Jaki sprzęt do wifi na odległość 500 m
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki sprzęt do wifi na odległość 500 m
Witam,
proszę o radę odnośnie jakiego sprzętu użyć do zestawienia połączenia wifi typu AP - client na odległość 460 m.
Mój problem polega na tym, że mieszkam w dołku (dom jednorodzinny) w którym zasięg gsm jest ograniczony przez górkę i pomimo dobrego zasięgu gsm mam słaby transfer. Natomiast w innym domu gdzie mam możliwość ustawić router problem zasłaniania nadajnika gsm już nie występuje i transfer jest na poziomie 150 Mb/s.
Wymyśliłem sobie, żeby postawić router GSM+AP w tym drugim domu i połączyć się przez wifi stawiając u siebie router + antena zewnętrzna.
Router z modemem gsm mam, potrzebował bym sprzęt Access-point i klient.
Budynki się widzą, odległość wynosi 460 m.
proszę o radę odnośnie jakiego sprzętu użyć do zestawienia połączenia wifi typu AP - client na odległość 460 m.
Mój problem polega na tym, że mieszkam w dołku (dom jednorodzinny) w którym zasięg gsm jest ograniczony przez górkę i pomimo dobrego zasięgu gsm mam słaby transfer. Natomiast w innym domu gdzie mam możliwość ustawić router problem zasłaniania nadajnika gsm już nie występuje i transfer jest na poziomie 150 Mb/s.
Wymyśliłem sobie, żeby postawić router GSM+AP w tym drugim domu i połączyć się przez wifi stawiając u siebie router + antena zewnętrzna.
Router z modemem gsm mam, potrzebował bym sprzęt Access-point i klient.
Budynki się widzą, odległość wynosi 460 m.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaki sprzęt do wifi na odległość 500 m
A dlaczego nie zastosujesz anteny zewnetrznej do routera LTE? Jaki operator, gdzie z niego korzystasz, z jakich pasm LTE ii jakie na nich parametry sygnału, zacząłbym od tego. Most bezprzewodowy i 150Mb/s na nim wymaga porzadnego sprzętu, dwa CPE z AC to około 600-700 zł, jaki masz router LTE.
-
Wydaje mi się, że antena zewnętrzna nie poprawi mi transferu do poziomu powyżej 100 mega.matek451 pisze:A dlaczego nie zastosujesz anteny zewnetrznej do routera LTE?
Konkretnych parametrów teraz nie podam, ponieważ opieram się na danych z telefonu, ale miałęm T-Mobile z poprzedniej promocji (bez limitu) i prędkość szalała od 0 do 30 Mb/s w zależności od warunków.
-
- Guru bezprzewodowy
A w tym domu 450m dalej to korzystasz z T-mobile i masz te 150Mb/s? Testy nalezy przeprowadzić zgodnie z zasadami a w mobilnym w 95% lokalizacji zewnetrzna antena jest konieczna, wysokie pasm LTE które z reguły sa najszybsze ale mają mniejszy zasieg. Na telefonie na zewnatrz mozna doskonale sprawdzić potrzebne dane i parametry sygnału, szczególnie jak dysponuje się modelami z modemem minimum 12 kat. LTE.
-
takmatek451 pisze:A w tym domu 450m dalej to korzystasz z T-mobile i masz te 150Mb/s?

T-Mobile (26002) ID: 49566 (N!)
Czarny Bór, ul. Główna - komin
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Z tego niskiego komina o małym zasięgu nie osiągniesz więcej jak 60 Mb/s bo tam jest LTE tylko na 800 MHz. Transfery powyżej 150 Mb/s są możliwe tylko z wieży w granicach Borówna z 4 pasmami LTE.
Pozdrawiam
-
Zgadza się. Pokręciłem się po okolicy i jest tak, że tam gdzie jest szybki internet łapie mi sygnał z Borówna. W domu mam sygnał z komina i faktycznie prędkość max pod tym kominem to 25-30 Mb/s. Z Borówna na telefonia wyciąga mi ponad 170 Mb/s i na tym nadajniku mi zależy.Pawrzes pisze:Z tego niskiego komina o małym zasięgu nie osiągniesz więcej jak 60 Mb/s bo tam jest LTE tylko na 800 MHz. Transfery powyżej 150 Mb/s są możliwe tylko z wieży w granicach Borówna z 4 pasmami LTE.
Wracając do pytania z pierwszego postu czy jestem w stanie utworzyć most bezprzewodowy na odległość 460 metrów z jak najmniejszą stratą transferu. Dużo ludzi w necie poleca Ubiquiti Nanostation M5 / M2 i czy iść w tym kierunku czy szukać czegoś innego ?
-
- Guru bezprzewodowy
Ty w ogóle nie czytasz co się do ciebie pisze, jarasz się Mb/s a nawet nie potrafisz tam zrobić porzadnego testu eNB, pasm na nim i parametrów sygnału na nich za pomocą NetMonstera bo od tego się zaczyna a potem to samo tam gdzie masz ponoć problemy z zasiegiem.
Jesteś. Kwestia warunków terenowych i doboru sprzętu.adriansi pisze:czy jestem w stanie utworzyć most bezprzewodowy na odległość 460 metrów z jak najmniejszą stratą transferu.
Pierwsza kwestia to czy jest niezakłócona widoczność optyczna i zachowana stref Frensela. Możesz sobie sprawdzić, jak to u ciebi wygląda --> https://link.ui.com/#