden czy dwa panele, bo widzę na zdjęciu że z jednego panelu wychodzą dwa kable sygnałowe
Knurów (woj. Śląskie). Z jakiego dokładnie BTS-a korzystam to nie wiem, bo w okolicy są chyba trzy maszty. Na jakiej stronce można sprawdzić z którego masztu aktualnie korzystam?matek451 pisze:Gdzie korzystasz z tego Plusa, z której stacji bazowej?
Problem z tym routerem jest w tym, że on może pracować w MIMO2x2 w jednej z dwu kombinacji:Lukdirt pisze:Czyli mam kupić DWIE różne anteny? A te które podlinkowałem z Allegro będą dobre?
1. korzystając tylko anten wewnętrznych
2. korzystając z anten zewnętrznych plus jednej z anten wewnętrznych
A to sprowadza się do tego, że jedyna realna opcja pracy w MIMO2x2 jest w opcji 1. czyli w pobliżu masztu. Podłączając mu anteny zewnętrzne na zewnątrz budynku ma się w praktyce MIMO1x1. Coś tam więcej może być niż z routerem bez anten, ale daleko mu do normalnych routerów pracujących z antenami zewnętrznymi w MIMO2x2. To typowy router do mobilnego internetu, a nie do zastosowań stacjonarnych.
-
- Guru bezprzewodowy
Dlatego można rozkręcić , i zmienić tą "stałą" wewnętrzną na którąś z tch zewnętrznych ,i mieć MIMO 2x2 i agregację np B1+B3 ( chyba takie coś agreguje ten router).
Można, ale to zawracanie <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> i temat dla majsterkowicza, już pomijając utratę gwarancji. A router dalej jest "niepełnosprawny".
-
- Guru bezprzewodowy
W Knurowie Plus ma LTE2600+1800 na BTS-ach na kominie KWK i na szpitalu. Trzeba wymusić po kolei LTE2600 i LTE1800 i sprawdzić jak działa Plus na tych pasmach i zrobić speedest oraz pokazać parametry sygnału RSRP oraz CID. A tu kolega już antenę kupuje, pospiech juz zakończył się wyborem watpliwego operatora i kiepskiego sprzetu.
-
LTE 1800:

LTE 2600:

A gdzie sprawdzić RSRP oraz CID?
LTE 2600:
A gdzie sprawdzić RSRP oraz CID?
-
- Guru bezprzewodowy
Informacja o urzadzeniu , a potem eymus te dwa pasma na raz i zrób speedtest i pokaż screeny z Informacja o urzadzeniu i szczegółowe informacje oraz speedtest. Niski UL wskazuje na kiepskie parametry sygnału, na AUTO pewnie połaczenie na pseudo LTE900.